• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: oki ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: 1:40, ja tomam tradicne nejaky zaklety :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: divny - ta sestava "i7-7700K @ 4,2GHz, 32GB RAM, GeForce GTX 1060 3GB, HT off" ? kolik dava 7.0.1 s HT off?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: me to teda ten HT kdyz ho zapnu zhorsi o 20s na 2:00 (7.1. release)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: jen kdybys provedl na stejnem stroji i export v LR a udelal pak jeste nejake obrazove porovnani nakolik je to stejne.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Delal jsem zrovna taky test toho posledniho LR 7.0.1 a na stejnem systemu (zatim jen notas Dell XPS 15 s i7-7700HQ) to pri exportu jeste bez HT poskocilo oboje na uroven meho tehdejsiho desktopu (1:55>1:38 a 5:03>4:20) a po zapnuti HyperThreadingu v BIOSu (ktery u drivejsich LR verzi nemel moc efekt na export jako takovy) se plne rozliseni jeste urychlilo na 3:43.
      Take mam nedavno vykouseno, ze import s generovanim previews je na masine s HT zapnutym meritelne o neco rychlejsi, tj. pokud by pri editaci nedochazelo k horsimu chovani nez bez HT (coz se spatne meri a z principu vzdy platilo, ze radeji mene rychlejsich jader nez vice pomalejsich/"delenych"), tak bych asi zmenil svuj pohled na cely HT jako takovy a nechaval bych ho zapnuty v novym LR.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      UMIAKI: Nejsem si jistý zda je to srovnatelné, protože netuším zda ACDSee podporuje všechny úpravy z LR (případně zda je umí z XMP přečíst (raw konvertor používá stejný, ale to nemusí nic znamenat)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Zkoušel jsem ten test2 na ACDSee Ultimate 2018 a kdyby to někoho zajímalo tak na:
      Dell Precision, Win 8.1 64-bit, i7-4702HQ 2,2 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
      to trvalo:
      1000 px ------ 2:41 s
      full res ------- 3:05 s

HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: zkusím, díky:)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tohle se mně neděje. Mám zapnutý File -> Library Filters -> Lock filters, tak by to mohlo být tím, ale vlastně nevím, co to dělá... ale mohl by to zkusit.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI: Nemáte někdo nějaký řešení tohoto dotazu?

//
      Neustále v LR bojuju s tím, že když exportuju fotky a potřebuju pracovat v nějakým adresáři s filtrama, tak s emi po každý vyexporotvaný fotce filtry vypnou..netušíte někdo jak to obejít?
      //
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Každých 10 % času dobrých :) Když se podle toho řídí i lidi, co kupují PC, tak tohle jedno číslo by to mohlo udělat spolehlivější.

Jinak na výstupní doostření můžeš pořídit plugin LR2/Mogrify, který tam má velmi detailní Unsharp masking a spoustu jiných možností (já to používám na lepší práci s vodoznaky).
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: Sou veci - u tech papirovych vysledku by to mohlo mit asi vliv na algoritmus z logiky, ale u toho screenu by me to prekvapilo, LCD je porad stejny :) Jeste k ty delce exportu vlastne - i kdyby to delalo nejaky veci jinak, tak je to samo o sobe rekl bych na konci tak banalni operace, po tom vsem co to s tou fotkou udela predtim, ze bych fakt necekal rozdil. Spis bych radeji, kdyby zas misto tehle radoby zkratek zakomponovali regulerni Unsharp Mask (kvuli Threshold) nebo i nejaky lepsi ostreni s High Pass a podobne.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: no pokud nezmensujes (kdyz to jde cele na tisk), tak to je spravny, ze to nevyuzijes, ostril bys 2x pres sebe stejne rozliseni
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      BLACKX: tyjo tu polozku Output Sharpening jsem nikdy nepouzil :) natavim doostreni v delopu a pak uz tam nic nedavam :) to budu muset vyzkouset. Obcas to pouzivam kdyz zmensuju v LR primo na web tak tam pouzuju screen, ale nevsim jsem si, ze tam je ta moznost paper
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Takže při použití Sharpening: Screen se zdá, že to PPI ignoruje, výsledky jsou stejné. Ale to platí pro tuhle konkrétní verzi LR, nevíme, co se stane v budoucnu nebo jestli se to někdy nelišilo.

Při použití Sharpening: Matte paper se výsledky liší v závislosti na PPI (a asi i u Glossy paper, ale to už jsem nezkoušel).

Pro porvnání, tady je 100 PPI vs 600 PPI na tomhle obrázku

Rozdíl je vidět jen při přeložení přes sebe, tak odkazem oblast kolem stromu uprostřed:
      100 ppi
      600 ppi

Teď bych byl teda spíš pro to, aby to tam radši bylo, kdyby se ten jejich algoritmus změnil.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Do hlavičky se to zapíše určitě, ale kdybych programoval doostřování, tak tam budu počítat s DPI - když doostřím pro tisk na papír s 300 DPI, tak to bude něco jiného než pro tisk s 600 DPI. Schválně zkusím, jestli tam bude možné najít vizuální rozdíl.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Ono i to “add catalog” nema v altualni verzi Lr velkej vliv (cca 10%), protoze vypocet nas tema nove vzniklejma fotkama probiha az po celem exportu(driv to bylo zaroven)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: to PPI/DPI se pri tom exportu v presnem rozliseni myslim jen napise do nejaky hlavicky pro pozdejsi programy, pixelovy rozliseni je porad stejny, pochybuju, ze by to ostrilo nejak jinak pri ruzne hodnote PPI. Jedu vsechno 300, aby se pak pri pripadne kombinaci v PS neco netvarilo vetsi/mensi, treba watermark z jineho souboru.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Ok
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Zkousel jsem uz pri minulem testu. Nemelo to zadny meritelny vliv na test
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam