• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: na klasik M1 bych asi rozdil moc necekal, ale mohlo by to byt zajimavy na Max nebo aspon Pro verzi, zvazit do budoucna. A vic nez export by me vlastne zajimala tvorba nahledu.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SKALARIAK: tak blbost, to byl rozdíl mezi tou verzí co nebyla ještě pro M1 a teď, jinak je to pár vteřin takže hovno :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      export na M1 ten export 0:45 vs 1:03 resp 1:52 vs 2:41 takže zrychlení o nějakejch 30% což je slušný...
      MINER
      MINER --- ---
      ALI: Ano, jde mi o kompromis, když člověk zrovna nepracuje na post-produkci Matrixu, ale i tak chce dělat fotky, když má na to zrovna čas.
      ALI
      ALI --- ---
      MINER: ja jsem kolorista (takze delam primarne video), ale jina varianta nez mistnost se sedejma stenama a 6500K osvetlenim neni. vsechno ostatni je kompromis a ocim (mozku) v tomhle smyslu nejde verit.
      MINER
      MINER --- ---
      ALI: Barvy jasný, ale jas se liší podle dne a místa (notebook).
      Jaká je alternativa?
      Umělé osvětlení v noci vs. přirozené světlo od oken, byť potemnělých, je dost velkej rozdíl.
      ALI
      ALI --- ---
      MINER: menit barvy a jas monitoru na zaklade slunicka je naprostej nesmysl a cesta do pekel
      MINER
      MINER --- ---
      Máte nějaký fígle, jak nastavovat jas displeje/monitoru podle odlišného světla, kde člověk upravuje fotky?
      Občas se třeba ráno divim, co jsem to večer udělal:)

Chápu, že vyladěný stabilní zaclonění by bylo nejlepší, ale toho nejsem schopný docílit.
      Má to nějak někdo v malíku i bez toho?
      SANTUS
      SANTUS --- ---
      Nekdo tvrdil, ze jakoi klikaci neseser si oblibil tohle: https://www.logipole.com/metadata++-en.htm

Mozna, ze by se ti to mohlo hodit. Ja osobne jsem klientem nize zminovaneho exiftoolu (vicemene jen import exifu z RAW do JPG).
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      IOT_JH: Zkus hledat ExifTool... je to teda aplikace spouštěná z příkazového řádku a musíš si zjistit ty parametry, ale jinak by to mělo zvládnout kopírovat metadata odněkud někam a taky zpracovat vše v podadresářích. Tj. s trochou štěstí nebudeš potřebovat nic jiného.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      MINER: Je to tak. Mám velký katalog, kde mám všechno a taguju si tam konkrétní lidi. A pak každý den posílám vyexportovaný katalog z katalogu jen s výběrem na úpravy někomu jinýmu. Jenže v mezičase si ještě třeba dooznačím nějaký lidi a když mi příjdou zpátky úpravy, tak je tam konflikt.

Scripty neumim, ale je to asi cesta. Zkusim googlit, nebo to na někoho hodit :)
      Dík
      MINER
      MINER --- ---
      IOT_JH: Jakože úpravy máš v catalogu-1, ale keywords v catalogu-2?

Jestli to jsou rawy, a ne .dng, tak jednoduchej script, který u .xmp souborů se stejným jménem přehodí tagy.
      Soubory .xmp jsou vlastně .xml, takže easy task.
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      Potřeboval bych přenést metadata o úpravách z jednoho katalogu do druhýho, ale v tom druhým zachovat keywords. Nějaké nápady, jak na to?
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      OCTOPUSS: Neznám nikoho, kdo se fotkou živí a používal by něco jinýho než Lightroom, nebo Capture One.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MINER: Já jsem právě za ty roky tak zvyklej na LR, že potřebuju podobný rozložení, jinak se v tom ztratím. A rozhodně teda nechci nic komplikovanějšího, protože už tak v LR nepoužívám asi 80% funkcí :D
      MINER
      MINER --- ---
      OCTOPUSS: co se týká detailů, tak jsou naopak editory, které dostanou z RAWu výrazně víc než LR.
      Např. DxO PhotoLab – odšumí bez artefaktů pomocí AI/ML a vygeneruje DNG.

To DNG jde pak editovat v jakémkoliv editoru, který pak už udrží ty detaily, protože už je hotový demosaicing a lineární transformace.

Funguje to úchvatně. Zachránil jsem fotky s 12k ISO.

Bohužel jako editor mi nevyhovuje a zatím nevím o praktičtějším, ve kterém bych byl efektivnější. Tak základní věc jako obyčejný stacking treba hodně chybí.
      ALI
      ALI --- ---
      OCTOPUSS: capture one?
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Nová verze úplně stejně pomalá jako předchozí.
      Začínám hledat alternativy. Napadá někoho něco? Mělo by se to ovládat podobně jako LR a mít podobný rozložení, a měly by z toho lézt srovnatelně kvalitní fotky. Na tohle téma jsem v minulosti četl nějakej článek, podle kterýho umí LR z rawu vytáhnout víc detailů nebo co...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Tak mně to export zrychlilo asi o 40 % a to mám jen nvidii GTX 1070. Lidi s lepší GPU by mohli trhat rekordy.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Nový update Lightroomu asi nepřináší nic úplně extra, ale jedna zajímavá věc: Při exportování používá GPU. Čas na nové testování do tabulky? :)

(Kdo má 8 GB RAM a méně, musí to explicitně zapnout)

Tady další info o novinkách:
      New features summary for the June 2022 release of Lightroom Classic
      https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new.html
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Nic jsem za poslední rok nezměnil, prostě to není kompem.
      Jistě že jednou za čas aktualizuju ovladače (Radeon RX 580).

A vteřina prodlevy, než se otevře okno s nastaveníma, stejně není grafikou, to je prasáckej kód celýho toho paskvilu. Já už fakt nevím. Tohle je bizár.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam