• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    zaalezi na osvetleni, kdyz to osvetluje klasicka sodikova lampa poulicni tak z toho ty barvy dostat defacto nejdou protoze tam de moc nejsou- index CRI to vysvetluje
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    MYKEZ: Tak tady beru jako neutralni snih. Ale to pak ta obloha utece v modrejch uz do pryc, tak jsem to gradualem posunul zas zpatky. - dobrej postreh!

Jinak je to samozrejme vec do jisty miry subjektivni.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    IOT_JH: Jak v LR v podobnych pripadech ladis WB? Rucne si s tim hrajes, dokud to nevypada "spravne"? Nekdy mam pocit, ze to u fotek vidim a poznam. Ale specialne u nocnich, kde treba moc neni nejaka neutralni nebo seda plocha, od ktery by se dalo odpichnout, s tim mivam dost problemy. A je tam nejakej WB filtr na obloze, nebo je WB upraveno jen globalne? Diky :)
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    RATTKIN: Tim bylo IMHO mysleno to, jak zacit snimat (proste samospousti na dve vteriny treba), ne jak dlouho snimat a kdy skoncit.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    IOT_JH: jako odpočet? to na moji Sony jde jen do 30 vteřin, pak se musí dát bulb
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    IOT_JH: darktable WB umí, spíš já neumím.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Dovolil jsem si to poladit v LR. Přestože bych měl dělat radši svoje fotky. Ale vlastně jsem tim došel jenom k tomu, že ten Darktable asi moc neumí white balance :)
    RATTKIN: http://www.jakubhrab.cz/misc/A6303939.jpg
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    RATTKIN: To se dělá časovanou spouští.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RATTKIN: ještě přidám pro zájemce původní raw: http://rattkin.info/stuff/A6303939.ARW
    asi to neni žádný zázrak, nejen zpracování, ale i původní raw není nijak dokonalý. začalo to tím, že mi amatérsky došla baterka ve ir spoušti tak jsem to musel odpalovat ručně.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: tak jako není to špatné, ale jak píše UMIAKI: z těch dvou náhledů je sice ten PO lepší, ale... Ale jestli ti to takhle stačí, tak proč ne ;)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    RATTKIN: Nechceš poslat i ten RAW pro porovnání co s tím jde udělat jinde?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RATTKIN: soubor _01 je před zpracováním, blbě jsem si to pojmenoval
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    RATTKIN: Tohle moc nechápu... jednak to vypadá trochu jako omalovánka a je to celé žluté a druhak to "před" vypadá líp než "po" - v té úpravě se přepálily světla a ztratil detail ve středech.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám tady pro zájemce porovnání před a po darktable zpracování:
    http://rattkin.info/stuff/A6303939.jpg
    http://rattkin.info/stuff/A6303939_01.jpg
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Tak na tom dělám nějakej celodenní edit a je to fakt podle mýho výrazně plynulejší, hlavně jsem dřív čas od času musel restartovat aby to jelo bez záseků, takhle už to mám puštěný dva dny a stále perfektně plynulá práce, za mě super....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Zatím za mě:

Rychlost v praxi asi uvidím, zatím to na velký rozdíl nevypadá.

Export v našem testu se u mě zrychlil asi o 17 %

Filtrování složek je fajn, ale použil jsem to 3x a vždycky se v LR na pozadí zasekl nějaký proces, který shromažďoval data. Od té chvíli polovina LR přestala fungovat (žádné kontextové menu, Develop nefunguje, ...) a když LR ukončím, tak pořád na pozadí běží a musím ho zabít :) Pak jsem zjistil, že se to úplně nezasekne, ale trvá to několik minut, než se to zpracuje. Každopádně nahlášeno, kdyby se vám to taky stávalo, tady to můžete podpořit.

Zjevně vylepšili procházení fotek v Library. Předtím pokud člověk používal kolečko myši pro procházení fotkami (namísto šipek na klávesnici), tak sice viděl měnící se fotky, ale "kurzor" zůstával na fotce předchozí a změnil se asi po vteřině. Pokud se do té doby zmáčklo číslo hodnocení nebo P/X, tak se přiřadilo té předchozí fotce, ne té zobrazené. Tohle už se konečně neděje. Nahlašoval jsem to před rokem a bylo to tehdy uznáno za chybu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Taky se teď bojím, aby to neoptimalizovali jen pro import/export, což je pro mě v podstatě zbytečné, a dali nějaké úsilí i do samotného zpracování fotek.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    SKALARIAK: u ntb podobnej rozdíl, ale spíš uvidim jak se to tyka bezny prace...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: jo šel sem z 1:40 na 1:31 :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Update LR je tu... už máte nějaké postřehy k rychlosti? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam