• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Měl jsem v tom příspěvku předtím napsat, že jsem doufal "... v presety s MALÝMI náhledy" (napsal jsem s velkými a je to matoucí).
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: To jo, ale ty "nové presety" je možné zobrazit vpravo jako spoustu čtverečků s náhledy. Takže ani nemusíš najíždět myší a rychle si vybereš.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: nevim jestli rozumim, ale ukazou se ti instantne ty presety na mouseover, tak to je docela rychle to prohlizeni...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Hmm, velká změna, ale už jsem se těšil, že budou presety s velkými náhledy a houby. Je to "jen" přidaná funkce a v podstatě ke všem těm posuvníkům přibývá ještě možnost si k fotkám další efekt udělaný pomocí 3D LUT (stejně jako je jedna z Adjustment layers v Photoshopu).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      REPLIKANT: Jeste bych pridal ze cela ta funkcnost je vazana primo na konkretni snimace = tedy ruzne znacky a modely nabizeji ruzne profily
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      IOT_JH: ICC profil je barevny prostor, to je uplne neco jineho. (a nerikam to abych poucoval tebe, ale protoze tse to v ty diskuzi plete dohromady, jinak mas samozrejme pravdu)
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      MINER: Jde o to ze Color profile (ne Color space napr. sRBG nebo AdobeRGB atd.) je v Canonu jako Picture style, Nikon ma Picture control, Panasonic tusim Image style, Sony ma Creative style, Fujifilm ma Silumace filmu. LR ma reverznim inzenyrstvim generovane Color profily, ktere jsou pouze podobne a nekdy se dost lisi... Originalni podani barev, stejne jako generuje fotoaparat pak dostanes z RAW pouze z originalniho programu (Canon ma Digital Photo Profesional (je treba zadat seriove cislo jako heslo), Nikin ma Nikon Capture NX-D zdarma, atd..).
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      MINER:

Už si vlastně odpovídáš sám. Picture Style se (podle mýho) skládá z profilu a dalších nastavení, doostření, kontrast, křivky..

Profilem mám na mysli DNG profil, kterej říká Lightroomu, jak si má kterou tu hodnotu z rawu přeložit. Ten rozdíl mezi ICC profilama: sRGB a spol nějak jako cejtim, ale nedokážu to rozumně popsat :)

Doporučuju si otevřít v fotku color checkeru v DNG Profile Editoru, z toho si udělat základ a pak si třeba na vybranejch vlastních fotkách ty barvy posunout dle libosti a udělat si profil vlastní. https://www.youtube.com/watch?v=VxRC6xcGZzU
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MINER: No je to celé celkem matoucí, protože když mám nastaveno Adobe Standard a saturation -19, tak je to podobné jako Camera Faithful a nastavení na 0 (třeba takhle, jenom příklad).
      A výchozí bod je určený právě jen tím editorem, protože já používám picture style založený na Camera Neutral.
      MINER
      MINER --- ---
      UMIAKI: ono vidíš to, co vyvoláváš, jenom je výchozí bod určený tím Picture Style v každém editoru jiný. A jedná se jen o výchozí bod, protože zbytek si pošoupáš šoupátky.
      MINER
      MINER --- ---
      IOT_JH: myslíš image color space/profile jako sRGB vs Adobe RGB nebo co myslíš a jaké jsou mezi tím rozdíly?

Jinak Canon tomu, co je v LR jako Color Profile, říká Picture Style, ale pokud je mi známo, je to totéž. Krom toho, že umožňuje vytvořit ještě vlastní custom Picture Style.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MINER: No ale jak jinak chceš vyvolat RAW než podle toho co vidíš? A jestli mi s jedním picture stylem vychází takové fotky jako posterizovaná přepálená šílenost a s jiným je to v pohodě, tak z čeho teda LR bere to úvodní nastavení?
      Jednou jsem zahlídl porovnání podobného "výstupního" nastavení mezi C1 a LR, ale nebyl to rozdíl špatná/dobrá fotka - byly tam rozdíly mezi tóny jednotlivých barev a jiné drobnosti.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      Hele, tady mám pocit, že se nám míchaj dvě věci. 1. Picture style (Nebo to jak tomu říká ten kterej výrobce) 2. Color profile.
      MINER
      MINER --- ---
      UMIAKI: Pokud vím, tak picture style transformace není nikde v RAWu uložená. Každý RAW editor si ji musí pamatovat pro každý foťák nebo výrobce. A aspoň pro Canon je picture style transformace v LR jiná než originál od Canonu ve foťáku i DPP, byť se snaží být podobná.

Třeba téměř nikdy v LR nepoužívám Landscape picture style, protože z fotky udělá omalovánky, přestože original picture style Landscape Canonu v DPP občas vykreslí fotku přirozeně hezky.

Picture style sice RAW nemění, ale protože se vždycky v RAW procesoru nějaký picture style aplikuje, a většinou je v každém RAW procesoru picture style jiný (byť se snaží být podobný tomu ve foťáku) tak většinou není fotka z RAWu stejná jako z foťáku.

Pokud někdo ví, že některé RAW procesory mají picture style transformace opravdu shodné s originální, budu rád, když mě opravíte, které to jsou.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BLACKX: A ještě mi vysvětli, jak to funguje:) Vždycky říkám, že picture style nic v RAW nemění a to barevné info tam asi je, ale když dáš třeba autotune, tak by to mělo taky udělat dobrý výsledek, ne? Jenže mě se to nepodařilo nikdy tak dobře jako z foťáku.
      Myslel jsem, že picture style se liší jen v RGB křivkách a ostrosti apod.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BLACKX: Yes! Camera Neutral nebo Faithful does the trick:-) Dík
      FOGH
      FOGH --- ---
      BLACKX: Jeste se mi nestalo, ze by pro tyto silne saturovane barvy pri vysokem ISO Adobe profil vysel lepe nez cokoliv z fotaku :) Prepinam to vzdycky pro tento typ fotek.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      UMIAKI: Zkus, jestli něco dělá přepínač v Develop režimu vpravo úplně dole pod Camera Calibration. Když tam změníš Profile, někdy se tohle může zlepšit (nebo zhoršit, podle situace).
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      O víkendu jsem fotil na dětském maškarním plese, žádné velké umění, na fotce je moje dcera jako jednorožec :)
      Fotil jsem 80Dčkem a u některých fotek nejsem schopný dosáhnout ani tak kvalitního vyvolání jako JPG ve foťáku. V sále svítili barevnými reflektory a často je nějaká barva přepálená.
      Můžeme mě někdo postrčit, jak to upravit, aby byla moje fotka jako to JPGčko z foťáku?
      Dík:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Já pořád jedu pod Crashplan - sice zrušili základní program, ale ten vyšší Pro nabízej za dobrý peníze a podporuje neomezený disky interní i externí.

Jen teda asi před 14 dnama vynutili aktualizaci appky a od tý doby nějak padá.

+ jak jsem si psali - pro moje 2TB dat je online záloha zbytečná
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam