• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SKALARIAK: Pracoval jsem v Dellu, než naši korporaci prodali ;) XPSko bylo super, tu jsem měl asi půl roku. Pak Precision 3800 - nedoporučuju (kvůli driverům), i když displej super. Zklamal hardware jako displej, baterka, klávesnice.
    Lowcostově bych šel asi do Latitude 7000, pak do XPS anebo Precision 5520 (ale u nich zas byly problémy s disky).

Takže já osobně bych šel do zbook od HP :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: mam XPS 15, je prima. Puvodne jsem koukal po XPS 13, ale byl velkej rozdil ve vykonu, nicmene XPS 13 uz ma dnes v sobe 4jadro i7 8550U, do toho bych asi sel. Ale na 'retinu'/4k mozna spis tu 15 nejnovejsi.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    SKALARIAK: všude hdonotěj dobře tu XPS 15ku od dellu....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    NTB pro LR - asi nazrál čas, abych pořídil něco jinýho než 3,4Kg Asusa, kterej to výkonem sice pořád pěkně zvládá celkem s 4700HQ, ale baterka je na hoďku a navíc už chci retinu a něco mobilnějšího, do čeho se dá pěkně fotit na place a chvíli to vydží.... řešil jste to někdo úspěšně v poslední době, mimo mac svět?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    JIRIN01: Presne jak odpovedel Miner. Logika LR je jasna, potrebujes mit presnou cestu ke zdroji, pokud presunes fyzicky fotky na disku (nebo z disku na disk atd.), jdes do LR a “opravis” cestu.
    MINER
    MINER --- ---
    JIRIN01: Pravou myší na fotku, „Go to folder in library“ a pak postup, co jsem psal. Opakovat, dokud budou v kolekci fotky s vykřičníkem.
    JIRIN01
    JIRIN01 --- ---
    Děkuji za reakci, ale pořád to neřeší můj problém. Jedná se mi o fotografie, které jsem vytřídil do kolekcí. Tyto kolekce po přesunutí fotek nedjou upravovat, respektive fotky v nich v záložce develop hlásí: "The folder could be found". S tím si nevím rady
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    IOT_JH: v pohodě
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Jedete někdo lightroom na MBP s externím 4k monitorem? Je to v pohodě?
    MINER
    MINER --- ---
    JIRIN01: pravé tlačítko > Find missing folder...
    JIRIN01
    JIRIN01 --- ---
    Dobrý den,

měl bych dotaz, na který jsem nenarazil googlováním odpověď.

Změnil jsem úložiště fotografii z pevného disku na externí. Měl jsme vytvořené Collections, které se mi teď nechtějí načíst z důvodu, že program nenachází cestu ke správným fotografiím. Nechce se mi vytvářet kolekce znova. Nevíte někdo prosím jak na to? Díky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Měl jsem v tom příspěvku předtím napsat, že jsem doufal "... v presety s MALÝMI náhledy" (napsal jsem s velkými a je to matoucí).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: To jo, ale ty "nové presety" je možné zobrazit vpravo jako spoustu čtverečků s náhledy. Takže ani nemusíš najíždět myší a rychle si vybereš.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: nevim jestli rozumim, ale ukazou se ti instantne ty presety na mouseover, tak to je docela rychle to prohlizeni...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Hmm, velká změna, ale už jsem se těšil, že budou presety s velkými náhledy a houby. Je to "jen" přidaná funkce a v podstatě ke všem těm posuvníkům přibývá ještě možnost si k fotkám další efekt udělaný pomocí 3D LUT (stejně jako je jedna z Adjustment layers v Photoshopu).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Jeste bych pridal ze cela ta funkcnost je vazana primo na konkretni snimace = tedy ruzne znacky a modely nabizeji ruzne profily
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    IOT_JH: ICC profil je barevny prostor, to je uplne neco jineho. (a nerikam to abych poucoval tebe, ale protoze tse to v ty diskuzi plete dohromady, jinak mas samozrejme pravdu)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MINER: Jde o to ze Color profile (ne Color space napr. sRBG nebo AdobeRGB atd.) je v Canonu jako Picture style, Nikon ma Picture control, Panasonic tusim Image style, Sony ma Creative style, Fujifilm ma Silumace filmu. LR ma reverznim inzenyrstvim generovane Color profily, ktere jsou pouze podobne a nekdy se dost lisi... Originalni podani barev, stejne jako generuje fotoaparat pak dostanes z RAW pouze z originalniho programu (Canon ma Digital Photo Profesional (je treba zadat seriove cislo jako heslo), Nikin ma Nikon Capture NX-D zdarma, atd..).
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    MINER:

Už si vlastně odpovídáš sám. Picture Style se (podle mýho) skládá z profilu a dalších nastavení, doostření, kontrast, křivky..

Profilem mám na mysli DNG profil, kterej říká Lightroomu, jak si má kterou tu hodnotu z rawu přeložit. Ten rozdíl mezi ICC profilama: sRGB a spol nějak jako cejtim, ale nedokážu to rozumně popsat :)

Doporučuju si otevřít v fotku color checkeru v DNG Profile Editoru, z toho si udělat základ a pak si třeba na vybranejch vlastních fotkách ty barvy posunout dle libosti a udělat si profil vlastní. https://www.youtube.com/watch?v=VxRC6xcGZzU
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam