• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    REPLIKANT: Ja si nedelam srandu!
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    EGGH: Hmm MacBook s emulaci Windows
    EGGH
    EGGH --- ---
    Ahoj, děláte tady někdo na nějakém laptopu s Windows? Nemůžu mít Macbook kvůli programům, které tam nerozjedu a ani jej už nechci - měl jsem jej 11 let. Takže hledám nějakej laptop, kterej bude dostatečně výkonnej a zároveň tam dlouho vydrží baterka + bude mít rozumnej displej. Nějaké doporučení? :)
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Dobrý den. Dostanu se někde k instalačce Lightroomu 4.4? V originál krabici mám v 4.1 a po reinstallu jsem zjistil, že ten upgrade na 4.4 asi nemám nikde uskladněnej.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Používáte někdo Loupedeck? Já bych měl nějakej dotaz k nastavení drobnej. Jináč je to teda úplně geniální věc, jakože ta první verze mi přišla nahovno, ale to plusko je už vychytaný a je to fakt strašně dobrý. Předtim sem jel Novation Nocturn + Midi2LR? ale tohle je možná i lepší, i když je to podle mě zbytečně velký ten controller...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    HUGGI: a není 4k u 27 moc velké rozlišení?
    Nemáš něco vyzkoušeného?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    OCTOPUSS: Sonda/kalibrace jde koupit/půjčit jako služba..není třeba vlastnit.

MIKEKT: 2K na 27" je dost na hraně, pokud to má být dlouhodobější investice určitě bych šel do 4K
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Hlavně chceš něco s IPS panelem, aby to šlo kalibrovat (to máš dalších tak sedm tisíc za sondu, btw).
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MIKEKT: ale moc se v těch parametrech nevyznám. Kouknu ještě na ten benq ve 27
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: ty jo 32 už se mi asi ani pořádně nevejde na stůl a asi bych k tomu chtěl mít druhý monitor. Vezmu asi 27 s 2k rozlišením koukam na tyhle dva https://www.czc.cz/viewsonic-vx2705-2kp-mhd-led-monitor-27/309986/produkt nebo https://www.datart.cz/dell-27-monitor-s2721ds-68-47cm-27-210-axkw.html
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: vzal bych klasicky 16:9 ale 32" ve 4K - specielne LR je dost prima ve "ctvercovym formatu" na velkym monitoru - diky panelu vpravo a stripu dole jsou fotky na vejsku podobne velky pri uprave jako ty na sirku, clovek nelita ocima mysi po cely sirce monitoru, a vlevo zbyva treba 1/3 obrazu na YT/serial atd.
    Ja mam leta BenQ PD3200U, porad ujde dnes uz za vyrazne nizsi cenu, ale treba Samsung ted uvedl novy pekny M8 monitory (u nas jese nejsou, cca $700), proste na sirokouhy v podobny uhlopricce se vykaslat, pokud tam neni nejakej dalsi konkretni duvod, a nechat si ty uriznuty pixely nahore a dole :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    K čemu je ti 144Hz, když koukáš na statický obrázky?
    Dneska bych na práci vzal spíš 27" než 24", pokud se ti vejde na stůl (resp. pokud používáš dva). Ale s rozlišením si dávej bacha, pokud to krmíš z ntb s mizernou grafikou.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    OCTOPUSS: jo tenhle del 16:10 mi vyhovoval a nevim jestli teda zkusit nekakou 27" s 2k nebo rovnou 4k a zustat u jednoho monitoru nebo mit radsi 2x24 a nebo nejaky jeden sirokouhli 34. Co jsem tak koukal tak graficke monitory maji vetsinou frekvenci 60, ale nekde doporucuji vzit minimlane 144.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MIKEKT: Na práci s fotkama je 16:9 hrozný peklo. Nedoporučuju.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Když se tady řešil monitor. Tak se taky zkusím zeptat. Mam tady na stole tohle
    Dell U2415 - LED monitor 24" 210-AEVE | CZC.cz
    https://www.czc.cz/dell-u2415-led-monitor-24/162131/produkt
    po dnesnim vypadku elektriny nejspis odesel do kremikoveho nebe :/ Vubec nenaskoci diody a je mrtvej. Zkusil jsem i nejaky tipy z netu - vytahnout kabel a podrzet on tlacitko a tak ....
    Co ted frci v podobne kvalite? Vim, ze tady nekdo doporucoval sirokouhle.
    Mam tady ted dva. Tenhle dell a k tomu nejaky FullHd 24" historicky PHILIPS.
    Pouzivam to na praci a na fotky, obcas nejaky video. V pocitaci mam grafiku 1060 6GB a ntb nejakou interni :) Aby to nemelo rozliseni, ktery to neutahne :)
    Ty 34" jsou stejně velké jako 2x 24"?
    díky
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    Narazil jsem na zajimavy problem. Pouzivam LR na spravu vsech fotek, vcetne z mobilu. A od posledni aktualizace LR se nejak pokazilo chovani pro .heic z androidu (minimalne na s22ultra a A52 co mame). Nahore je to v poradku, dole uplne ujete barvy a expozice (Lightroom verze)

No a co je pekne vypecene, ze adobe oficialne heic z androidu vlastne nepodporuje :-)

viz: https://community.adobe.com/t5/lightroom-ecosystem-cloud-based-discussions/lr-not-rendering-s22-ultra-photos-correctly-this-is-not-the-lr-in-app-camera-bug/td-p/12880105

BLACKX
    BLACKX --- ---
    MINER:

1) Ostrost: Mám pocit, že něco takového je, ale funguje to asi jinak, než si přestavuješ. Myslím, že se otevře nové okno a v tom se zobrazí focus přes fotku jako překryv. Ale kdysi jsem to zkoušel a nějak mě to neoslovilo.

2) Automatické grupování funguje tak napůl, nebere v úvahu délku expozice. Takže když máš HDR sérii třeba s expozicemi 1/10 sekundy + 2 sekund + 20 sekund a za dalších 10 sekund vyfotíš další sérii, tak LR nedokáže poznat, že první tři fotky jsou ve skutečnosti od sebe vzdálené zlomky sekundy a u další skupiny je pauza 10 sekund, takže to nejde seskupit. (Ale dá se udělat plug-in, který o tak trochu obchází a nevím, jestli někde není k dispozici. Já mám třeba na klávesu hledání a označení další HDR série fotek, které počítá i s expozicí. Neumí to ale seskupovat a je to součástí mého pluginu, který není veřejný.)

3) Třeba Bulk Develop Settings je super na fotky z akcí. Po všech úpravách se to spustí na všechny fotky a ono to nastaví redukci šumu podle toho, jaké bylo nastavené ISO a jaké jsou v LR posuvníky (Expozice, Shadows, ...). Používám i další:
    - Any Filter (filtrování podle kdečeho)
    - Any Vision (analýza obsahu fotek a pak vyhledávání podle těch klíčových slov)
    - jf Metadata Wrangler (práce s metadaty při exportu)
    - jf Run Any Command (spusť cokoliv po exportu)
    - LR/Mogrify 2 (pokročilejší vodoznaky)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MINER: groupovani/stackovani podle casu je primo v LR. A lze vyuzit i na hromadny generovani HDR, kdyz to clovek dobre odlisi.
    MINER
    MINER --- ---
    Má tu někdo zkušenosti s LR extensions: tvorba nebo přehled, co existuje, nebo co je vůbec možné?

Ocenil bych např. nějaké productivity hacks:
    – např. aby extension indikovala relativní ostrost fotky, aniž by člověk musel peekovat 1:1
    – nebo např. automatické zgrupování importovaných fotek (aspoň podle času, pokud jsou od sebe např. x sekund)
    – případně jestli máte nějakou extension, kterou vy považujete za hodnotnou
    díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam