• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PETRPEDROS: Budu rád, když to zkusíš a dáš sem ukázku :)
      PETRPEDROS
      PETRPEDROS --- ---
      BLACKX: už podle histogramu. Na monitorech a jiných zařízení se ti nic nezobrazí. Max ten posun barev a ty různé filtry atd... Pokud retušuješ štětcem má to taky vliv při násobení apod.
      PETRPEDROS
      PETRPEDROS --- ---
      BLACKX: No na monitoru to nepostřehneš, ale samozřejmě učité vykreslení při zvětšení atd.. to má. Dokonce i posun barev a pokud máš třeba zelenou plochu přecházející do jiné barvy tak na to má taky zásadní vliv.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PETRPEDROS: Ano, teoreticky to taky znám :) Ale ukázalo se, že je VELMI těžké názorně ukázat ten limit 8bitů. Zkus si to, budeš překvapen.
      PETRPEDROS
      PETRPEDROS --- ---
      BLACKX: 16 bit má určitě vliv pokud děláš složitější retuše, což je spíš pro fotokrám. Inteligentní filtry a podobně. V 16 bitu jsou efekty mnohem propracovanější což je pak problém pokud to hodíš zpět do 8bitu. U lightroomu to bude asi spíš jen o uložení a dalším zpracování.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      Takhle má vypadat akcelerace s grafickou kartou:
      20-Way NVIDIA/AMD GPU Darktable OpenCL Photography Performance - Phoronix
      https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=darktable-opencl-gpu&num=3
      FOGH
      FOGH --- ---
      ANDREJKA: Mam zkusenosti jen na MacOS... tam to funguje tak, ze se v katalogu zobrazuji disky podle nazvu, takze se pripojeny disk muze zobrazovat nekde vespod. Vetsinou staci jen sipeckou sbalit adresarovy strom nebo odskrolovat niz, ale muze to byt matouci.

Mohla bys pripadne hodit screenshot, jak to vypada?
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      Pouzivate nekdo lightroom mobile? Je nejakej zpusob nacacheovat vsechny nahledy, aby slo treba vybirat fotky ve vlaku? Ja myslel ze kdyz se to synchronizuje, tak je to pak normalne pouzitelny, ne ze se pak kazda fotka dostahovava, kdyz ji otevru.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: To je praktická ukázka toho, že podobný věci je zbytečný řešit
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      když se ve Photoshopu dají tři-čtyři vrstvy s overlay s kontrastním obrázkem, je to vidět hned.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MELOUN: myslel jsem, že máš temnou zkušebnost i z jinejch aplikací... neva, budu checkovat nějaký benchmarky než vyberu ;-)
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      BISCUIT13: Mno mám tam i7 ale účko, zoom a přepínání mezi fotkama v develop modu prostě plynulý není.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MELOUN: chápu. monitor je dobrej kompromis, samozřejmě. ačkoliv full hd by mi dnes už bylo málo. ale to je vždycky o tom, že jak se udělá jednou krok dopředu, není už cesty zpět :-) na druhou stranu při nižším rozlišení zase budou nároky na hw o špetku nižší a pomaže to.
      popravdě jsi mě vyděsil s těma U procesorama. blíží se čas, kdy budu muset pořídit novej nb a mám teď z toho velkou hlavu. je to vážně takovej průšvih?
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      BISCUIT13: Displej - externí full hd monitor. Ano bylo by pěkné mít dektop, ale notas mít musím a 2 stroje mít nechci/nemůžu.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BISCUIT13: Díky, ten rozdíl je tada fakt malej a věřím, že jsi dělal obrovské úpravy :)

ARMADILLO: Fotím do standardních Canon RAW, takže aktuálně to myslím využívá 14 bitů (asi?). To se podle mně každopádně nedá nastavit.

Co se týče přechod vs nepřechod a kontrast: Můj styl uvažování byl:

Mám barvy 0 ... 256.
      Zvýším výrazně kontrast, takže původní rozsah středů třeba 120 až 140 se roztáhne třeba na 50 až 200.
      Teoreticky bych měl vidět chyby, ale v praxi je to těžce zanedbatelné. (Snažil jsem se to specificky upravit na obloze, ale asi mám blbou oblohu nebo co :) )
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      BLACKX: A na kolik bitů fotíš?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      BLACKX: http://www.uschovna.cz/zasilka/ED5FCEDYX5MG7JHE-K69/
      tady jsem ti vyexportoval malou ukázku. je to docela vyždímaný a stejně je ten rozdíl poměrně malej. upřímně i mě to překvapilo, že při tom ždímání to neudělalo větší paseku... :-)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: několikrát to tady zaznělo, 8 vs 16 bits je reálně vidět jenom při nějakém přechodu. Vnímám to když použiju přechodový filtr a chci tam udělat nějaké dramatické změny. Dále by se 8vs16 mělo projevit v podání barev, resp. když budeš dělat barevné úpravy. Nicméně to okem prostě neuvidíš.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      BLACKX: rozdíl uvidíš spíš na souvislý ploše - gradientu (myslím tím část scény reálnýho obrazu), než na něčem pestrým. asi netřeba vysvětlovat, že 8 bitovej soubor má 256 tónů na kanál a 16 bit 65,5 tis. tónů na kanál. zkus si ten obraz zvětšit na 200 % a zaměř se na souvislou plochu, ideálně když je tmavší - případně si jí můžeš ztmavit. nepatrný rozdíly pak uvidíš i na monitoru. 8 bitovej soubor bude na detailu trochu hrubější. ve většině případů je ten rozdíl hodně subtilní, skoro nepatrnej. na papíru to bude asi výraznější. ale vidět to rozhodně je.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: kontrast? spis v pomalejch gradientech by to melo bejt vedet...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ARMADILLO: No to jo, ale když vezmeš 8-bit soubor a dáš na něj nějaký obrovský kontrast, tak bys měl by chyby (asi) vidět, zvlášť když budeš mít hned vedle stejnou úpravu na 16-bit souboru. Jenže se to neděje.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam