• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Vím já:)

MINER: Teď hned si můžeš do profilu "nahrát" více ročních poukazů a prostě se ti to prodlouží datum do kdy máš koupeno

SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: husty, proc to delaj?? :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Já si tam hodil rovnou dva, a možná ještě prodloužím:)

Jinak je to akce v rámci nějakých Amazon Days, které byli do středy, takže to možná brzo skončí.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Jo, fakt to funguje, díky! Už se mně u měsíčního předplatného ukazuje další platba až za rok :) Takže místo ročních celkem 3600 Kč to je asi za 2000 Kč... supr.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Na Amazanu je 44% sleva na Adobe:
      https://www.amazon.de/dp/B00M8MOH98

Je to funkční, lze aplikovat i vícekrát
      JARDABEREZA
      JARDABEREZA --- ---
      MINER: Podívat se jak to řeší foťáky je dobrý nápad. Mají to snad už 10-15let a jsou takové kalkulačky. Ten algoritmus nemůže být zas tak složitý.
      MINER
      MINER --- ---
      JARDABEREZA: Určitě by bylo potřeba najít a vyhodnotit nejostřejší část fotky, protože bokeh.

A neni dostatečná heuristika pro míru ostrosti prostě strmost nejstrmějšího ČB gradientu?

Nedělaj to foťáky v podstatě při focus-peaking?
      JARDABEREZA
      JARDABEREZA --- ---
      MINER: Možná by to šlo řešit přes frequency separation za použití high-pass filtru s malým radiusem a potom si vyhodnotit histogram. To je první co mě napadlo. Ale musel bych si to ověřit... a hlavně by se to komplikovalo pokud chceš ostřit jenom část fotky.

Já o tom spíš přemýšlím proto, že už jsem programoval na to cca 3 algoritmy, ani jeden z nich není perfektní a zajímá mě jestli LUT by to zvládl nejlíp ve všech situacích :-D
      MINER
      MINER --- ---
      JARDABEREZA: Určitě lze, když vidim, co lidi dělaj. Ale to je spíš pro lidi, co sypou hromady stejných fotek. Navíc to brzy nahradí AI typu https://imagen-ai.com/

Já bych spíš ocenil plugin, který by mě varoval, že je fotka mírně rozostřená a jak moc, jestli je tu někdo naskilovanej.

Sice už to na rozdíl od starýho Canonu neni moc častej problém, páč novej Sony má naprosto neskutečnej stabilizátor a na rozdíl od Canonu umí skutečně ostřit, ale když jdu nahranu, tak furt někdy blurne a zrychlilo by to vyřezení mázlých fotek, pokud mám víc alternativ…
      JARDABEREZA
      JARDABEREZA --- ---
      MINER: Já už delší dobu přemýšlím jestli by šel naprogramovat plugin na sladění tonů/barev přes LUT.
      MINER
      MINER --- ---
      JARDABEREZA: Ano, jde primárně o snadnost, a LR, ne PS. Podobný věci jdou docílit i v LR color range maskama, ale je to složitější, časberoucí, a míň přesný.
      JARDABEREZA
      JARDABEREZA --- ---
      MINER: Není tohle popis toho jak se chová lookup table? Která je např. v Photoshopu taky, ale vytvořit si vlastní tabulku není úplně snadné?
      MINER
      MINER --- ---
      MINER: Tak už vim, co víc si přát:)

Jde šoupat jen jednou barvou. V DxO jde redefinovat každou v channel mixeru, a přestože jinak maj UX hrůzostrašný, tak tohle (jediný) tam maj vyřešený líp…:)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      MINER: jsem rád že jsem to vyhnil u adobe :-D
      MINER
      MINER --- ---
      MINER: (ledažes přehlédl tu rozklikávací šipečku, která otevře ty 3 proměnné včetně featheringu?)
      MINER
      MINER --- ---
      SKALARIAK: A co by to mělo dělat víc?

Vybereš si přesně barvu a dá se upravit i rozsah-range (přes 3 proměnné dimenze) a šoupeš si s tim jako ve zbytku mixeru, akorát neskutečně přesněji.

Nevím, co víc si přát.

Naopak tohle byl spolu s AI denoise jedinej důvod, proč jsem si před dvěma aktualizacemi koupil i DxO Photolab. A během dvou aktualizací obé Adobe dodělalo:) To si nemohli pospíšit, abych to nekupoval(?):)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no buď to nějak nechápu a nebo je to úplně k hovnu - vyberu barvu, ale nabídne mi to jen velmi omezenu paletu ve které se to dá měnit a a ni se nedá ručně upravit ta maska, takže je to úplně k hovnu? :)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: ještě výměnu hlav na skupinovkách a nemá si člověk na co stěžovat :D
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Zdá se, že je k dispozici LR 13.0 a je tam fajn feature "Point Color" - konečně se dá vybrat konkrétní barvu a pak ji změnit, ne ta omezený HSL model s předvybranými barvami a když to není dost přesné, tak smůla. Tohle mělo dlouho lepší Zoner Photo Studio a záviděl jsem to :) (Jinak ten HSL model tam pořád je, nic se ztratilo.)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      LEDOFREDO: děsně záleží na čem to pak budeš tisknout. Osobně mám zkušenost, že pokud je ta fotka dobrá, jakože správná expozice, ostrost, tak na stroji (eposn) co máme v práci stačí klidně i 70DPI ve velikosti 1:1. Samozřejmě čím více DPI tím lépe. Kdyby jsi se rozhodl to nějak řešit, tak dej vědět, stroj na to máme.
      LEDOFREDO
      LEDOFREDO --- ---
      MENTOL_: Diky, to me vubec nenapadlo, vyzkouším.. je to přírodní panorama, na tom by to asi mohlo fungovat dobře
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam