• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    LEPEK: parada, diky.. a jak to skladujes?
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    MONJIE:
    LILY:
    díky
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    ZUZKAOU: a co tohle? to trochu nepomuze? http://www.kojeni.net/prikrmy.php je tam orientacni mnozstvi az do 6let
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ještě teda dotaz k tomu mému vaření pro předškolní děti. Kolik tak mám počítat na porci, než zjistím konkrétně, kolik toho sní.

U dospělých se to počítá 100 g suchých surovin na porci plus něco navíc, pokud mají fyzickou námahu a většinou to vychází. Kolik ale mám počítat u dětí 2-6 let?
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    IBERIA: to netusim, ja to delala vzdycky tak, ze zalila vodou a pridala do kase pyre...
    LILY
    LILY --- ---
    IBERIA: nevím, jak by to dopadlo chuťově, ale zhoustne, když se nechá chvíli "odstát" po smíchání se studenou vodou.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Jak ufnguji kase nomina coby zahustovadla? Muzu ji vsypat do ovocneho pyre za studena?
    LILY
    LILY --- ---
    LEPEK: já už se k tomu konečně musím taky odhodlat. .)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    MEDOULKA: já kupuju buď to v DM-ku, to vyjde nejlevněji. Ale chutnější jsou z biopotravin - např. monjou zmíněná Isola. Mě osobně nejvíc chutná jedno BIO, které je z natural rýže - ale nevím firmu. Ale stojí přes 60 korun jako skoro všechna bio.

A někdy mléko uvařim sama... vycházím z makrobioreceptu na obilné mléko, které je teda taky super!
    To čistě rýžové dělám takto:
    Prostě rozvařím (dlouho vařím- klině hodinu, nebo méně dlouho vařím v tlakovým hrnci) rýži, klidně i natural (tam je potřeba vařit déle) společně s trochou semínek (sezam/dýně nebo mandle) a s kouskem mořské řasy a s cca osminásobkem vody. Pak to všechno rozmixuju a když chci vyslověně mléko, tak přecedím přes plátýnko.

ale doporučuju spíš to obilné - dá se udělat bez lepku a je více výživné, díky úplnějšímu složení. Tady nějaké recepty:

# Obilné mléko (Průchová):

* 1 šálek rýže natural
    * 3/4 šálku sladké rýže
    * 1/4 šálku krup
    * 1/4 šálku mandlí
    * kousek řasy kombu

Vařit pod tlakem asi hodinu (dáme 7x tolik vody), propasírovat. Občas lze mírně přisladit obilným sladem nebo uvařenou a propasírovanou mrkví. (Toto mléko je možné dětem podávat až do 2-3 let dítěte, nebo třeba i déle).

# Obilné mléko (Strnadelová) - tak to dělám já :)

* 60 dkg rýže natural
    * 20 dkg jáhel (kukuřičné krupice)
    * 15 dkg fazolí adzuki – předem namočit
    * 5 dkg olejnatých semen (např. sezam)
    * kousek řasy wakame

Do tlakového hrnce vše postupně navrstvíme (nejdříve semínka, řasu, adzuki, rýži a jáhly) a přilijeme 8x tolik vody. Vaříme pod tlakem minimálně hodinu. Pak promícháme a za tepla uzavřeme do skleniček, víčkem dolů. Můžeme skladovat pár dní v lednici. Před použitím ohřejeme, přidáme lžičku ječmenného sladu, rozmixujeme, popř. přecedíme přes plátno. Od 1 roku k rýži můžeme přidávat i oves a kroupy. Semínka používáme také slunečnicová, dýňová, lněná a mandle.

Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=395
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    LILY
    LILY --- ---
    MEDOULKA: ještě vím o jednom (jestli myslíš v prášku), ale složením je o něco horší. A pak by měli mít tekuté v DM, ale nepídila jsem se po tom.
    Jinak kámoška má nějaký přístroj či co na dělání mlíka z nejrůznějších semínek a zrní.. Můžu se jí přeptat, co je to zač a co to tak stojí.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    znate nekdo jine ryzove mliko nez zajice? ď.
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    na kase jsem mela savicky s variabilnim prutokem, ale ja jsem zastancem toho, ze kase se ji lzickou.. :D krabickovy kase s mlikem nechce, obcas babylove ovocnou, jogurtovou od sunarky myslim a pak tu svou bramborovou. Nominal mam tu nejakou obilnou tak to vzdycky musim ochutit skorici a ovocem aby to vubec pozrela
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    ADD: nomina je super maji ho v kazdy zdravy vyzive:)
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    MEDOULKA: to mame:D to uz nepamame:D
    QUAACA: obcas z oesnych vlocek, nebo krupicovou ale nejvic ji jede bramborova na slano

ADD: nevadi:D
    MARKYTKAK: 15mesicu,nj zkusim brckem jeste neumime:D
    ADD
    ADD --- ---
    Syn pije tekuté kaše tak od osmi měsíců, teď je mu 19 měsíců a pořád je to nejoblíbenější a jediná jistá (snad to nezakřiknu) strava.
    Začali jsme těma krabičkovýma, když ho máti hlídala - bylo to nejsnazší, jídlo a pití v jednom, už hotový, bez problémů se to dalo otevřít v parku... jen ta cena je hloupá.
    Když jsme začali omezovat kojení a začal dostávat ráno a večer flašku, začali jsme mu do toho míchat kaši, aby to bylo sytější. Aktuálně dostává do 250 ml mléka ráno tři lžičky kaše, večer šest. Savičku jsme vyrobili z té mikro novorozenecké nůžtičkama na nehty.
    A nomina se nám taky osvědčila víc než ty drahé ochucené - ještě, že ji tu někdo zmínil, neznala jsem ji.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: jednou z nějaké nouze jsem taky vzala savičku pidi velikosti a otvor zvětšila jehlou :o)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LILY: nominu zkusím, dobrý nápad. dříve jsem si jí dělala pro sebe.

ZEMINO: k rosmannovi zajdu, dík za tip!

VERONIKA22: já mám takový ty savičky extramalý průchod pro aktivní sání, z toho to moc neteče.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: myslíš, že to chce extra savičku? to je tak neskutečně tekutý, že natálka to pila ze zcela normálního dudlíku na pití Nutrilonu a úplně v pohodě.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: já kupovala pro malého kaše z Rossmana - babydream.. krabice stála lehce přes 30.-
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam