• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: No jasne, to uz bylo nekolikrat behem let ruzny memory leaky. Ale mensi pano zaplaca i mene pameti :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: naposledy to bylo 10 fotek po trech expozicich, takze 30. Nicmene na tom uplne nezalezi, problem je spis s poctem tech panorama, co delas za sebou, neuklizi to po sobe pamet.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: kolik na kolik to je fotek? U vetsiho poctu bych klidne neskladal originalni rozliseni, ale zmensil si nejprv na TIFFy exportem+add to catalog (pokud nejde zamerne o nejaky mega tisk na zed). Podle poctu a situace urcite aspon na 75% v kazdy ose, klidne i 50% ve vetsim poctu. Stejne z toho pak vyleze obrovsky hovado a to se ani nekdy ani moc nehodi treba :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: diky, zkusim, jestli se neco zmeni
      a vidim, ze se to chova ruzne na jinych strojich - s RAMkou na pozadi problem nemam, ale po delsi dobe mi to zacne zrat x procent procesoru, poznam to vetsinou tak, ze mi v browseru zacnou zacukavat videa
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: U nějaký starší verze se jednu dobu radilo zkusit vypnout podporu grafický karty a buď zase zapnout, nebo to zkusit bez ní.

Jinak mě na MacOS LR když je zapnutej třeba 2dny sežere spolehlivě celou ram (26GB, dál ho systém nepustí) a to v něm ani nemusím nic dělat, prostě ho jen zapnu a on si pomalu na pozadí něco ukládá do paměti dokud nezačne docházet.
      MERTLAS
      MERTLAS --- ---
      FOGH: jop mam to stejne (jedno na jakym stroji a kolik ma RAMky). Ja to mam jeste umocneny tim, ze nejdriv skladam jednotlivy fotky do HDR a az nasledne to skladam do panoramy. uz se mi dokonce stalo, ze mi panorama neslozilo ikdyz jsem skladal jen to... bohuzel bylo moc velky.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Pri skladani vice panorama za sebou mi tradicne LR vyzere veskerou pamet a nasledne i swap na disku. Evidentni memory leak. Uz jsem si zvykl, ze po skladani dvou, maximalne tri panoramat je potreba LR ukoncit a znovu spustit.
      Pozoruje problem i nekdo dalsi?

Napr u techto tri fotek mi doslo misto na disku, kde bylo 60GB volneho mista:
      https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/...1-1.xx&tp=14&oh=78749cb33dc2f89a18dc35ecd450b5ea&oe=5F766767
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Zrovna jdu z prvního pokusu :) Bohužel to ale nedotestovalo do konce. Není to ještě úplně hladké:

- na začátku to chce manuálně upravit na konkrétní nastavení Merge to HDR a Merge to Panorama (řekne si to, pokud to není podle jeho představ... taky se to dá řešit [dočasným] resetem LR preferencí)

- Píšou, že Windows musí být nastavený na English. To mám, ale i tak ho asi zmátla Anglická programátorská klávesnice, protože při importu souborů to jako by vypíše ručně/automaticky adresář, kde ale byly chyby. To stačilo b2hem testu opravit (C>\...\%dmkiii na C:\...\5dmkiii) a pak rozběhnout import.

- A pak se nepovedl switch z Library do Develop, což už jsem nedokázal vyřešit, takže test skončil v půlce.

I tak jsou ale zajímavé výsledky od ostatních. Je tam moře dat, takže jsem si našel zhruba svou sestavu a porovnávám ji s jinými. Celý bechmark je rozdělený na "pasivní" část (import/export) a "aktivní" (reálná práce s LR), takže v zásadě stačí porovnávat tahle čísla. Ale dostat se dá i ke konkrétním údajům v sekundách z jednotlivých testů.

(Soukromý závěr: Mám 6700K + nvidia 1070 a bohužel i kdybych investoval hodně, tak můžu očekávat zlepšení té aktivní práce tak o 30 % až možná 50 %, což není nic extra :/ )
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no a zkoušel jsi?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Info kolem benchmarků:

Pugetsystems má plugin pro Benchmark LR a tady se dá prohledávat velká databáze strojů lidí, co si to otestovali:
      https://www.pugetsystems.com/benchmarks/?age=0&benchmark=PugetBench+for+Lightroom+Classic

Ten plugin spolu s testovacím katalogem si taky můžete stáhnout a otestovat svůj stroj.

Co je na tom zajímavé: Netestuje se jen export/import (ten se nejlíp testuje, ale osobně mně v podstatě zajímá nejmíň), ale i práce v Developu a další věci! Ty mně přijdou relevantnější, protože ty nejvíc zdržují a člověk si během nich nemůže skočit na oběd :)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      FOGH: všichni se pořád učíme. lenin by z nás měl radost :-)
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: aha! Ty rozklikavaci sipecky vidim poprve :) Heureka!
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: diky... nejjednodussi reseni

BISCUIT13: zoom umim jen do fotky, jak odzoomuju?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      FOGH: stačí zmenšit náhled lupou (až tak moc, aby se ti tam ten filtr objevil).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: Synchronizovat jinak nastavenej filtr z jiný fotky - přepisujou se
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: panel Transform > Scale. Zmensit obraz, posune se i filtr vic do obrazu :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FOGH: Kdyby to jinak nešlo a opravdu jsi to potřeboval (nestačilo by Reset filtru + znovu naeditovat), tak mně napadá: Metadata uložit do XMP, tím se tam snad uloží i tyhle editační informace. Pak editovat ten soubor, někde tam asi bude něco jako souřadnice a ty upravit, aby to bylo na obrazovce (0:0 zní nejbezpečněji). Pak zase v LR vynutit načtení Metadat z XMP (Grid -> pravé tlačítko -> Load Metadata From File)... ale nikdy jsem nezkoušel :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      Netusi nekdo, jak se dostanu ke kruhovemu filtru, ktery se mi dostal mimo obraz?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: zkoušel jsem a rozdíl tam samozřejmě je, ale to není to o čem mluvím. cca 2020 už nevím přesně se LR výrazně zpomalil, bez ohledu na velikost katalogu. Tedy i malej/novej je pomalejší než býval dříve (a na velkém se problém jen prohlubuje)

Jinak stále relativně často prohledávám dle keyword celý archiv pro různé fotky, to s více katalogama udělat nemůžu, ani bych nevěděl v kterém to vždy hledat..
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MENTOL_: dělám to úplně stejně (co rok, to katalog) a nepozoruju dlouhodobě nějaký extrémní výkyvy ve výkonu ani na jednu stranu. rozhodně se nenačítá dvě vteřiny, ale tři minuty, to bych se šel oběsit :-) práce na pozadí při exportu byla vždycky kompromis a raději nechávám lightroom bejt. jestli je ale myšleno v rámci celého systému, tak tam naopak žádné zásadní problémy nemám a v pohodě si dělám co potřebuju (hudba, web...). a moje železo už je teda celkem muzeální vlastně (i7-2600K + 32 GB + GTX 1060 6 GB + cache na jednom SSD + systém na druhém).
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam