• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    FATBOZZ: zkalibrování je základ, potom doporučuju se naučit používat soft proofing v lr. na yt určitě nějaký tutoriály budou...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FATBOZZ: Obávám se, že jen stažením nějakých profilů to nevyřešíš. Jediná cesta, jak se dostat co nejblíž je použití kalibrační sondy. Dá se to zvládnout obojí třeba pokud by sis někde půjčil ColorMunki Photo (tohle je spektrofotometr, na monitor jsou teoreticky lepší kolorimetry (i1 Pro apod.), ale nechci tě hned nutit půjčovat dvě věci :) ). Jinak při kalibraci tiskárny je dobré nechat vytištěný papír uschnout, někde se doporučuje 24 hodin, takže nestačí si kalibraci naplánovat tak, že to všechno uděláš jeden večer.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Ahoj, rad bych vedel jak nastavit správně profily tiskárny a monitoru v lightroomu abych tisknul to co vidím. Aktuálně mi z tiskárny leze trošku zelenější nádech fotky než vidím na monitoru.
    Mám icc soubor monitoru, tiskárna také nějaká dodala při instalaci ovladačů. Je nějaký srozumitelný návod pro laika jak tohle nastavit ? Díky.
    FOGH
    FOGH --- ---
    Funguji vam dobre ty hromadne exporty?
    - zustalo mi to viset na okne "preparing to export"
    - exportuje mi to hrozne pomalu, blbych 170 fotek mi jede uz 15 minut a to jeste nejsem ani v pulce
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    REPLIKANT: Subjektivně mi přijde, že jak nedávno LR uvedl všechny ty performance změny, tak je tohle jediná možnost. Práce se soubory bez ostrosti, noise reduction a lens profily je teď trochu rychlejší než bývala, ale jak aplikuju tyhle věci, tak čekám sekundy po každém kliknutí a celé je to progresivně neskutečné pomalejší než dříve.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SANTUS: A taky je rozdil NEF z D4 nebo z D800... resp. 16Mpx VS 36Mpx. Jinak odsum a doostreni zasadne tesne pred exportem.
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Mě se tohle stává v situaci, kdy začnu pracovat na NEFu a po zaplnuti odstraneni aberace a oprav objektivu udelam par zakladnich globalnich uprav (shadow/highligh/seturace/vibrance apod). a zacnu nad to ladovat lokalni upravy tak pak sleduju obdobny chovani. Spolecne s doostrenim a redukci sumu se to navysuje, ale 2 vteriny to moc, na nejakej cas problikne obrazovka cerne, to ano, ale behem chvíle to valí. Já si to vysvetluju tak, ze hold toho tam házím hodně a prostře SW nestíhá. Kdyz nepoužívám doostření a redukci šumu tak to je svižnější, takže se snažím to aplikovat až na konec...

Obdobně mám data na SSD a k tomu i7 + 1070Ti + 16GB RAM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    ASYMETRIC: řekl bych, že to normální není. Zkoušel jsi to na jiném stroji? Případně zkus nahodit.
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    Ahoj, je normální, že Lightroom Classic při editaci NEF, kde ve fotce je efekt rozmazání pozadí, při jakémkoli dalším zásahu je tak pomalý, že editovaná fotka občas zmizí, místo ní je černá obrazovka a pak se fotka znovu objeví? Černá obrazovka je cca na 2 vteřiny. Když není černá obrazovka, tak ty dvě vteřiny trvá aplikace dalšího efektu. Díky.

Fotka je uložená na SSD disku, grafika je 1050Ti 4GB, procesor Core i5-6600K a 16GB DDR4.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    BLACKX: exify jsou, ale filename i preserved filename je bohuzel ten novy nazev
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LEDOFREDO: Zkus jestli uvnitr fotek v EXIFu neni originalni jmeno. Typicky u RAWu tam je a mozna i u JPEG. Pak by to slo v LR automaticky prejmenovat zpet.
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    LEDOFREDO: Kdysi davno se mi stalo neco podobnyho (po navratu z ostrova, kam uz se zrejme uz nedostanu jsem omylem zformatoval kSD kartu). Vsechny data jsem obnovil, ale v tom bordelu neslo nic moc poznat (vsechno rawy).

Nastesti jich bylo malo (radove do 200 kusu), takze jsem u toho chvili kurvil, ale ve finale dobry. Dneska bych sel mozna metodou metadat. Pokud maji ty recovery soubory nejaky metadata, udelal bych zalohu a na zaloze/kopii zksi rozjet nejaky script, ktery vytahne ze soubory informaci o datu vytvoreni a prejmenuje "NejakyNAZEV_[datumzEXIFU]".koncovka Pokud by tohle vyslo tak pak bych to prejmenoval treba v TotalCommanderu jako sekvenci podle puvodniho pojmenovani, tj. IMG_XXXX.koncovka
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    brain-teaser - vysral se mi kus disku a prisel jsem o cast fotek, ty se mi asi podarilo z disku vybufetit, nicmene nove soubory fotek nemaji puvodni nazvy ... takze mam v library adresare (a upravy) ktere vedou na neexistujici soubory a pak mam adresar s fotkami bez uprav a bez nazvu ... napada vas nejaka cesta jak to propojit ? v nejhorsim proste obetuju upravy, hlavne ze mam ty fotky, ale kdyby vas neco napadlo neco krome hromady manualni prace s porovnavanim obou mist a prejmenovavanim souboru tak sem s tim
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    tak tady jsem to nečekal :-D díkec!
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: library filter/text
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Asi se mi budete smát, ale když potřebuji najít jednu fotku, a mám jméno souboru, kam to mám zadat?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: tatal commander umi taky, tan umi skoro vsechno :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX:
    SKALARIAK: Já se ještě pokud jde o větší výběry snažím preferovat cestu kdy zasílám náhledy jako ZIP s instrukcema ať smažou co nechtějí a pošlou zpátky výběr, ten potom jen zkopíruju a vložím do daného pole v LR (což možná umí jen MacOS takhle vykopírovat názvy souborů)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Je to .exe, na LR nezávislá aplikace. Mně právě lidi často posílají výběr fotek (typicky 5 - 20), tak už jsem si něco udělal, ať úplně odpadne přepisování.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: no ja to ted resil narazove, popravde doufam ze me nic podobnyho s vybiranim 800 fotek ted nejakou dobu neceka :) a to je jako exe nebo do lr plugin?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam