RATTKIN: Jak píše NIXX .. MacBook Pro, takže upgrade kompletního stroje. 2017 je už i7 3.1 (overclock na 4.1), Kaby Lake a Radeon 560 4GB. Vážně jsem nečekal takový boost, sice jsem skřípal zuby při placení, ale teď jsem za to rád. Produktivita mi vyjela snad o 500%. V Developu vidím realtime náhledy filtrů na mouse over, což předtím bylo nemyslitelné.
MENTOL_: Čerpám hodně z Diglloyda, měl jsem tam rok placené členství, je to fakt borec, jde hodně do hloubky, vyplatí se to. Párkrát jsem si s ním i mailoval, dal mi pak slevu za to, že jsem "mladý fotograf z České republiky" :-)
macperformanceguide.com: 2017 MacBook Pro: SSD Speed vs Transfer Size
https://macperformanceguide.com/MacBookPro2017-SSD-TransferSize.html
Zaplatil jsem si to tedy hlavně, když jsem kupoval Zeiss skla, a abych pochopil proč vlastně :)
Ohledně SSD máš pravdu, taky jsem si myslel, že to nebude mít skoro vliv, ale podle benchmarků je 2014 i7 2.5Ghz jen cca o 20% pomalejší než 2017 i7 3.1GHz, GPU to samé a přesto to maká několikrát rychleji.
Jak říkám, využívám na tom samém SSD obrovskou cache. Fotím s 5DSR, takže rawy mají kolem 70MB, s úpravami a ostřením to ve fullresu generuje několikaset megové TIFFy a pokud ještě přepínáš mezi Photoshopem a LR tak to prostě někde musí být znát.