• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady

Rady, tipy, nápady, podněty atd. "matikářů", jak udělat tento momentálně ne příliš oblíbený školní předmět pro studenty co nejvíce zajímavým

DOUČOVÁNÍ MATEMATIKY:

MAEP - Plzeň
    MAGGIE - Liberec (ZŠ, SŠ)
    NEVENA - Praha a okolí (ZŠ, SŠ, VŠ)
    TK_ - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    FILLIPPO - Ostrava (ZŠ, SŠ)
    SELATKO - Praha (SŠ, VŠ)
    KEJML - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    MIROSLAV - Praha (ZŠ, SŠ, VŠ)
    rozbalit záhlaví
    EFI
    EFI --- ---
    GRIGORIJ: díky
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GRIGORIJ: ve vedlejsim klibu nekdo radil na neco wolfram, tak me napadlo, co by udelal s timhle. Z tranformaci jsem ho sice na to pouzit nedonutil, ale na overeni reseni fajn. Ten wolfram me neprestava udivovat...
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=+y[n%2B2]+-+y[n%2B1]+%3D+-%28-1%29^n%2C+y[0]+%3D+0%2C+y[1]%3D1
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    EFI: uf to uz jsem dlouho nevidel a navic jsem masina na numericke chyby, tak to ber s rezervou:

oznacme Y=Z(y) (Z(.) je z transformace) a posleme z trans na obe strany rovnice
    y(n+2)-y(n+1)=-(-1)^n
    i.e.
    Z(y(n+2)-y(n+1))=z^2Y-z^2*y(0)-z*y(1)-zY-z*y(0)=-Z((-1)^n)=-z/(z+1)
    i.e. Y=z/[(z+1)(z-1)] odpoved na otazku a)
    b) staci udelat inverzni tranformaci
    parc zlomky Y(z)=1/2(1/(z+1)+1/(z-1)) takze jestli dobre pocitam Z^-1(Y(z))=1/2 (1-(-1)^n)=y(n), coz je tvoje reseni
    EFI
    EFI --- ---
    GRIGORIJ: vůbec nevím co s tím:

Dány diferenční rovnice y(n+2) - y(n+1) = (-1, 1, -1, 1,....), y0 = 0, y1=1.
    (n+2, n+1 jsou malým písmem)

a) Pomocí Z transformace určete obraz Y(z) řešení dané soustavy diferenčních rovnic.
    b) Rozložte Y(z) na součet parciálních zlomků a určete vzor. Ověřte správnost výsledku.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    EFI: hm asi jo, co potrebujes?
    EFI
    EFI --- ---
    ahoj, je tu někdo, kdo chápe Z transformaci?
    CIBL
    CIBL --- ---
    ARAGONIT:
    kolik 5 centu potebuji na to do jednoho eura? 20
    kolik 1 centu potebuji na to do jednoho eura? 100
    kolik 10 centu potebuji na to do jednoho eura? 10
    kolik 2 centu potebuji na to do jednoho eura? 50
    kolik 50 centu potebuji na to do jednoho eura? 2

Existuje na to i odborny vzorecek, 100 : (hodnota mince v centech) , ale jeho pouzivani je dobre znat zaklady matematiky, nastesti se jich da zcela zdarma v CR naucit v ramci zakladniho skolstvi ( dle § 21 odst 1 a) zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), 561/2004 Sb. )
    KEJML
    KEJML --- ---
    ARAGONIT: hmm.. no, jde mi taky o to, že ted nevím jak to ta váha vyplivne, tu gramáž, ale jak by se třeba počítalo, řekněme 0,50 x cena stříbra?Tak jak to je, nebo to nějak převádět?
    Tomu skutečně nerozumím

A mám ještě jeden dotaz ohledně přepočítávání Eur..
    1 Euro má 100 centů, zbytek už snad zvládneš, ne? :)
    ARAGONIT
    ARAGONIT --- ---
    RADICETA:
    hmm.. no, jde mi taky o to, že ted nevím jak to ta váha vyplivne, tu gramáž, ale jak by se třeba počítalo, řekněme 0,50 x cena stříbra?Tak jak to je, nebo to nějak převádět?

A mám ještě jeden dotaz ohledně přepočítávání Eur..
    mám vetší množství droných kovových mincí éček a ted nevím..
    kolik 5 centu potebuji na to do jednoho eura?
    kolik 1 centu potebuji na to do jednoho eura?
    kolik 10 centu potebuji na to do jednoho eura?
    kolik 2 centu potebuji na to do jednoho eura?
    kolik 50 centu potebuji na to do jednoho eura?
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    ARAGONIT: No přesně tak jak to píšeš. máš cenu za jeden gram a počet gramu (hmotnost daného množství v gramech). Dva gramy stojí dvakrát tolik co jeden gram, tři gramy třikrát. Takže to mezi sebou vynásobíš. Na kalkulačce tu váhu napiš prostě v gramech.
    ARAGONIT
    ARAGONIT --- ---
    prosím pro radu, jak správně spočítat a přepočítat váhu např. stříbra na koruny.
    Např. váha 11gramů x dejme tomu 10kč za gram =?
    Jak třeba napsat na kalkulačce tu váhu..?
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    SPLNYX: a) nevím, co přesně chceš počítat. pokud je takto zadán, pak velikost úhlu beta je stejná jakou velikost úhlu alfa (trojúhelník je zadán jako rovnoramenný), úhel gama je pravý. Stranu c můžeš spočítat podle Pythagorovy věty.

b) trojúhelník je pravoúhlý, můžeme dopočítat zbylé úhly (gama je pravý, beta doplněk do 180). Pak ze sinové věty spočteš velikost zbylých stran. Obsah pravoúhlého trojúhelníka je roven třeba polovině součinu velikostí obou odvěsen. Obvod zvládneš.
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: To máš asi jinej Wolfram než já, já tam vidím zlomek s logaritmama, numericky pak přibližně 3.00001
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=5^3%2B5^9+%3D+%285^x%29^3
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jo jasne tecka "u" 3ky... ne trojka no tak nic... logaritmus... hmm.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    No kdyz to hodis do wolframu tak vypadne 3...
    KEJML
    KEJML --- ---
    Tohle nemá celočíselný řešení, ti vyjde pětkovej logaritmus z 5^3+5^9 to celý lomeno třema
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    no z matiky jsem nejak vypadl :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: Ani sčítat to nejde. Když máš nějakou takovouhle teorii, doporučuju tu kalkulačku, daj se tam podobný odhady rychle ověřovat, sám jsem to mnohokrát použil :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KEJML: nojo ono se to vlastne scita co...
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: Už ten první řádek je špatně, 5^3 + 5^9 se totiž nerovná 5^(3*9), což si můžeš ověřit na té kalkulačce
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KEJML: no to jsem nabouchal do kalkulacky problem je ze nevim kde sem udelal chybu :)

dal jsem pokracoval jako

3*9 = x^3
    27 = x^3
    x = 3 odmocnina z 27 což je 3

kdepak je chyba ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam