• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      UMIAKI: Spíš tipuju, že to naopak bude podporovaná grafika, jenže ke smůle LR je to grafika, která je pomalejší než procesor.

Nedokázal jsem najít Precision 5100. Co v tom máš za grafiku?
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Jejich knowledge base na supported video cards je strašně brutálně zastaralá - https://helpx.adobe.com/cz/lightroom/kb/lightroom-gpu-faq.html
      Ani zmínka o 10xx nebo 20xx řadě Nvidia a u Radeonu je to podobné. Co se týče Photoshopu, tak je to trochu novější - už testovali i 1080... ale Photoshop má úplně jiné požadavky než LR.

Každopádně je trochu podivné, že grafická karta v noťasu který je pracovní stanice a na grafiku je jinak jako dělaný (ten displej má 100% pokrytí Adobe RGB) tak má nepodporovanou grafickou kartu v LR.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: Na tom exportu? tak to musi byt relativni 'novinka', kdyz s tou akceleraci prisli pred par lety, tak to bylo jen pro develop modul pri editaci, nebo alespon se tak tvarili. A koukam ze na tech malych se trochu prihorsilo, no divne. Zkusil bych fakt paralelne nainstalovat tu starsi 7.3 verzi pro lepsi predstavu/srovnatelnost s tim starsim vysledkem.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      UMIAKI: Tak jo, s vypnutou GPU akcelerací v Lightroomu jsem si celkem polepšil - teď to dopadá celkem podle očekávání, tedy rychleji než ten starší typ laptopu, ale pořád žádná sláva.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      BISCUIT13: Jo, to mám vždycky na default. Ještě to můžu zkusit bez toho Quadro, ale GPU stejně asi nemá na export vliv.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      UMIAKI: klidně bych tomu věřil. mně to jako hw věc nepřipadá. nastavení lr asi default, nebo stejný jako předtím, že jo? myslím záložku performance.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      RATTKIN: Jak píšu, je to DDR4 2133, tak ne úplně pomalá, ne?
      BISCUIT13: Všechno na jednom, ale to bylo i u toho předchozího. Podle mě to je tím bitlockerem. Dříve jsme ho nemuseli mít.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      UMIAKI: jedeš z disku na disk, nebo všechno na jednom?
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      UMIAKI: já měl na pomalých ramkach rozdíl 30% v 7zipu ale na rychlých je to jen těch pár procent.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      RATTKIN: O několik málo procent... To myslím nestojí za to vypínat.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      UMIAKI: jednovláknový výkon (který má LR částečně pořád rádo) je vyšší s vypnutým HT.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      UMIAKI: Hele, tak všechno je zapnuté a bylo i předtím. Jsou tam dva moduly DDR4, 2133 MHz, SSD NVM M2, HT je zapnutý. Jediné, co mě ještě napadá, je zapnutý bitlocker...
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Myslíš, že by tam někdo vypínal HT? Defaultně je přece zapnutý, ne?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: diskovy operace jsou uplne minimalni, zvlast kdyz se nacita stejny raw, rozdil je jen velikost ulozeni JPG, ktery je porad minimalni oproti rychlostem disku, tam nema smysl hledat myslim. Osobne bych tipnul zmenu algoritmu, nepises jestli to tedy bylo predtim a ted s Hyper Threadingem nebo bez, jediny definitivni by bylo zkusit novej LR na starym HW a/nebo naopak.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Ve srovnání s tím starším typem má ten nový rychlejší export těch 1000px, ale pomalejší export full res. Tohle naznačuje že to brzdí asi disk... ale disk to má NVM M2 Samsunga, tak to by snad nemělo být špatně... fakt je to zvláštní.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: tím to fakt nebude....
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      UMIAKI: mě dělal velký rozdíl v benchmarku rychlost ramek.
      Teda 7-zip, ne LR benchmark, ale kouknu jestli máš rychlejší nebo pomalejší ram.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: nejvetsi faktor, kdyz zbytek systemu vylozene nebrzdi, je ten procesor - novejsi vykonnejsi by mel byt rychlejsi i v LR. Je tam samozrejme rozdil ve verzich LR, nicmene ty novejsi jsou zpravidla taky rychlejsi, osobne me napada jeste jestli ten aktualni export je s HT zapnutym nebo vypnutym, zkusil bych obe varianty. Uz jsem chvili ten test nedelal, je mozny, ze v nejnovejsich verzich mohli v exportu udelat nejaky zmeny rychlost vs. kvalita na ukor rychlosti, ale treba pri beznem provozu v developu to muze byt porad sviznejsi s novou sestavou,a le to uz se nezmeri.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Tak jsem upgradoval pracovní pc z Precision 3800 na Precision 5100, z 16 na 32 GB, novější procesor i jiná grafika a časy na export full res se zhoršily. Vložil jsem to do tabulky. Nejsem z toho úplně moudrý.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      COURT: I treba s prazdnym katalogem?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam