• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám tady pro zájemce porovnání před a po darktable zpracování:
    http://rattkin.info/stuff/A6303939.jpg
    http://rattkin.info/stuff/A6303939_01.jpg
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Tak na tom dělám nějakej celodenní edit a je to fakt podle mýho výrazně plynulejší, hlavně jsem dřív čas od času musel restartovat aby to jelo bez záseků, takhle už to mám puštěný dva dny a stále perfektně plynulá práce, za mě super....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Zatím za mě:

Rychlost v praxi asi uvidím, zatím to na velký rozdíl nevypadá.

Export v našem testu se u mě zrychlil asi o 17 %

Filtrování složek je fajn, ale použil jsem to 3x a vždycky se v LR na pozadí zasekl nějaký proces, který shromažďoval data. Od té chvíli polovina LR přestala fungovat (žádné kontextové menu, Develop nefunguje, ...) a když LR ukončím, tak pořád na pozadí běží a musím ho zabít :) Pak jsem zjistil, že se to úplně nezasekne, ale trvá to několik minut, než se to zpracuje. Každopádně nahlášeno, kdyby se vám to taky stávalo, tady to můžete podpořit.

Zjevně vylepšili procházení fotek v Library. Předtím pokud člověk používal kolečko myši pro procházení fotkami (namísto šipek na klávesnici), tak sice viděl měnící se fotky, ale "kurzor" zůstával na fotce předchozí a změnil se asi po vteřině. Pokud se do té doby zmáčklo číslo hodnocení nebo P/X, tak se přiřadilo té předchozí fotce, ne té zobrazené. Tohle už se konečně neděje. Nahlašoval jsem to před rokem a bylo to tehdy uznáno za chybu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Taky se teď bojím, aby to neoptimalizovali jen pro import/export, což je pro mě v podstatě zbytečné, a dali nějaké úsilí i do samotného zpracování fotek.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    SKALARIAK: u ntb podobnej rozdíl, ale spíš uvidim jak se to tyka bezny prace...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: jo šel sem z 1:40 na 1:31 :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Update LR je tu... už máte nějaké postřehy k rychlosti? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak až minulý týden jsem přišel na to, že importovat soubory do LR se dá nejen přes okno Import, ale taky přetažením myší z nějakého souborového manažeru. Dost mně to zrychlilo práci :) Navíc už z dřívějška vím, že se dá vypnout to automatické přepnutí do "Current Import" collection a místo toho v panelu adresářů vlevo to nascroluje do pozice, že je ten importovaný adresář vidět (ale nepřepne se na něj). Takže pak už je snadné se na něj kliknutím přepnout a hotovo. Tak to jen, kdyby existoval i někdo další, kdo o tom taky nevěděl :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UMIAKI: co je to vyvolávací data? jako nastavení developu? to je v xmp vedle rawu.
    ne lightroome, uložit xmp opravdu netrvá vteřinu.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    RATTKIN: A jak to řeší vyvolávací data? V LR jsou v catalogu údaje o nastavení při vyvolání. ACDSee to bez katalogu řeší vytvořením JPGčka, které uloží do složky [developed] takže to ve výsledku zabírá stejně jako LR catalog... Zoner to asi neřeší a proto je to pomalé jak sfiň.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: díky za info, asi zkusím nahodit, nezní to úplně marně. Třeba by to bylo řešení, pro nějaké rychlovky
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GIF_242: pro mě je to hlavně rychlost. není v tom adobe moloch a jeho závistlosti na quicktime a gigabajty zažraného disku pofiderníma kešema. není vůbec applovité, za to je to takové linuxovité, to mi vyhovuje víc.

Vypadá to hodně jako LR, ale develop je úplně jinak založený, má to mnohem víc funkcí, které se navzájem překrývají, třeba to má 4 funkce na odstranění šumu, které ještě mají podrežimy.
    má to masky, udělám v tom všechno co jsem v LR potřeboval, ale katalogovací funkce vůbec nepoužívám, jen hvězdičky, takže mimo develop to neumím porovnat.

v developu jsem nenarazil na nic, co by umělo, co mi v LR chybí, ani co by mi chybělo z LR snad jen nativní panorama a HDR, ale HDR už na sony nedělěm a na panorama je stejně rychlejší PTGui.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: proč bych měl přejít na dartable? nějak jsem to nestudoval, ale vypadá to na opensource appku, což neříkám, že je špatně, naopak, jenom by mě zajímalo co to krom rychlosti má za featury. Bez kterých bych případně nemohl žít. Díky za info

Popravdě rychlost u LR mě sere minimálně, neříkám, že mi to lítá jako drak, ale běží mi to relativně ok, a import/export mě v podstatě nezajímá.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: spolupráce s Intel, to jsou komedianti.
    pak mi napište jak to jde. já jsem přešel na darktable, tam se nedělají previews, není tam lupa a exportuje několik jpeg za vteřinu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ZEBY?!? :)
    Adobe is preparing a major Lightroom Classic performance update, and we got to try it: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/...paring-a-major-lightroom-classic-performance-update-and-we-got-to-try-it
    ROZI
    ROZI --- ---
    ROZI:
    ROZI: ok, tak jsem na to přišel. Jak jsem myslel, byla to blbost...V LR a PS byl nastaveny defaultne jiny barevny prostor a PS si s tím neuměl poradit, i když je v LR nastaveno jaký barevný prostor měl volit...
    ROZI
    ROZI --- ---
    HUGGI: to vím, i když jdu přes pravé myšítko a chci otevřít v PS jednotlivou fotku. Pouze u skládání panoramat to otevře bez úprav. Vím, že to kdysi normálně fungovalo i v případě panorama, z nějakého důvodu to teď nejde a nejsem schopnej dohledat v PS/LR kde to jde nastavit...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ROZI: Kdyz otviras naprimo tak se te to pta zda chces otevrit original nebo verzi s LR upravama(tedy ve vysledku to samy jako by jsi to vyexportoval a pak vlozil do PS)
    ROZI
    ROZI --- ---
    Mam LR4.
    Do PS jdu pres prave mysitko a merge pano in PS...
    Exportovat do TIFF a pak slucovat nechci, je to podle mne zbytecnej mezikrok.
    Fungovalo mi to vždy dobře tak jak popisuju, jen se teď něco podelalo a nejsem schopnej přijít na to jak to prenastavit...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    duvod proc to neskladat v LR?

btw jaky nejvetsi pano se vam povedlo slozit? ja dell na vejsku z technickejch duvodu 51 000 x 7000px (357mpix) a sice o slozilo, ale nezobrazilo a ani zadnej program co mam na kompu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam