• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: ale tak to je na filmovej grading, nenapada me moc na co bych mapoval ty trackbally v LR, poroce pouzivani mi ten novation nocturn co de koupit za dva litry pripada uplne suprovej....
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Kolegovi do práce přistála nová hračka, tak jsem si to byl ošahat a zaslintat. Jako je to vážne boží a ty prachy jsou tam cítit už při letmém doteku. Říkal, že až bude mít dovču, že si to můžu vyzkoušet. Tak to asi testnu.

MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    UMIAKI: To ja tu rikam uz roky co nejrychlejsi takt na jadro a mit 4 :) samozrejme 2ghz je v dnesni dobe nesmysl, to je uplne ze hry, nicmene v poslednich verzich se LR dost polepsil s vytezovanim vice nez 4 jader, tj. driv bylo moje doporuceni 4x co nejrychlejsi, pak 6 a mozna bude uz i rychlejsi Skylake X treba s 12ti o neco pomalejsimi jadry. Ale to nikdo neotestoval zatim asi a stoji to o dost vice a ani uz neni moc potreba - s optimalizacema je to taky celkove rychlejsi, i7-8700K je porad nejlepsi top vykon/cena. Akorat se tedy co nevidet ceka oznameni o 8jadrovym i7 Coffee Laku do novejsiho chipsetu Z390, tak na to bych mozna uz pockal, pokud nenasadi cenu o moc vys, ale i ten i7-8700K startoval loni kolem 10k a to je v poho.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MENTOL_: Procesor bych určitě chtěl co nejnovější zase na druhou stranu je na LR lepší mít méně jader a vyšší clock než více jader ale třeba 2 GHz - tohle mi vychází z testů PC vs. laptop.
    Navíc ten Dell Precision laptop na kterém jsem teď má grafiku Quadro, která asi v LR nedělá nic... Zase pro renderování videa je fajn. Podporovaná ale je i Intel Iris a hry na tom hrát nechci...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    UMIAKI: Jak pise Huggi, snad jen na LR opravdu 16gb staci, jel jsem i na 12 i na 8 (se SSD systemem), 16gb je uplne na klid, pokud pak clovek nedela zverstva v PS nebo neco jineho.
    Grafika ma vliv v tom developu, cim novejsi tim lepsi (GTX 1060 a lepsi bych tak mentalne v hlave doporucil bez nejakych velkych testu na jistotu. Mam o generaci starsi GTX 970 a v poho). Cim vice fyzickych jader tim lepe uz asi dnes, 4 minimum, 6 idealne rekl bych (i7-8700K je proste ideal porad za jeste slusnej peniz).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    UMIAKI:
    - 16GB je pro Windows minimum, newel beach pod 32GB (rozdíl v ceně malej)
    - SSD má vliv na načítání všeho v systému, ale při vlastní práci v LR minimální
    - čím modernější a rychlejší procesor tím lépe, jádra samozřejmě využiješ taky, ten LR nebude jediná spuštěná věc
    - grafická karta má praktickej vliv v Develop modulu, ale jak moc velkej se těžko sleduje (bacha na to že jsou podporované jen některé grafické karty)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Koukám tak průběžně na nový počítač - a náklady chci držet spíše níže než výše.

K těm testům sestavy na lightroom - dá se to zobecnit tak že:
    8 GB RAM stačí, ale 16 GB je více future proof
    čím víc GHz, tím líp
    SSD pomáhá hodně

Ale neni mi jasné jestli:
    a) pomáhá grafická karta
    b) má vliv více jader? 2x nebo 4x nebo 8x?

A budou se nároky nějak zásadně zvyšovat na střihání videa, když se bavíme o Full HD rozlišení?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Máte někdo zkušenost s provozováním LR knihovny v cloudu?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    NIXX: domam mam prave jen 2K, takze kdyz to pripojim na ten, slape to nadherne, ale uvidiim co ten smaotnej ntb jak pro praci to bude zvladat...
    NIXX
    NIXX --- ---
    SKALARIAK: sorry, pochopil jsem to tak, že si ten laptop chceš doma připojit na velkej 4K displej na prochazení fotek a nevíš, jestli to ten laptop utáhne (klasický případ je, že notebooky zvládají na 4K externím displeji přes vestavěný HDMI výstup jen obnovovací frekvenci 30Hz a když chceš 60Hz, musíš řešit různý adaptéry atd).
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    NIXX: neorzumím? myslím jako že ten ntb ma 4K display...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    přidal sem do tabulky jedno "tablet PC" co ted doma testuju, vykonove super, ale spis musim zjistit, jak to utahne ten 4K display na prochazeni fotek....
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: jojo, jak jsem psal - hodně bych koukal na vývojovou řadu, klidně i nižší frekvenci když bude novější procesor (v tom mě dost překvapil Macbook 12 (2017) s nějakým i5 1.3 GHz (m3-7Y32) což jsem považoval za něco osekanýho "na emaily" a v exportu dopadl vlastně dobře)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: tak ten 5500U je uz dost starej taky (i kdyz XLS je extrem :), s tema novyma i7-8550U treba se to neda srovnat
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: To chápu, ale koukám na to z pohledu že je takovej notebook od návrhu chybně konstruovanej když se nedokáže uchladit. Kupuju výkoný HW, který reálně nedokážu použít - respektive ve chvíli kdy to je potřeba výkon spadne.

Asi zde bude hodně záležet na konkrétních procesorech, jaký dokážou v těch nárazech podat opravdu výkon, ten i7 5500U ho nedokáže podat ani při otvírání většího XLS:)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: S tim exportem to teplo prave souvisi i zavadejicim zpusobem, jak pise RATTKIN, jakmile to moc pece, tak se cpu zpomali, coz je presne pripad exportu, kdy to jede na plny koule, ale pri zpracovani, kdy jde spise o rychlou narazovou odezvu, tak to muze byt pocitove o dost lepsi no. Akorat to uz nezmerime :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    HUGGI: to je hrozná reklamace.
    my máme v práci jen ty nudné, neultra notebooky a nikdy se nestalo, že by se reklamoval. Až po 4-7 letech něco odejde (zajímavé je že u každé dávky je to stejná věc)

ale nikam se to nenosí, jen se to vozí autem do práce a zpět, to je taky asi faktor.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    RATTKIN: no to už je problem výrobce justly to numb postavit tak aby se to uchladilo:)

Krom mý Yoga12 meme v práci jenom thinkpady a reklamací je cca 30%..to mi přijde jako neskutečný číslo (stejně tak mi přijde směšnej výkon oproti třeba starýmu Sony co teď má kolega, který je ve firmě cca 7-8 let, jediný co jsme udělali byla výměna HDD za SSD a dodnes je to jeden z nejvýkonějších notebooků (krom toho že je i nejmenčí a nejlehčí)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    HUGGI: u noťasů taky jde o to jaký chlazení v tom je a na jakou teplotu je výrobce ochotný jít, někdy je žádoucí aby to nehřálo a tak se jde s frekvencí hodně dolů.

v práci máme lenova ( ne na lightroom) a spokojenost. Jsou to thinkpady, ty jsou lepší (a dražší)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam