• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem, tak se opět pachtím se svou semestrální prací na matiku a jsem opět v ouzkých :(

Mám kružnici a lomniskátu a vypočíst obsah mezi nimi, pokud jsem správně vydedukoval, která plocha se po mě chce (viz. pdf), tak mě napadlo, že ten obsah je vlastně dvojnásobek rozdílu čtvrtiny lomniskáty a kružnice... Je tahle úvaha správná? Šlo by to tak vypočítat?
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    MIXXX: Jojo, s Martinem Krynickým jsem se už párkrát potkal. Doporučuji si přečíst jeho články ohledně vzdělávání. Má to v hlavě hodně srovnané a říká pravdu až drsně upřímně.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MIXXX: přidala jsem to na nástěnku, dobrý tip!
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    SMARTCHIN: Na SŠ matiku je moc pěkný (alespoň dle mě) tenhle webík: http://www.realisticky.cz/
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    SMARTCHIN: zkus někoho v záhlaví, třeba to vyjde ;)
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    Ahoj, mám problém a potřebuju ho řešit. Přijali mě bez přijímaček na VŠ a teď zjišťuju, že si po čtrnácti letech z matiky nepamatuju vůbec nic, přestože mi vždycky šla. Našel by se někdo z Prahy, kdo by mi to v průběhu ledna nalil do hlavy? Ideálně rovnou v kombinaci s fyzikou.
    Potřebuju se dopracovat k limitám a derivacím, ale nutné bude i opakování středoškolské matematiky. Řekněte si, co za to, dle svých požadavků. Díky.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ták a další dotaz na cestě, vážně si začínám připadat jak totální pako... Mám určit obsah plochy ohraničení lomniskátou a kružnicí, když jsem si je vyplotil, tak jsem zjistil, že nevým, kterou plochu si to vlastně mám vyšrafovat a určit její obsah.
    Zadané křivky viz. odkaz:
    (x^2+y^2)^2=18(x^2-y^2), x^2+y^2=64 - Wolfram|Alpha
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%5E2%2By%5E2%29%5E2%3D18%28x%5E2-y%5E2%29%2C+x%5E2%2By%5E2%3D64

Osobně myslím že to je plocha vně lomniskáty a uvnitř kružnice, ale nedokážu říci, jestli to tak opravdu je.

Poradí někdo prosím?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: Áha... Jak tak googlím a koukám, tak ve Wordu to musím psát jednoduše jako L :)
    Ale moc díky...
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CERMINEK: tak pokud mas jine pocatnecni podminky, tak to samozrejme vyjde jinak :)

Nedari najit kde? Ale nevim, proc to resis, je to jenom notace, klidne si tu transformaci oznac Bž(.) (kdyz nekde uvedes "kde Bž(.) znaci laplaceovu transformaci)
    To divny L je proste L v jinym fontu LaTeXu ($mathcal{L}$)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: tak výsledek má být 5-x^2+3e^2x a dobral jsem se k němu, opsal jsem počáteční podmínky z úlohy od vedle...

Stále se mi ale nedaří najít to "divný L", Laplaceův operátor s transformací nesouvisí. Co to prosím je za znak? Někde se to píše jako L, ale ve většině litaratury, je to to "divné L" :D
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CERMINEK: jo, vysledek je chybne v zadani. Je to videt na prvni pohled - neni zpusob jak bys derivovanim vysledku v zadani dostal "x"

CERMINEK: laplaceuv operator nema s lapalceovou transformaci nic spolecneho a je to "nabla na druhou"

jinak na tom druhem odkazu vypada tvuj postup rozumne, ale v tech tvych sipkach jsem se trochu ztratil... nejspis numericka chyba (trivialniho charakteru - ja je delam porad a pro overeni pouzivam nize zmineny wolfram)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Příloha tayd u toho příspěvku... Podle wolframu mám taky vásledek blbě... Kua... Kouknete na to prosím, kde je chyba?

Jinak ještě dotaz a budu vypadat asi jako úplný debil ;) při Laplaceově transformaci se píše takové to dívné L - nevím co to je za znak a jako Laplaceův operátor se píše nabla - co to je za znak a kde je vůbec ve Wordu?

WP_000791.jpg (4823854 B)
    KEJML
    KEJML --- ---
    CERMINEK: Přílohu jsi asi zapomněl připojit, ale Wolfram Alpha potvrzuje GRIGORIJův výsledek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27+-2y%27+%3D+4x+-+2%3B+y%280%29+%3D+2%3B+y%27%280%29+%3D+1
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: Tak přepočteno, postup vč. výsledku v příloze, ale vůbec to nesouhlasí s tím co má vyjít (cos x + e^x)... Mám tam tedy něco blbě, nebo je chybně výsledek v zadání?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: Díky! Jdu to přepočítat :)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CERMINEK: podle mne je vysledek blbe, ale tvoje reseni taky :)
    jestli na to dobre koukam, tak udelas lapace leve strany a polozis to nule, ale ten obraz se nerovna nule, ale obrazu prave strany L(4x-2)=4/p^2-2/p=L(y''(x)-2y'(x)) a z toho pak vyjde y=1/2(-2x^2+exp(2x)+3)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Tak jsem pokročil a povedlo se mi spočíst první úlohu...leč chybně - nesouhlasí mi to s výsledkem v zadání a už přes dvě hodiny hledám chybu, kterou ne a ne najít... Dokážete ji někdo najít prosím?

WP_000788.jpg (799596 B)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    KEJML: Pravda, že tam jsou ty řady...

Dneska se celý den snažím najít něco okolo Laplaceovy transformace, ale aby to nebylo věta-definnice-důkaz, což je něco, co nikdy nepochopím. Prostě aby to pochopil blb jako já :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    CERMINEK: Mě ten math tutor v jistý době fakt pomohl. Především řady mi ve škole nějak utekly a tady jsem našel pěkně rozepsaný typy příkladů, jak je poznat a následně jak je řešit, podobně i u dalších věcí co tam jsou. Bohužel už to nepokrývá integrál funkce více proměnných nebo diferenciální rovnice, které bys také potřeboval. Snad mě doplní někdo další.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam