• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LEDOFREDO:
    BLACKX: A ještě před tiskem bych se zkusil domluvit s vybranou tiskárnou zda by ti mohli vytisknout proužek třeba jen 10cm na šířku, který by jsi vyřízl někde z obrazu pro posouzení
    - ostrosti
    - barevnosti
    - výběru papíru

Bude to stát pár korun navíc (nebo nic) a pomůže ti to přesně doladit parametry pro finální tisk (třeba doostření je něco úplně jiného než pro monitor, nebo malé tisky..)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LEDOFREDO: Žádná odpověď, tak já začnu :)

Za mě je to ok. Pokud by na tom plakátu měl být text, tak bych to celé udělal ve větším rozlišení, ať je ten text ostřejší. Ale jestli jde jen o foto, tak nebude problém.

Tiskl jsem různé obrazy několika technikami ve velikosti 1 až 2 metry s DPI od 115 a je to v pohodě - jak se na to díváš zdálky, tak ti to rozmazané nepřijde. Zkoušel jsem i pro klienty fototapetu na zeď, která měla skoro 5 metrů ( obrázek na Facebooku ). Ten tisk měl jen 56 DPI a taky jsem byl zvědavý, ale když jsem se na to pak díval, tak mně to rozlišení vůbec nevadilo. Samozřejmě ostřejší je vždycky lepší, ale kvůli 90 DPI bych se nestresoval, pokud to nebude vyloženě stránka časopisu, na kterou by ses díval ze 40 cm.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    ahoj, poradite mi odbornici prosim? chtel bych udelat plakat z jednoho panorama .. mam k dispozici zdroj 7200*2500 px .. podival sem se na nejaky online kalkulator (https://www.omnicalculator.com/other/pixels-to-print-size), ktery mi doporucil jak velke to muzu vytisknout podle vzdalenosti (pri pohledu ze 2 metru ze to muze byt 2 metry dlouhe, 70 cm vysoke)
    - prijde vam tento vysledek smysluplny, nebo vase zkusenosti hovori jinak ?
    - v jakem dpi bych mel teoreticky takto velky vystup mit ? .. kalkulator ukazuje minimalne 90, ale jaka je "maximalni/doporucena" hodnota ? vim o nejake hodnote 300 pro tisk fotografii, ale jak je to u tisku plakatu?

predem dekuji za kazdou odpoved
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    REPLIKANT: posílej
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    GIF_242: Diky za test, jsi hodny. Kdybych ti poslal fotku pres uloziste, prohnal bys ji, prosim? Jde mi hlavne o lidi a reportaz / street.
    MINER
    MINER --- ---
    REPLIKANT: porovnával jsem, a vyšlo mi to podobně jako GIF_242:.
    Jen už nemám ty další fotky, páč jsem si nechal DxO, který vyšlo nejlíp, a od tý doby používám to.
    Krom DeepPRIME má ještě DeepXD, který je o něco lepší, ale někdy může udělat bordel v nějakym patternu, a je výrazně pomalejší.

Chyták u DxO může být, že jinak pracuje s křivkama, takže u fotek nahraně přepalů nemusí být možné dosáhnout stejného výsledku jako čistě v LR. Práce s křivkama LR mi přijde přirozenější.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Nenašel jsem jinou fotku s vysokým ISO a rovnou bez mučení říkám, že ta fotka stojí za prd. Měl jsem jí v označení, že jí vyhodím, ale na demonstraci odšumování si myslím, že dobrý.

Nikde jsem s ničím moc nelaboroval, takže by to asi šlo udělat lépe, kdybych se víc snažil. Nicméně do Topazu jsem hodil RAW, automaticky se vybral profil RAW, zmáčkl ok a hotovo. V DXO jsem zvolil DEEP Prime a v LR jsem v Denoise AI dal 70%.

Nechci tady lobovat ani za jedno, protože i ten Topaz není všemocný a někdy tu fotku víc doprasí, než jí vylepší. Nicméně si myslím, že LR a DXO tak nějak +/- stejný výsledek.

Zde je výřez 100%

REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MINER: Porovnaval jsi? Myslim LR Denise VS DxO? To by me zajimalo, muzes posdilet ve fullresu?
    MINER
    MINER --- ---
    MARTIKK: BtW DxO je co se týká denoisu nejlepší > DNG, pokud by někdo potřeboval through the roof. ISO 25k crystal clear. Produkční kvalita. Víc jsem zatim nezkoušel, ale věřim to jde ještě vejš…
    Ale je dobrý, že to je v LR…
    MARTIKK
    MARTIKK --- ---
    To vypadá že po posledním updatu můžu fotit na vyšší ISO. Ten denoise je docela dobrej.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: imho proto že nechtějí kanibalizovat PS, asi korporátní problém. No stejně jim nezbyde než to implementovat.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    JARDABEREZA: tak v shopu si to poresim za 5 vterin sam, ale nechapu proc to furt neni v tom LR, kdyz je to tam jinak sama AI....
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SKALARIAK: V Photoshopu se na to občas používají lookup tabulky. Jsou nastavené tak, aby nechaly škálu pleťový tonů bez změn a nepatřičné barevné příměsi nasměrovali také do pleťového tonu. Samozřejmě s maskou.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: rekneme ze dotycnej stoji u zeleny steny a ma tak na pulce ksichtu zelenej odraz, to wb nespeavi...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: zalezi cemu rikas "sundat zelenou z kuze" - me by stacil i WB vetsinou
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: no nejsem zadnej master pres krivky, ale to prece nepomuze, kdyz si budu takhle chtit sundat zelenou z kuze tak si rozhasim celou pletovku .
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: pridali ted Tone Curve na jakykoliv masce/brushi atd. Neni to primo HSL, ale muzes poladit pres kanal.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Dotaz - hele už jde v tom novym LR kterej umí automaticky vybrat třeba pozadí, nebo vlasy konečně selektivně desaturovat některý barvy na těhle maskách? Klasicky bych rád hromadně sundal z obličejů zelenou od trávy odraženou, ale tohle furt nejde co?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    PIPLA: aktualizované ovladače na ten HW máš?

Osobně mám M1 - OSX 13.2.1 - LR 12.3 - MIDI2LR 5.4.0.0 a hw Novation Launch Control. A vše funguje jak má.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Osobně mě to AI Denoise moc nenadchlo. Jako je to 100% lepší než nic, ale když to porovnám s Topaz DeNoise AI, tak to zatím stále vede. Na druhou stranu v rámci jednoho programu (myšleno tím, že nemusím pouštět něco dalšího), je to fajn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam