• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Tak jsem pokročil a povedlo se mi spočíst první úlohu...leč chybně - nesouhlasí mi to s výsledkem v zadání a už přes dvě hodiny hledám chybu, kterou ne a ne najít... Dokážete ji někdo najít prosím?

WP_000788.jpg (799596 B)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    KEJML: Pravda, že tam jsou ty řady...

Dneska se celý den snažím najít něco okolo Laplaceovy transformace, ale aby to nebylo věta-definnice-důkaz, což je něco, co nikdy nepochopím. Prostě aby to pochopil blb jako já :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    CERMINEK: Mě ten math tutor v jistý době fakt pomohl. Především řady mi ve škole nějak utekly a tady jsem našel pěkně rozepsaný typy příkladů, jak je poznat a následně jak je řešit, podobně i u dalších věcí co tam jsou. Bohužel už to nepokrývá integrál funkce více proměnných nebo diferenciální rovnice, které bys také potřeboval. Snad mě doplní někdo další.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    KEJML: Díky projdu to... Já se doposud opíral o http://mathonline.fme.vutbr.cz/ ale co se problematiky toho, co nyní potřebuji, týče, mi to moc nepomáhá...
    KEJML
    KEJML --- ---
    CERMINEK: Není tam úplně všechno co potřebuješ, ale mě kdysi hodně pomohl tenhle web:
    Math Tutor
    http://math.feld.cvut.cz/mt/
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem.
    Dneska jsem poprvé za celý semestr otevřel matematiku, resp. začal jsem tvořit semestrální práci s níž se zároveň budu učit na písemku a na zkoušku. Mno a hned na začátku, jsem, s prominutím, úplně v prdeli. Celý den googlím, tahám materiály a procházím vše možné a stejně se nechytám.. Nemáte někdo nějaký tip na výklad teorie, resp okomentované řešené příklady, které by pochopil i blbec, jako jsem já? =)

Zadání příkladů, kterých se to týká v příloze...

Všem moc díky

Zápočtová práce MAT3 - Michal Čermák.pdf (588065 B)
    ISUBA
    ISUBA --- ---
    Zdrávím všechny.Našel by se tu někdo, kdo by mi napověděl jak postupovat při řešení následujícího úkolu, který mi byl zadán. Nevím, kde začít.

ISUBA
    ISUBA --- ---
    Zdravím. Je tu někdo přes množinové kalkuly?:)
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    SPLNYX: Jojo, sčítací metoda řešení soustav. Je to rychlejší, ale musíš to v tom vidět. Já většinou ukazuju na dosazovací, protože tu můžeš použít vždy. Ale každý jak mu vyhovuje (třeba i Gaussovou eliminační :) )
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    SPLNYX: a1 ti nevadí, a2 = a1 + 1d, a5 = a1 + 4d, a3 = a1 + 2d
    dosadíme do rovnice:
    a1 + d + a1 + 4d - (a1 +2d) = 7
    a1 +3d = 7, ok, to už máš i u té druhé. Teď máš rovnice:

a1 + 3d = 7
    2a1 + 5d = 11

Kdybych to napsal jako

x + 3y = 7
    2x + 5y = 11

bylo by to jasnější? Zkusme vyjádřit y první rovnice a1 (jako a1 = 7 - 3d) a dosadit to do druhé rovnice za a1. Zbyde nám jedna rovnice s neznámou d, kterou pak dosadíme do výrazu co tu píšu v závorce a spočítáme i a1. Lepší?
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    RADICETA: ve tvém číslování a_n = a_1 + (n-1)d
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    SPLNYX: Pokud víš, že je to Aritmetická posloupnost, můžeš použít, že a_n = a_0 + nd. Pak se ti to smrskne na dvě rovnice o dvou neznámých. Stačí tak?
    ARAGONIT
    ARAGONIT --- ---
    mám hloupý dotaz-na bežný matematický příklad ze života.
    Mám důchodové připojištění, fond řekněme shodnotí vložené peníze 2% ročně, ale státní příspěvěk je 90kč, jaké je roční shodnocení v %?
    REELOO
    REELOO --- ---
    Ahoj,
    spustili jsme microsite s logickými hádankami: http://hadankomat.cz/
    Uvítáme jakýkoliv feedback. ;)

Pro tento týden: "100 žárovek":
    V uzavřené místnosti je řada 100 zhasnutých žárovek s vypínači očíslovaných od 1 do 100. Před místností čeká 100 lidí, kteří mají za úkol jeden po druhém projít podél řady žárovek a stisknout každý n-tý vypínač následovně:
    • 1. člověk stiskne každý vypínač
    • 2. člověk stiskne každý 2. vypínač
    • 3. člověk… pokračuj na http://hadankomat.cz/
    EFI
    EFI --- ---
    GRIGORIJ: díky
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GRIGORIJ: ve vedlejsim klibu nekdo radil na neco wolfram, tak me napadlo, co by udelal s timhle. Z tranformaci jsem ho sice na to pouzit nedonutil, ale na overeni reseni fajn. Ten wolfram me neprestava udivovat...
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=+y[n%2B2]+-+y[n%2B1]+%3D+-%28-1%29^n%2C+y[0]+%3D+0%2C+y[1]%3D1
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    EFI: uf to uz jsem dlouho nevidel a navic jsem masina na numericke chyby, tak to ber s rezervou:

oznacme Y=Z(y) (Z(.) je z transformace) a posleme z trans na obe strany rovnice
    y(n+2)-y(n+1)=-(-1)^n
    i.e.
    Z(y(n+2)-y(n+1))=z^2Y-z^2*y(0)-z*y(1)-zY-z*y(0)=-Z((-1)^n)=-z/(z+1)
    i.e. Y=z/[(z+1)(z-1)] odpoved na otazku a)
    b) staci udelat inverzni tranformaci
    parc zlomky Y(z)=1/2(1/(z+1)+1/(z-1)) takze jestli dobre pocitam Z^-1(Y(z))=1/2 (1-(-1)^n)=y(n), coz je tvoje reseni
    EFI
    EFI --- ---
    GRIGORIJ: vůbec nevím co s tím:

Dány diferenční rovnice y(n+2) - y(n+1) = (-1, 1, -1, 1,....), y0 = 0, y1=1.
    (n+2, n+1 jsou malým písmem)

a) Pomocí Z transformace určete obraz Y(z) řešení dané soustavy diferenčních rovnic.
    b) Rozložte Y(z) na součet parciálních zlomků a určete vzor. Ověřte správnost výsledku.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    EFI: hm asi jo, co potrebujes?
    EFI
    EFI --- ---
    ahoj, je tu někdo, kdo chápe Z transformaci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam