GINNY: no já si myslím, že v první řadě by bylo asi nejlepší, kdyby jsi uměla perfektně ovládat PS/LR, aby jsi prostě věděla co dělá tohle, a jak dojít k něčemu. Když máš ten "základ" zvládnutej, tak pak je to už jenom o tvojí představě, náladě, myšlence... A dojdeš k tomu. A čím víc toho budeš dělat, tím to budeš dělat rychleji a efektněji. Osobně si totiž nemyslím, že jde říci, hele musíš u každé fotky udělat to či ono a ono to bude vypadat super. Jsou sice takové nepsané poučky co by se s fotkou mělo udělat, aby vypadala super, ale to prostě není 100% a hlavně jak jsem psal, ne vždy to funguje.
Osobně většinou skoro s každou fotkou přesně vím čeho bych chtěl docílit. Někdy to už rovnou fotím s myšlenkou, že tam něco dodělám v postpro. Někdy až teprve při zpracování dostanu nápad, jak třeba něco zdůraznit/potlačit. A někdy dostanu zadání, že to má vypadat tak a tak. Nicméně co "retušér/fotograf" to názor. Takže je prostě, alespoň za mně, fajn si zkusit najít nějaký svůj styl a ten vyvíjet. Tím chci říci, že teď začneš dělat něco, za půl roku k tomu přidáš něco dalšího co tě napadne a za rok tady budeme mít úplně jiné fotky ze super trendy lookem.