ad MIDI controllery - vyzkoušel jsem postupně NOVATION NOCTURN, LOUPEDECK a ARTURIA BEATSTEP, pro mě je vítězem paradoxně nejstarší Novation nocturn (kterej se už ani nevyrábí) - má jen 8 tlačítek a 8 koleček, ale i když je to plasťák, je zdaleka nejpříjemější na ovládání a super ergonomii + ten soft k tomu mapovací je user friendly a jendoduchej celkem, daj se tam dělat alternativní konfigurace na který se to přepne, takže teoreticky celkem neomezenej počet věcí co se na to namapujou....
LOUPEDECK - ten je z mýho pohledu nahovno, sice má nějaký dvě custom tlačítka a jedno kroutítko, ale na ty se nedá namapovatskoro nic, ale hlavně se nedá nijak řešit citlivost těch knobů, takže třeba u higlights kdy jedu dost často hodně dolů člověk kroutí jak debil, nedokážu si představit, že takhle edituju fůru fotek, naprosto nechápu jak je ožný, že to nedje nastavit, nebo apsoň celkově citlivost tý věci, protože jinak je to samozřjmě uplnej ideal co se toho nápadu týče, ale nulová možnost customizace to zabíjí.... ale věřím že teba pro lidi co dělaj míň fotek a víc si s tim hrajou tak může bejt fajn.... (+ mi přišel s jednim nefunkčnimknobů, takže ho musím poslat zpátky do US na reklamaci....)
BEATSTEP - zdálo se být idealní, je to levný, má to 16+16 knobů a tlačítek, ale jednak ty knoby jdou na můj vkus moc ztuha (ale to je celkem detail...), ale hlavně ve spojení s tim MIDI2LR je tam nějakej bug a pokaždý když jde člověk na další fotku, má na těch knobech (resp se jim řiká encodery) hodnotu z předchozí fotky, na který začíná (tedy jen pokud na to šáhne, jinak tam zůstane ta původní), což je taky nahovno...
každopádně tohle se týká WIN, na macu jsou zase jiný ty softy a tyhle bugy tam nemusej vůbec bejt....
tak jako tak sem si teda na to ovládání z controlleru zvyknul hrozně rychle, z mýho pohledu výrazná úspora času a vůbec celkový zpříjemnění práce u velkejch sérií fotek...