• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Procesor bych určitě chtěl co nejnovější zase na druhou stranu je na LR lepší mít méně jader a vyšší clock než více jader ale třeba 2 GHz - tohle mi vychází z testů PC vs. laptop.
      Navíc ten Dell Precision laptop na kterém jsem teď má grafiku Quadro, která asi v LR nedělá nic... Zase pro renderování videa je fajn. Podporovaná ale je i Intel Iris a hry na tom hrát nechci...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: Jak pise Huggi, snad jen na LR opravdu 16gb staci, jel jsem i na 12 i na 8 (se SSD systemem), 16gb je uplne na klid, pokud pak clovek nedela zverstva v PS nebo neco jineho.
      Grafika ma vliv v tom developu, cim novejsi tim lepsi (GTX 1060 a lepsi bych tak mentalne v hlave doporucil bez nejakych velkych testu na jistotu. Mam o generaci starsi GTX 970 a v poho). Cim vice fyzickych jader tim lepe uz asi dnes, 4 minimum, 6 idealne rekl bych (i7-8700K je proste ideal porad za jeste slusnej peniz).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      UMIAKI:
      - 16GB je pro Windows minimum, newel beach pod 32GB (rozdíl v ceně malej)
      - SSD má vliv na načítání všeho v systému, ale při vlastní práci v LR minimální
      - čím modernější a rychlejší procesor tím lépe, jádra samozřejmě využiješ taky, ten LR nebude jediná spuštěná věc
      - grafická karta má praktickej vliv v Develop modulu, ale jak moc velkej se těžko sleduje (bacha na to že jsou podporované jen některé grafické karty)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Koukám tak průběžně na nový počítač - a náklady chci držet spíše níže než výše.

K těm testům sestavy na lightroom - dá se to zobecnit tak že:
      8 GB RAM stačí, ale 16 GB je více future proof
      čím víc GHz, tím líp
      SSD pomáhá hodně

Ale neni mi jasné jestli:
      a) pomáhá grafická karta
      b) má vliv více jader? 2x nebo 4x nebo 8x?

A budou se nároky nějak zásadně zvyšovat na střihání videa, když se bavíme o Full HD rozlišení?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Máte někdo zkušenost s provozováním LR knihovny v cloudu?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      NIXX: domam mam prave jen 2K, takze kdyz to pripojim na ten, slape to nadherne, ale uvidiim co ten smaotnej ntb jak pro praci to bude zvladat...
      NIXX
      NIXX --- ---
      SKALARIAK: sorry, pochopil jsem to tak, že si ten laptop chceš doma připojit na velkej 4K displej na prochazení fotek a nevíš, jestli to ten laptop utáhne (klasický případ je, že notebooky zvládají na 4K externím displeji přes vestavěný HDMI výstup jen obnovovací frekvenci 30Hz a když chceš 60Hz, musíš řešit různý adaptéry atd).
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      NIXX: neorzumím? myslím jako že ten ntb ma 4K display...
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      přidal sem do tabulky jedno "tablet PC" co ted doma testuju, vykonove super, ale spis musim zjistit, jak to utahne ten 4K display na prochazeni fotek....
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: jojo, jak jsem psal - hodně bych koukal na vývojovou řadu, klidně i nižší frekvenci když bude novější procesor (v tom mě dost překvapil Macbook 12 (2017) s nějakým i5 1.3 GHz (m3-7Y32) což jsem považoval za něco osekanýho "na emaily" a v exportu dopadl vlastně dobře)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: tak ten 5500U je uz dost starej taky (i kdyz XLS je extrem :), s tema novyma i7-8550U treba se to neda srovnat
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: To chápu, ale koukám na to z pohledu že je takovej notebook od návrhu chybně konstruovanej když se nedokáže uchladit. Kupuju výkoný HW, který reálně nedokážu použít - respektive ve chvíli kdy to je potřeba výkon spadne.

Asi zde bude hodně záležet na konkrétních procesorech, jaký dokážou v těch nárazech podat opravdu výkon, ten i7 5500U ho nedokáže podat ani při otvírání většího XLS:)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: S tim exportem to teplo prave souvisi i zavadejicim zpusobem, jak pise RATTKIN, jakmile to moc pece, tak se cpu zpomali, coz je presne pripad exportu, kdy to jede na plny koule, ale pri zpracovani, kdy jde spise o rychlou narazovou odezvu, tak to muze byt pocitove o dost lepsi no. Akorat to uz nezmerime :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: to je hrozná reklamace.
      my máme v práci jen ty nudné, neultra notebooky a nikdy se nestalo, že by se reklamoval. Až po 4-7 letech něco odejde (zajímavé je že u každé dávky je to stejná věc)

ale nikam se to nenosí, jen se to vozí autem do práce a zpět, to je taky asi faktor.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      RATTKIN: no to už je problem výrobce justly to numb postavit tak aby se to uchladilo:)

Krom mý Yoga12 meme v práci jenom thinkpady a reklamací je cca 30%..to mi přijde jako neskutečný číslo (stejně tak mi přijde směšnej výkon oproti třeba starýmu Sony co teď má kolega, který je ve firmě cca 7-8 let, jediný co jsme udělali byla výměna HDD za SSD a dodnes je to jeden z nejvýkonějších notebooků (krom toho že je i nejmenčí a nejlehčí)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: u noťasů taky jde o to jaký chlazení v tom je a na jakou teplotu je výrobce ochotný jít, někdy je žádoucí aby to nehřálo a tak se jde s frekvencí hodně dolů.

v práci máme lenova ( ne na lightroom) a spokojenost. Jsou to thinkpady, ty jsou lepší (a dražší)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Z firemní zkušenosti moc nedoporučuju Lenova, relativně s dost máme problémy (s Win10)

Jinak čím dále více si ověřuju že není rozhodující hrubej výkon, ale technologie procesoru - čím novější a méně osekaná verze tím lépe. Takže bych se asi vyhnul všem "U" verzím procesorů.

Do LR testovací tabulky postupně doplňuju různý stroje kde to zkouším, třeba moje firemní Yoga12 s i7 5500U dost propadla a to byla v prodeji asi za 37k
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      SKALARIAK: Pracoval jsem v Dellu, než naši korporaci prodali ;) XPSko bylo super, tu jsem měl asi půl roku. Pak Precision 3800 - nedoporučuju (kvůli driverům), i když displej super. Zklamal hardware jako displej, baterka, klávesnice.
      Lowcostově bych šel asi do Latitude 7000, pak do XPS anebo Precision 5520 (ale u nich zas byly problémy s disky).

Takže já osobně bych šel do zbook od HP :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: mam XPS 15, je prima. Puvodne jsem koukal po XPS 13, ale byl velkej rozdil ve vykonu, nicmene XPS 13 uz ma dnes v sobe 4jadro i7 8550U, do toho bych asi sel. Ale na 'retinu'/4k mozna spis tu 15 nejnovejsi.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SKALARIAK: všude hdonotěj dobře tu XPS 15ku od dellu....
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam