• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    CROSS
    CROSS --- ---
    Když exportuju fotky z Lightroomu 4.4 na Macu, občas mi nějak nahodile exportuje některý kusy dvakrát. Nechápu to, není k tomu žádnej důvod. Kde bych měl hledat příčinu? (Exportuju JPG, originál velikost, bez nějakých speciálních nastavení.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Hele loni jsem v iMacu vyměňoval původní HDD za SSD a pro práci s fotkama nijak výrazná změna v rychlosti čehokoli nenastala.

Ano nějaký překopírovávání sem a tam je rychlejší, ale ta vlastní práce s fotkama nedoznala pozorovatelných změn..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Taková zajímavost: Pokud jako já řešíte dilema na jaký disk dát fotky (SSD vs HDD), protože SSD je rychlý, ale fotek je hrozně moc, tak nedávno jsem nerazil na užitečnou aplikaci PrimoCache.

Z SSD nebo jeho části udělá cache pro vybraný HDD. Volitelně jen pro čtení, což bych doporučoval - data jsou pak vždy na HDD, ale při čtení nedávných souborů je kopie na SSD. Pokud se s cache něco stane, nic se neděje.

Takže pár set GB posledně používaných souborů může být dost rychle čitelných.

Má to třecetidenní testovací verzi, pak je to placené (30 nebo 40 USD, podle toho, jestli to je "commercial use").
    AETHER
    AETHER --- ---
    MENTOL_: Tak na to se tesim.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: zalezi jak to udelali, tyhle postupy muzou zatim byt ulozeny ne-bitmapove, ale zase to znamena zakonzervovat verzi ty logiky rozpoznavani.
    Nicmene i komprimovanou alfa-bitmapou to bude daleko mensi datova narocnost nez kvuli tem zakladnejsim upravam co to ulehci chodit do PS a vyrabet k tomu obrovsky PSD/TIFF - nebal bych se toho.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Zajímavý a užitečný, ale jsem zvědavý, jak se ta maska bude ukládat. Jestli bude čistě bitmapová, tak se asi výrazně zvětší XMP soubory... z kilobajtů na megabajty.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Adobe has re-engineered masking in Adobe Camera RAW and Lightroom: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/news/0175496243/adobe-has-re-engineered-masking-in-adobe-camera-raw-and-lightroom
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    REPLIKANT: SUPER! díky moc, máš u mě diplom ;)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIF_242: Vsechno co tady nastavis bez sahnuti na fotku a zavres tool a znovu otevres, bude default.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    HUGGI: Už mi tu leží v krabici.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: + teda jen kvůli Adobe aplikacím bych šel do verze s 16GB ram, Lr si to dokáže sežrat.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    IOT_JH: pozor na to že šlo o M1 Air, ty starší to moc nezvládaj.

+ nativní LR až bude bude jen rychlejší, za mě tedy není čeho se bát..
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    GIF_242: Ok! Děkuju. Asi do toho tim pádem půjdu.

Ad gradienty. Co pamatuju, tak byly z venku. Mám zaškrtnutej invert a drží tam..
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    ja mel za to ze jakekoliv upravy v toolu predtim nez ho pouzijes se nastavi jako default... u me vidim invert zaskrtnuty aniz bych cokoliv delal...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    IOT_JH: imho to poběží +/- stejně, jenom si budeš muset dát pozor na to kolik budeš mít puštěných aplikací. Vycházím z toho, že kolega má M1 mini s 8gb já mám ze 16gb a rozdíl v práci je minimální. Bohužel on nepracuje v LR, takže nějaké přímé porovnání nevím. Ale co se týká práce v PS, tak je to tak jak jsem psal.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Nedá se PLS někde nastavit, aby to INVERT bylo stále zaškrtnuté?

Jde mi o to, a možná se pletu, ale dřív když jsem dělal kruhový přechod, tak jsem měl pocit, že to "aktivní" bylo vždy uprostřed. A od nějakého updatu nebo nevím, mi to "aktivní" je vně kružnice, a pokaždé musím zaškrtnout otočit, abych to aktivní měl uvnitř. A docela mě to prudí :/

IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    SKALARIAK: Jo, kvuli velikosti. Ale kdyby se vyplnily další rumory, jako třeba víc portů a návrat magsafe, tak bych by to bylo taky fajn.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    IOT_JH: a proč to pročko? Větší display?
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Máte někdo zkušenost, jak to běhá na Macbook Air s 8GB ram?
    Koukal jsem do tabulky je tam od Huggiho, ale ještě s nenativním lightroomem.

Uvažuju o koupi jako dočasnym řešení, než výjde mbp 16"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam