• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    CH_IN_A: V tom případě to máš dobře.
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    CH_IN_A: V tom pripade to mas dobre :)
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    MADBANANA: takhle je to
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    CH_IN_A: Je to (5/6)Q nebo 5/(6Q)?
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    RGRADY: kdyz 5/6Q vynasobim 6, tak je vyledek 5Q
    vysledek operace v komentari je az na dalsim radku - to je akorat zapsane jinak nez je zvykem, psal jsem to jak me to slo z hlavy, sorry
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    CH_IN_A: chyba je hned na tretim radku, kdyz vynasobis sesti, tak vlevo mas 5/Q
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    zdravim, dodneska jsem si myslel, ze zvldam jednoduche upravy rovnic, uplne se stydim to sem davat ale nemuzu si pomoct, ve sktiptech je vysledek upravy jiny
    mam
    P = 50 - 5/6Q
    a chci vyjadrit Q, takze si prevedu Q nalevo, P napravo
    5/6Q = 50 - P /vynasobim 6
    5Q = 300 - 6P /vydelim 5
    Q = 60 - 6/5P
    a mam to.
    Nebo je tam chyba? :)

MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    Poradíte, jak vyřešit rekurentní rovnici Xn+1 = 2*Xn + n , pro X0 = 1, n>=0? Normálně bych to dělal přes charakteristický polynom, ale nevím si rady s tím, že je tam 'n'.
    SWT
    SWT --- ---
    DANCHEZ: Njn, ony tyhle zajetý úzusy často prostě dobře fungujou ;)
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    SWT: dik, ja nakonec zustanu u tech klasickych 30stupnu protoze to vychazi hodne na desetinne cisla a ten program zaokrouhluje uhly tak by to nebylo nikdy presny..
    pro zajimavost tady je ukazka co zhruba delam http://design.tutsplus.com/...working-with-orthographic-projections-and-basic-isometrics--vector-893
    SWT
    SWT --- ---
    Tak to potom jo, v tom případě lze použít ten můj výpočet, pro procentní vyjádření stoupání (či klesání), z tabulky v tvým prvním odkazu je 27deg 50,95%, což koresponduje s mým vypočteným 50%=26,565 deg. S tím kreslením ti neporadím, mám představu co je isometrické kreslení ale tím končím, nicméně za pomocí toho výpočtu nebo tabulky si odvodíš v pohodě úhel pro libovolná procenta a vice versa.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    jinak teda ja matematiku neucim:) akorat jsem nevedel kde se zeptat.. zadani zadne neni, resim jak optimalizovat kresleni isometrickych ilustraci, normalne se to dela s uhlem 30stupnu ale to se blbe drzi na gridu
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    problem je asi v tom ze ja vychazel z anglickeho elevation.. v cestine se tomu asi rika sklon nebo stoupani.. viz tahle tabulka
    převod stupňů na procenta a opačně | Krytiny-střechy.cz
    http://www.krytiny-strechy.cz/technicke_info-k-navrhovani-strech/prevodni-tabulka-sklonu/

a tahle definice
    Stoupání – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Stoup%C3%A1n%C3%AD
    SWT
    SWT --- ---
    DANCHEZ: Tak ještě dodatek, asi jsem pochopil, jak to myslíš, zjevně ve smyslu zdvihu, tzn nárůstu výšky v závislosti na nějaké horizontální vzdálenosti ... to by tedy ale bylo potřeba hodit sem celý text zadání, protože tak, jak jsi to napsal DANCHEZ, to dává smysl jedině s tím náměrem.

Toto DANCHEZ totiž neodpovídá žádné definici elevace, kterou znám nebo se pokusil najít.

Ale ano při procentním vyjádření nárůstu výšky v závislosti na horizontální vzdálenosti se úhel spočítá obecně z následujícího obrázku

jako sin^(-1)(a/h), kde a je x% z b. h spočítáš z pravoúhlýho trojúhelníku (h^2=a^2+b^2=(b*(x/100))^2+b^2).

Konkrétně pro 50% h=sqrt( (1^2)+(0,5^2) ) = sqrt ( 1,25 ) = 1,1180339887498948482045868343656

asin(0,5/h)= 26,565051177077989351572193720453 deg.

Snad jsem to nezmatlal, případně mi to někdo opravte.
    SWT
    SWT --- ---
    DANCHEZ: Dokonce je u některých zbraňových systémů udávaná "elevace" větší než 90deg, což je dané tím, že jde "za zenit" (tzn. pak střílí "za sebe" z pohledu orientace celého zbraňového systému), ale definičně to je samozřejmě nesmysl, max úhlová odchylka od roviny nemůže bejt větší než 90 deg.
    Takže fakt je potřeba upřesnit, kde jsi vzal definici "elevace, která má 100% = 45deg". Obecně mě nenapadá jiná elevace, která se dá definovat ve stupních, než kladná část náměru. Samozřejmě pak od toho odvozené směrování satelitních antén atp. Veškeré jiné definice slova elevace nepracují s úhly.
    SWT
    SWT --- ---
    DANCHEZ: Náměr je úhel odchylky osy hlavně od vodorovné roviny, elevace je kladný náměr (nahoru, deprese je dolu). Pokud tedy elevace jakožto kladný náměr tak 50% z 90deg je 45deg.
    Nějaká definice o jaké elevaci to mluvíš?
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    a nebude to tedy 22,5°, tj. polovina z 45?
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    no to prave ne, 100% elevace je 45° - na 100 metrech vzdalenosti naberes 100 metru vysku
    SWT
    SWT --- ---
    Hm pokud vyjdu z předpokladu, že jde o kladný rozsah náměru - max je 90deg, tak v tom případě 50% elevace by byla 45deg. (viz pojmy náměr - elevace, deprese)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam