• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: fill na tech panoramatech je cool :) A multiple export teda taky....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      New features summary for the November 2019 release of Lightroom Classic
      https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new.html
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      SANTUS: Samozřejmě, že jo, ale neviděl jsem to nikdy nikoho používat, takže pro mě dobrých pár stovek na předplatném:)
      SANTUS
      SANTUS --- ---
      UMIAKI: neni to nahodou jako naplast na: Sadly, we’ve decided to close Irista on January 31, 2020. You can continue to access to your photos until the service closes. Please sign in to download them before this date.... ???
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Pokud jste byli zaregistrování u Canon Irista, tak vám teď přišel email s kódem na dva měsíce CreativeCloudu zdarma s LR a 1TB místa. Vypadá to, že se dá uplatnit i u běžícího členství.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HT mam leta vypnutej, jeste z dob, kdy LR nejel nad 4 jadra nic moc navic, pak chvili s HT neco jelo rychleji a ted se zda, ze naopak - vypnout dle uvazeni :)
      https://www.pugetsystems.com/...yperthreading-SMT-causing-low-performance-in-Lightroom-Classic-1588/
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      DOOMBRINGER: vyzkousene nemam, nejaky pritlaky to mozna ma, ale otazka je jak v LR, protoze treba ten Wacom bug popsany hned pode mnou je tam tusim uz dlouho. Jinak ja jsem odchovanej v LR bez pritlaku, me to staci jako jiny mysitko, ktery s dobre drzitelnou touch obrazovkou funguje intuitivneji :)
      SANTUS
      SANTUS --- ---
      TlDr: Je to fajn, ale ma to v soucasny podobe jeden buyg v podobe Windows Ink fycury, ktera je soucasi Windows OS a zpusobuje lagovani hejblatek v LR (da se s tim zit, ale umi to i nasrat)...

Wacom Intuos Pro M pouzivam jak pro LR, tak PS. Pritlaky fungujou, ale musi byt zapnuty Windows Ink fycura, aby LR a PS rozeznal pritlak. Pritlak funguje spolehlive, v pripade LR se mi to hodi pri maskovani vybranych oblasti (mysi to trvalo dlouho, stetcem se mi to dela mnohem lip). Kazdopadne pri zapnuti Windows Ink dojde k lagy pri hejbani ovladacima prvkama (jakykoliv jezditko ma pri snaze s nim pohybovat jakysi prvodni lag - da se na to tak jakoby zvyknout, ale clovek vi, ze to tam je). Bez Windows Ink fycury to vali uplne normalne, ale clovek ztrati pritlak :/

HW cudliky jem namapoval na LR funknce, ktery pouzivam nejcasteji (1:1 a 3:1 zoom), ale vetsiho uplatneni to naslo v PS, tam pridavam vrstvy a konvertuju je do smart object cudlikama. POzuivam velou plochu tabletu, nemam nastaveny mapping na mensi plochu, pouze zapnutou funkci force proportion a pracuju na 4K displeji.

Pouzivam ho kratce, ale po cca tejdnu bych to uz z ruky nedal. Prijde mi to prijemnejsi hejbat s haxnou (pravak) a levacou se proste naucit pouzivat klavesovy zkratky, ktery jsem do ty doby nepouzval. Jak jsem si zvykl, tak me subjektivne mozna prijde i to, ze clovek ziska jistotu a presnost kam s tim perem boda.

DOOMBRINGER
      DOOMBRINGER --- ---
      MENTOL_: Ano, právě něco ve stylu Surface Pro 6 jsem myslel. Tam poběží plnohodnotný Lightroom/PS. A zajímalo mě, jestli to má někdo odskoušené, jestli to reaguje na sílu přítlaku. Nebo je to pořád jen hračka, kterou člověk za chvíli odloží a sáhne po myši.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      DOOMBRINGER: na klasickym ntb s pevnou klavesnici to nevidim idealne (primo na lcd, ne externi perko s vlastnim padem, to je jine story).
      Nicmene na mobilu to je super (7,2" neni extra velka obrazovka, ale uz je na tom.neco videt a na LR do kapsy prima) a vyhledove bych chtel mit skoro plnohodnotny tablet typu Surface Pro 6 se stylusem, snad jen jeste trochu rychlejsi, kazdopadne kdyz to clovek muze vzit do ruky a nic neprekazi, tak to je za me dobrej napad. A kdyby Adobe konecne umoznilo nejakej smysluplnej export katalogu/xmp z mobilniho LR, tak by to uplne zmenilo moznosti a uvahy :)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      DOOMBRINGER: v lightroomu mi to na mojí práci nedává smysl. používám ho jen v ps. a myslím tím klasickej externí neodisplejovej wacom. přijde mi to i jako dobrá varianta k nb. nevím, patlat po obrazovce mi vždycky přišlo divný, ale třeba jen proto, že jsem si to nikdy ani nezkusil :-)
      DOOMBRINGER
      DOOMBRINGER --- ---
      Pouziva/l nekdo stylus v lightroomu? Nejaky feedback? Stale resim ntb ktery si koupit a jestli s touchscreenem, nebo ne.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: hele mam 4GB a zaplni se cela podle Task Manageru kdyz bezi LR, tak proto bych spis u novy bral rovnou vic, dneska uz to je bezny 6-8GB. Jak to vyuziva samozrejme netusim, ale vzhledem k tomu, ze s normalnim 24mpix RAWem zabiral LR v pameti normalne kolem 3,5-4,5GB co si vybavuju, tak ty 4GB beru spis jako 'minimum' kdyz to ma pomoct a vyhled do budoucna.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      BLACKX: Myslel jsem s ohledem na kupování. Pokud kartu koupíš funkční, s největší pravděpodobností zůstane funkční. Pokud ti přes obývák neproletí kulovej blesk :D
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      OCTOPUSS: Možná pro druhý úhel pohledu přidám zábavnou historku, jak se mně asi před třemi měsíci zničila grafická karta za 12 tisíc kvůli nějakému výboji na anténě někde v domě :) (Šlo to asi přes TV.) Naštěstí výrobce (EVGA) má svoji tříletou záruku, takže jsem to poslal do Německa a dostal novou.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Na grafický kartě se, pokud nemáš fakt mega smůlu, nemá co pokazit. Použitý bych se nebál.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      UMIAKI: no ja prave koukal, ze starsi 1060 se pohybuje okolo 3500-4000 a dost casto bez zaruky a nova 1050Ti je za 3999 nova, ale vubec se tom nevyznam :)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MIKEKT: Jestli novou, tak 2060 nebo 1660. Jestli z druhé ruky, tak je to jedno jestli 50 Ti nebo 60...
      Nemyslím si, že zrovna pro LR hraje roli jestli 4 nebo 6 GB.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: na to v podstate neni odpoved - nejenze Adobe klasicky nedava zadny uzitecny info nebo guideline k tomu co se jak efektivne vyuziva, ale i efekt a vnimani dopadu se dost lisi 'podle kusu a cloveka'. Tj. obecne bych nesetril uplne, aby to melo smysl, ale nelze jasne rict co je lepsi nez neco jinyho specielne na LR. Osobne uz bych nechtel pod 6GB pamet a nesel bych pod GTX1060 jak jsem psal driv. GTX970 se 4GB ma u me pozitivni efekt, ale taky by me zajimalo jestli bych si polepsil s vice pameti a/nebo rychlejsim procesorem GPU a jak moc v kombinaci s normalnim CPU co mam - ale to asi smula :)
      S zadnou grafikou nespekulovat a ukecat nejakyho kamose na rychlej test? :)
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      SKALARIAK: já spíš přemýšlel jestli vzít tu 1050ti novou nebo starší 1060.vychází to tak nějak na stejno jenom ty starší už většinou nemají záruku
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: kup obe, zkus a tu jednu pak vrat...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam