• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: tak vše proběhlo, převod licence je možný. Děkuji Octopuss za transakci
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Win
    VACA
    VACA --- ---
    OCTOPUSS: tak technicka podpora mě odkázala na Community Support.
    Zatím to vypadá, že se v účtu ta licence deaktivuje z autorizovanýho počítače, a pak jde číslo aktivovat na jinym počítači pod jinym účtem. Nicméně raději to ještě ověřim že to tak skutečně funguje, asi budu muset založit vlíkno aby to bylo aktuální info.
    Tvoje verze je pro win nebo mac?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    VACA: Ok.
    Já už tu licenci nevyužiju.
    VACA
    VACA --- ---
    OCTOPUSS: Jednou jsem to řešil s nějakým němcem přez ebay a psal že převod licence není problém pokud mám účet u adobe, že se přenese licenční číslo z jeho účtu na můj. Ale nějak jsem zaspal konec aukce takže na to nedošlo.
    Zkusím zjistit detajly
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    VACA: Já ji mám, ale nemyslím si, že je přenosná.
    VACA
    VACA --- ---
    zkusím se zeptat i tady,
    kdyby se někdo chtěl zbavovit standalone lightroomu kvůli přechodu na novější, nebo capture one..
    Tak já bych licenci lightroom 6 odkoupil.
    Potřebuju totiž občas pracovat i bez připojení k internetu..:/
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: Jakmile budeme mít k dispozici nový MBPro tak otestuju, jsem an to dost zvědavej.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Nechystate se nahodou nekdo otestovat ten nas benchmark na novym Macbook Pro nebo mobilnim Ryzenu 5800H/5900H(X)? ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Jeste poznatek k tem maskam - pokud pouzivate XMP (at uz automaticky nebo rucne Ctrl+S), tak ty data se zapisou dovnitr a XMP naroste o par stovek kB (krom toho, ze jsou ty mask data taky u katalogu v tom zminenem bocnim adresari). A u DNG se taky zapisou do DNG.
    Jinak nove se XMP updatuje automaticky (kdyz to ma nekdo zapnuty) az pri preskoceni na dalsi foto atd - cimz mizi ten starej predpoklad, ze to muze nejak trochu brzdit, kdyz se to ukladalo u kazdy jednotlivy zmeny.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Lak novy LR 11 uz obsahuje ty masky a se zmenou katalogu prichazi i data "vedle", prave na ty novy masky - pokud clovek zalohuje/prenasi katalogy rucne, tak je potreba pridat i tenhle folder, nestaci jen .lrcat soubor.

There are two warnings to note:

Check your backups! There’s a new companion file alongside your catalog. It’s a folder on Windows, a package file on macOS, and it’s called [catalog name].lrcat-data. It contains LUT data from imported profiles (reducing the size of the catalog itself) plus any Select Subject and Select Sky masks. In other words, it’s an essential file that contains some of your edits. It’s automatically included in Lightroom’s zipped backups, but if you only run your own backups, make sure that you include it.
    Not backwards compatible! Older Lightroom and ACR versions will not understand the new mask format, even if you write the settings to XMP and then import the photos into an old catalog. There are new ACR and Lightroom Cloud apps that are fully compatible.

CROSS
    CROSS --- ---
    Když exportuju fotky z Lightroomu 4.4 na Macu, občas mi nějak nahodile exportuje některý kusy dvakrát. Nechápu to, není k tomu žádnej důvod. Kde bych měl hledat příčinu? (Exportuju JPG, originál velikost, bez nějakých speciálních nastavení.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Hele loni jsem v iMacu vyměňoval původní HDD za SSD a pro práci s fotkama nijak výrazná změna v rychlosti čehokoli nenastala.

Ano nějaký překopírovávání sem a tam je rychlejší, ale ta vlastní práce s fotkama nedoznala pozorovatelných změn..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Taková zajímavost: Pokud jako já řešíte dilema na jaký disk dát fotky (SSD vs HDD), protože SSD je rychlý, ale fotek je hrozně moc, tak nedávno jsem nerazil na užitečnou aplikaci PrimoCache.

Z SSD nebo jeho části udělá cache pro vybraný HDD. Volitelně jen pro čtení, což bych doporučoval - data jsou pak vždy na HDD, ale při čtení nedávných souborů je kopie na SSD. Pokud se s cache něco stane, nic se neděje.

Takže pár set GB posledně používaných souborů může být dost rychle čitelných.

Má to třecetidenní testovací verzi, pak je to placené (30 nebo 40 USD, podle toho, jestli to je "commercial use").
    AETHER
    AETHER --- ---
    MENTOL_: Tak na to se tesim.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: zalezi jak to udelali, tyhle postupy muzou zatim byt ulozeny ne-bitmapove, ale zase to znamena zakonzervovat verzi ty logiky rozpoznavani.
    Nicmene i komprimovanou alfa-bitmapou to bude daleko mensi datova narocnost nez kvuli tem zakladnejsim upravam co to ulehci chodit do PS a vyrabet k tomu obrovsky PSD/TIFF - nebal bych se toho.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Zajímavý a užitečný, ale jsem zvědavý, jak se ta maska bude ukládat. Jestli bude čistě bitmapová, tak se asi výrazně zvětší XMP soubory... z kilobajtů na megabajty.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Adobe has re-engineered masking in Adobe Camera RAW and Lightroom: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/news/0175496243/adobe-has-re-engineered-masking-in-adobe-camera-raw-and-lightroom
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    REPLIKANT: SUPER! díky moc, máš u mě diplom ;)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIF_242: Vsechno co tady nastavis bez sahnuti na fotku a zavres tool a znovu otevres, bude default.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam