• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      GIF_242: Aha, dik! Tak ja tomu dam jeste sanci.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      IOT_JH: MAC + NOCTURN + MIDI2LR = odezva úplna na krásno, velká spokojenost. Ještě jsem to zkoušel s Launch Control taky od Novation a taky 100% funkčnost.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      SKALARIAK: Ja mam MAC + Pfixer Core + Arturia Beatstep. Obcas to vytahnu, ale proste ta odezva je pomala. A treba WB skace nejak podivne. Je to tak ze midi posila nejaky hodnoty a ten pfixer plugin se v nejakejch intervalech kouka co tam je za cisla a to diktuje lightroomu. No a nez se tohle vsechno stane, tak mezi rukou a ocima je takova neprijemna prodleva.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: tak ano, je to pro film, a kdyby to nestálo 90 litrů, ale třebas těch 1700 jako nokturn tak bych do toho určitě šel. Ty koule jsou super jemné a dalo by se to využívat místo faderů (možná). Jako ono si na to chce šáhnout, aby člověk pochopil jak velký rozdíl může být v kvalitě zpracování.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MIKEKT: používám a velká spokojenost
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: mas to v poste, kldne poslu dalsim zajemcum...
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      SKALARIAK: jsem na PC. To by bylo super nejaky ten setup na ukazku. Pouzivam vesmes ty zakladni co jsi tady vypsal. Zni to dobre a fakt to asi vyzkousim. 1700 neni zase tolik. jen jsem nekde v tvem postu zahlednul, ze ten paddy nebo kterej nemem lastaveny intenzity a ze treba stahovani highlights s tim byl voser. to tohle ma?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: ale nevim na macku, to ma zas tady kolega ID_IOT jinej kontroler, ale to nevim, myslim ze ho moc nepouziva....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: zalezi jak moc fotek upravujes v LR, ja hodne, ale uz to v dpostate taham i na maly soubory od 30ti fotek vejs, na PC sem to chvili steloval, ale rad ti s tim poradim/v tom MIDI2LR ti muzu poslat ten soubor se svym setupem, na knobech mam klasicky expozici, WB, tint, contrast a pak blacks, shadows, highlights, whites a na tlacitkach neco kolem srovnani perspektivy, undo, left, right a 0 nebo 2 hvezdy.... s tim se da docela vystacit....
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      SKALARIAK: jako za 1700 bych to snad i zkusil. jak to mas namapovany? co vsechno na tom mas nastaveno. to pouzivas tohle MIDI2LR ? Neni moc voser to cely rozbehnout?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: jo, to čumim že to maj skladem, myslel sem ze se to davno neprodává... já sem s tim naprosto spokojenej, mohlo by to mít vo dva knoby a dvě tlačítka víc no...
      PHOW_SAATCH
      PHOW_SAATCH --- ---
      Silver Efex Pro 2 vs Adobe Lightroom - Black and White Photography
      https://www.lightstalking.com/silver-efex-pro-2-vs-lightroom/
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: ale tak to je na filmovej grading, nenapada me moc na co bych mapoval ty trackbally v LR, poroce pouzivani mi ten novation nocturn co de koupit za dva litry pripada uplne suprovej....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Kolegovi do práce přistála nová hračka, tak jsem si to byl ošahat a zaslintat. Jako je to vážne boží a ty prachy jsou tam cítit už při letmém doteku. Říkal, že až bude mít dovču, že si to můžu vyzkoušet. Tak to asi testnu.

MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: To ja tu rikam uz roky co nejrychlejsi takt na jadro a mit 4 :) samozrejme 2ghz je v dnesni dobe nesmysl, to je uplne ze hry, nicmene v poslednich verzich se LR dost polepsil s vytezovanim vice nez 4 jader, tj. driv bylo moje doporuceni 4x co nejrychlejsi, pak 6 a mozna bude uz i rychlejsi Skylake X treba s 12ti o neco pomalejsimi jadry. Ale to nikdo neotestoval zatim asi a stoji to o dost vice a ani uz neni moc potreba - s optimalizacema je to taky celkove rychlejsi, i7-8700K je porad nejlepsi top vykon/cena. Akorat se tedy co nevidet ceka oznameni o 8jadrovym i7 Coffee Laku do novejsiho chipsetu Z390, tak na to bych mozna uz pockal, pokud nenasadi cenu o moc vys, ale i ten i7-8700K startoval loni kolem 10k a to je v poho.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Procesor bych určitě chtěl co nejnovější zase na druhou stranu je na LR lepší mít méně jader a vyšší clock než více jader ale třeba 2 GHz - tohle mi vychází z testů PC vs. laptop.
      Navíc ten Dell Precision laptop na kterém jsem teď má grafiku Quadro, která asi v LR nedělá nic... Zase pro renderování videa je fajn. Podporovaná ale je i Intel Iris a hry na tom hrát nechci...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: Jak pise Huggi, snad jen na LR opravdu 16gb staci, jel jsem i na 12 i na 8 (se SSD systemem), 16gb je uplne na klid, pokud pak clovek nedela zverstva v PS nebo neco jineho.
      Grafika ma vliv v tom developu, cim novejsi tim lepsi (GTX 1060 a lepsi bych tak mentalne v hlave doporucil bez nejakych velkych testu na jistotu. Mam o generaci starsi GTX 970 a v poho). Cim vice fyzickych jader tim lepe uz asi dnes, 4 minimum, 6 idealne rekl bych (i7-8700K je proste ideal porad za jeste slusnej peniz).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      UMIAKI:
      - 16GB je pro Windows minimum, newel beach pod 32GB (rozdíl v ceně malej)
      - SSD má vliv na načítání všeho v systému, ale při vlastní práci v LR minimální
      - čím modernější a rychlejší procesor tím lépe, jádra samozřejmě využiješ taky, ten LR nebude jediná spuštěná věc
      - grafická karta má praktickej vliv v Develop modulu, ale jak moc velkej se těžko sleduje (bacha na to že jsou podporované jen některé grafické karty)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Koukám tak průběžně na nový počítač - a náklady chci držet spíše níže než výše.

K těm testům sestavy na lightroom - dá se to zobecnit tak že:
      8 GB RAM stačí, ale 16 GB je více future proof
      čím víc GHz, tím líp
      SSD pomáhá hodně

Ale neni mi jasné jestli:
      a) pomáhá grafická karta
      b) má vliv více jader? 2x nebo 4x nebo 8x?

A budou se nároky nějak zásadně zvyšovat na střihání videa, když se bavíme o Full HD rozlišení?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Máte někdo zkušenost s provozováním LR knihovny v cloudu?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam