• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: me uz neba 4K na 32", kdyz vsechny slusny notebooky tablety a telefony maji krasnou jemnost/ppi i pod lesklym povrchem :) 42-43" bude podobne husty jako tech 2560 na 30", a neni potreba mit LR natazenej na celou obrazovku vzdycky (nejcasteji na tom 32" delam v LR ve "ctverci"), ale chtel bych 6K a se sklem (bohuzel zatim ma jen apple za nesmyslny penize ;)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Přemýšlím o novém monitoru a když koukám na možnosti, tak zkoušeli jste někdo Lightroom (a další programy) na monitoru větším než 40" ? :) Je k dispozici několik 42" - 43", ale nevím, jestli to má smysl. Zatím se rozhoduju mezi tím a nějakým 32", vše 4k rozlišení. Teď pracuju na 30", 2560 x 1600 pixelů.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MINER: jestli to vlastní google jsme nikdy nezkoumal, ale jinak ano, neznámé soubory to normálně nahraje aprověří u těch kde to již někdo zkoušel to porovná dle hashe toho souboru.

Není to 100% neprůstřelný, ale jako základní ochrana u stahovanejch souborů to je super - zvlášť když se stahujou ovladače nebo instalačky z takovejch těch agregátorů typu slunecnice.cz apod
      MINER
      MINER --- ---
      HUGGI: To je zajímavý. Chápu dobře, že to vlastní Google a zkontroluje to soubor desítkama antivirů?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      JOSEF_K: od toho je kontrola skrz virustotal.com u každého podobného souboru..
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: díky moc, varianta 3 je super DÍKY!
      JOSEF_K
      JOSEF_K --- ---
      VACA: Super, díky.
      SKALARIAK: Špatný zkušenosti s viry apod.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Napadají mě tyhle možnosti:
      1) U cropu používat číselný úhel, pak opustit crop, přízoomovat a zkontrolovat, jestli je to ok (potenciálně s mřížkou - Ctrl+Alt+O)... a když ne, tak opakovat
      2) Použít místo ruční korekci perspektivy (Shift+T), která má zoomování při nastavování bodů, ale musíš zadat aspoň dvě linie
      3) Místo všeho toho přizoomovat, zapnout mřížku (Ctrl+Alt+O) a pak upravovat "Rotate" v panelu Transform, ne v Cropu.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      JOSEF_K: ulozto?
      JOSEF_K
      JOSEF_K --- ---
      Nemáte někdo tušení, kde by šel stáhnout LR 6? Mám licenci i instalační CD, ale taky mám nový ntb bez mechaniky a na stránkách Adobe už tyhle pravěký verze nejsou (přičemž pro moje použití nedává smysl online verze). Dík.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Dobrý den Adobe Lordi ;)

jak řešíte, když chcete použít "vodováhu" ale to podle čeho chcete srovnat, je hodně malé, a jelikož "vodováha" funguje jenom při zobrazení celé fotky, tak to v podstatě není možné zarovnat. Chtělo by to nějakou lupu nebo zvětšení, ale to v LR nejde. Nebo nevím jak to udělat :/
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MINER: no tak ykus t5eba http://metapicz.com/ a uvidis, ze tam je ulozeny skoro vsecko
      MINER
      MINER --- ---
      SKALARIAK: IMHO v jpegu nejsou úpravy rawů. Max *, kw, location, titles, desc, filename…

Ale pokud někde jsou, tak by mě zajímalo, kde, kdyby se mi to v budoucnu taky někdy stalo:)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Aha :) Přesněji to nevím... vždycky, když jdu použít ExifTool, tak musím znovu a znovu hledat syntaxi a číst návody, protože to pokaždé zapomenu :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no ja myslel jestli někdo neví právě trochu konkrétnějc jak na to :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Přes ExifTool by to mohlo jít. Sice to používání je trochu krkolomné, ale v jejich foru by ti asi někdo poradil.
      1) Základ bude asi přejmenovat ty jpg soubory zpět... to asi bude sranda.
      2) A pak z nich získat hvězdičky a potenciálně úpravy a ulozit jako XMP
      3) Ty XMP pak nahrát k těm RAWům, které máš importované v LR (případně přes ExifTool sloučit staré a nové XMP, pokud chceš něco zachovat)
      4) A v LR vybrat všechny soubory a dát "Read Metadata From Files".
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      bizár problém - zřetězenou demencí jsem se připravil o metadata k velikýmu folderu s RAW fotkama, ale mám naštěstí aspoň jpeg export vybranejch upravenejch, ale josu přemenovaný. Nicméně exif těch JPEGu obsahuje jak original filename, tak hvězdičky a asi ty upravy dle všeho, takpřemejšlim, jestli je nějakej způsob, jak to dostat zpátky k těm rawum ten výběr a pak ty úpravy.....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: zrovna nejsem na M1, ale včera jsem exportoval a žádnou extrémní pomalost jsem nepozoroval. Ale pravdou je, že jsem nedělal to co popisuješ. Večer mohu zkusit.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      FOGH: A děje se to i když pustíš víc exportů najednou ručně? Tak to dělám já a nevšiml jsem si problému.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Ja mel stejny problem driv i na Intellovskem Macu. Export jednotlive ok, Batch export nasobne pomalejsi.

Navic ten export je jedina vec, ktera dokaze rozfoukat ventilator na M1, proste Adobe a optimalizace...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam