• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: to nechapu s tim katalogem s nahledy? aby zabral?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Pokyny jsou i v tom zipu, dodam, ze na windows je idealni ten adresar ze zipu vybalit na C:\ aby hned zabral pridany katalog i s nahledy. Hlavni je mit CC 2015.12, jinak se nevyexportujou fotky z A9.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tak snad hotovo. Jestli máte někdo nápad na elegantnější zpracování, tak klidně :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Klidne to tam hod, ja uz ted nejsem u pc
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Nápad: Co ty pokyny a link dát na začátek té tabulky? Pak by stačilo poslat komukoliv jen odkaz na ni a věděl by všechno.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Ahoj všem,
      dali jsme s Mentolem dohromady druhou verzi Lightroom testu - jsou tam nejnovější řady fotoparátů, které jsou už podporované a využití všech aktuálních funkcí LR (je potřeba aktuální verze LR CC)

Postup stejný jako dřív:
      1) import, build standard previews a smart previews (můžete využít přiložený catalog)
      2) export na 1000px, JPG 90%, Sharp: Screen, Standard", BEZ "add to catalog"
      3) export na Max Rozlišení, JPG 90%, Sharp: off", BEZ "add to catalog"
      4) tabulka zde: https://docs.google.com/...eadsheets/d/13PN98_tKRkX1cRKeZaOGL_TAva9FWr4SXWVTt210oEw/edit?usp=sharing

DATA:
      Dropbox - LRTest2.zip
      https://www.dropbox.com/s/pq4g7jfntdhegi7/LRTest2.zip?dl=0

Můžete začít šířit a zkoušet ať máme zase nějaký data ke zkoumání..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Právě si nejsem těmi previews úplně jistý. Mohlo by to záviset na nějakém nastavení.

A když se díváš během exportu do jiné složky nebo do té stejné ale se schovanými JPG, tak mám pocit, že je to rychlejší - protože nevidíš ty nově přibývající soubory.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI: Ale teda netestoval jsem to nějak složitě, jen jsem to na pár fotkách zkusil dle hodinek:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: nene není, mám to v podstatě připravené jen jsem to posílal na kontrolu:)

btw: "add to catalog" automaticky generuje "standard previews" v rámci exportu (protože to nebeží po něm), takže teoreticky by export bez "add to catalog" + nasledně import a "build standard previews" měl dát jen o něco vyšší čas než rovnou export s "add to catalog"..jenže realita je jiná a zapnutí této funkce prodlouží export velmi málo..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Jestli se připravuje nový test, tak se hodně přimlouvám za to, ať tam není "Add to Catalog"... kromě toho, že to většinou znát nepotřebujeme, tak to zkresluje výsledky podle toho, do jakého adresáře se právě uživatel dívá a jak velké previews se mu renderují.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: start je ok..divný je to po načtení potom..:/

btw mrkni na ten LR test ať to dotáhneme:)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: na PC s leosnim katalogem se chova stejne, ale na tom novym notasu s par slozkama fotek startuje docela dlouho aniz by se neco delo
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: No ja nevim co se stalo, alw jakmile zapnu Lr tak plny vytizeni procesoru (ram je ok, stejne jako driv) a je celej totalne zasekanej..zkousel jsem i neotvirat po spusteni velky slozky apod..nic..furt vytizeni naplno (driv jsem ho treba mesic ani nezavrel - kdyz jsem v nem nebyl tak nic nedelal)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Chtěl jsem napsat, že nic zvláštního nepozoruju - není to rychlé, ale je to zhruba stejně pomalé jako předchozí verze... ale právě před chvílí LR úplně spadl :) To už se docela dlouho nestalo, takže teď mně to taky začíná vrtat hlavou.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Nemáte někdo problém s poslední aktualizaci LR? Mě přijde úplně strasně zasekaná a nevidím moc příčinu v nečem jiném než té poslední aktualizaci..

aktuálně když dám třeba na adresáři 400 fotek změnu vyvážení bílé tak to jen tu "změnu" aplikuje třeba 30s a teprve pak začne přepočítávat náhledy..a to jak je u LR zvykem jen když je LR v aktivním okně..(1:1 previews i smart jsou vypočítaný a nijak extrémní úpravy na fotkách nejsou)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      pokud by někdo dělal timelapse, tak by mohlo zajímat: https://lrtimelapse.com/news/lrtimelapse-4-this-is-new/
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: osobně valnou většinu fotek nedoostřuju v develop modu, pouze u exportu zašktávám doostřit. Na většinu odevzdávek to stačí.

Ostřím když je to nějaká specialita, nebo dělám velký tisk, nebo když blbě zaostřím a chci to trochu dohnat. Když podržíš ALT a hejbáš jednotlivejma posuvníkama, tak se ti to přepne do BW a je lépe vidět co se s tím děje, ale to asi víš.
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: já tam ještě přidával šum, tak si to možná trochu nerozumělo.
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: no to asi ani já nevím, spíš asi moje neznalost LR a že v default nastavení proti C1 je to málo ostrý. To je celý. Jsem s tím pohejbal a zdá se to ok.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PAVELDUFEK: jako uniká mi jaký fígl by jsi chtěl, zkus být konkrétnější
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      GIF_242: Asi hodinu teď řeším ty samé fotky LR a C1. Kdyžtak to proženu celý C1 nanovo. Já jen, jestli není nějaký fígl. Ale ten význam posuvníků je jasný ...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam