• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_: Ty piko:-) Před pár měsíci jsem zrušil subscription a koupil si Zoner místo toho. Zase je čas vyzkošet Adobe:-)
      MINER
      MINER --- ---
      MENTOL_: Wau! Peklo zamrzlo. Žiju na posledním Classicu. Jdu bouchnout šampaňský!
      To koupim už jenom proto, aby měli feedback, že to chcem!
      (BTW: přechodem na subscriptions Adobe uvařilo +20 % revenues navíc)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MENTOL_: neuvěřitelný... :-)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Jeste ho nevidim ke stazeni, ale uz se to vali :)

Adobe Lightroom Classic 10.0 released, includes Color Grading and more: Digital Photography Review
      https://www.dpreview.com/...63/adobe-lightroom-classic-10-0-released-includes-color-grading-and-more
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Před asi měsícem jsem se bavil s člověkem, který vyvíjel LR plugin pro export fotky do schránky. Zkoušel jsem beta verzi a bylo to v pohodě. Teď se rozhodl udělat finální verzi a publikovat ji, takže je zdarma tady a můžu doporučit:

Copy to Clipboard - A plug-in for Lightroom Classic
      https://lrcopytoclipboard.com/
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Co, už dneska?
      To asi padne NDA, a budou hned recenze, ne?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: tak dneska v 6 ty novy Ryzeny ;) tesim se na to 5900X asi vic nez bych mel, ale podle vseho to poskoci hlavne ve vykonu na jadro a tedy cekam i v LR "aktivnich" ulohach :)
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Třeba budou tentokrát dostupný hněď, ne až po půl roce :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: z hlediska snizeni ceny starsich jeste o neco jo, ale jinak cekam vyssi cenu a nedostupnost nejakou dobu. Osobne teda "cekam" na 5900X a jestli se ukaze, ze ma opravdu znatelny narust IPC hlavne v LR, ale nespecham na to :)
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Já bych si teda měsíc počkal na nový Ryzeny.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: Uz bych to neoddaloval, fakt :) Aspon RYZEN 7 3700X + nejakou X570 desku (a asi chladic), vse ostatni zustane. Kdyz bude rozpocet na 3900X tak ideal, vystarano na roky.
      SSD mozna pomuze trochu, podle rozdeleni dat a mnozstvi, ale kdyby brzdil jenom disk, tak se ten stroj nezadycha ;)
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      Ahoj mam dotaz na HW pocitace. Vetsinou spis delam s fotkami a tam mi tak nejak vykon staci, ale ted jsem strihal rodinne video co jsem tocil na fotak (4K) a pocitac se u toho dost zadychal.
      Mam tuhle konfiguraci
      Intel Core i5-6600 - Procesor | Alza.cz
      https://www.alza.cz/intel-core-i5-6600-d3029415.htm?catid=18856874
      https://www.alza.cz/samsung-850-evo-250gb-d2288264.htm - tady mam jenom system a aplikace
      Kingston 16GB KIT DDR4 2133MHz CL14 HyperX Fury Black Series - Operační paměť | Alza.cz
      https://www.alza.cz/kingston-16gb-kit-ddr4-2133mhz-cl14-hyperx-fury-black-series-d2357550.htm?o=1
      GIGABYTE H170-D3H - Základní deska | Alza.cz
      https://www.alza.cz/gigabyte-h170-d3h-d2919747.htm?catid=18856825
      Grafika
      NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB

Data mam ulozene na WD red, ktery mi tady zustal z nasky.
      A ted otazka.
      Pomuze mi nejak vyrazne kdyz bych koupil jenom vetsi SSD na data?
      Pomohlo by, kdybych koupil treba jenom vyssi radu procesoru, ktera by byla kompatibilni se soucasnou deskou?
      Nebo se nevyhnu vymene procesor, deska a ram?
      Kdyz by mi update zrychlil i praci s fotkami, tak by to bylo fajn.
      Díky
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: a to máš vlastně pravdu! díky
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: To rychleji roztridis sam :) vybrat si vychozi roh po exportu a pak to projet a odsunout ty co se hodi do druhy davky na alternativni roh a pustit vodoznakovani 2x.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Asi debilní dotaz, ale přece jenom se zeptám ;)

Klient chce na fotky házet vodoznak (neřeším, chce to) nicméně neexistuje nějaký plugin, případně nějaký externí soft, který by nějak inteligentně poznal, "klidné pozadí" na fotce a tam ho šoupnul? Moje představa by byla, že definuju, že to má být postraně a je jedno v jakém rohu a ono by to nějak poznalo, že to jednou umístí dole vlevo a podruhé třeba naře vpravo. Asi blbost co?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: No jasne, to uz bylo nekolikrat behem let ruzny memory leaky. Ale mensi pano zaplaca i mene pameti :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      MENTOL_: naposledy to bylo 10 fotek po trech expozicich, takze 30. Nicmene na tom uplne nezalezi, problem je spis s poctem tech panorama, co delas za sebou, neuklizi to po sobe pamet.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      FOGH: kolik na kolik to je fotek? U vetsiho poctu bych klidne neskladal originalni rozliseni, ale zmensil si nejprv na TIFFy exportem+add to catalog (pokud nejde zamerne o nejaky mega tisk na zed). Podle poctu a situace urcite aspon na 75% v kazdy ose, klidne i 50% ve vetsim poctu. Stejne z toho pak vyleze obrovsky hovado a to se ani nekdy ani moc nehodi treba :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: diky, zkusim, jestli se neco zmeni
      a vidim, ze se to chova ruzne na jinych strojich - s RAMkou na pozadi problem nemam, ale po delsi dobe mi to zacne zrat x procent procesoru, poznam to vetsinou tak, ze mi v browseru zacnou zacukavat videa
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: U nějaký starší verze se jednu dobu radilo zkusit vypnout podporu grafický karty a buď zase zapnout, nebo to zkusit bez ní.

Jinak mě na MacOS LR když je zapnutej třeba 2dny sežere spolehlivě celou ram (26GB, dál ho systém nepustí) a to v něm ani nemusím nic dělat, prostě ho jen zapnu a on si pomalu na pozadí něco ukládá do paměti dokud nezačne docházet.
      MERTLAS
      MERTLAS --- ---
      FOGH: jop mam to stejne (jedno na jakym stroji a kolik ma RAMky). Ja to mam jeste umocneny tim, ze nejdriv skladam jednotlivy fotky do HDR a az nasledne to skladam do panoramy. uz se mi dokonce stalo, ze mi panorama neslozilo ikdyz jsem skladal jen to... bohuzel bylo moc velky.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Pri skladani vice panorama za sebou mi tradicne LR vyzere veskerou pamet a nasledne i swap na disku. Evidentni memory leak. Uz jsem si zvykl, ze po skladani dvou, maximalne tri panoramat je potreba LR ukoncit a znovu spustit.
      Pozoruje problem i nekdo dalsi?

Napr u techto tri fotek mi doslo misto na disku, kde bylo 60GB volneho mista:
      https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/...1-1.xx&tp=14&oh=78749cb33dc2f89a18dc35ecd450b5ea&oe=5F766767
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Zrovna jdu z prvního pokusu :) Bohužel to ale nedotestovalo do konce. Není to ještě úplně hladké:

- na začátku to chce manuálně upravit na konkrétní nastavení Merge to HDR a Merge to Panorama (řekne si to, pokud to není podle jeho představ... taky se to dá řešit [dočasným] resetem LR preferencí)

- Píšou, že Windows musí být nastavený na English. To mám, ale i tak ho asi zmátla Anglická programátorská klávesnice, protože při importu souborů to jako by vypíše ručně/automaticky adresář, kde ale byly chyby. To stačilo b2hem testu opravit (C>\...\%dmkiii na C:\...\5dmkiii) a pak rozběhnout import.

- A pak se nepovedl switch z Library do Develop, což už jsem nedokázal vyřešit, takže test skončil v půlce.

I tak jsou ale zajímavé výsledky od ostatních. Je tam moře dat, takže jsem si našel zhruba svou sestavu a porovnávám ji s jinými. Celý bechmark je rozdělený na "pasivní" část (import/export) a "aktivní" (reálná práce s LR), takže v zásadě stačí porovnávat tahle čísla. Ale dostat se dá i ke konkrétním údajům v sekundách z jednotlivých testů.

(Soukromý závěr: Mám 6700K + nvidia 1070 a bohužel i kdybych investoval hodně, tak můžu očekávat zlepšení té aktivní práce tak o 30 % až možná 50 %, což není nic extra :/ )
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam