MEDOULKA: já kupuju buď to v DM-ku, to vyjde nejlevněji. Ale chutnější jsou z biopotravin - např. monjou zmíněná Isola. Mě osobně nejvíc chutná jedno BIO, které je z natural rýže - ale nevím firmu. Ale stojí přes 60 korun jako skoro všechna bio.
A někdy mléko uvařim sama... vycházím z makrobioreceptu na obilné mléko, které je teda taky super!
To čistě rýžové dělám takto:
Prostě rozvařím (dlouho vařím- klině hodinu, nebo méně dlouho vařím v tlakovým hrnci) rýži, klidně i natural (tam je potřeba vařit déle) společně s trochou semínek (sezam/dýně nebo mandle) a s kouskem mořské řasy a s cca osminásobkem vody. Pak to všechno rozmixuju a když chci vyslověně mléko, tak přecedím přes plátýnko.
ale doporučuju spíš to obilné - dá se udělat bez lepku a je více výživné, díky úplnějšímu složení. Tady nějaké recepty:
# Obilné mléko (Průchová):
* 1 šálek rýže natural
* 3/4 šálku sladké rýže
* 1/4 šálku krup
* 1/4 šálku mandlí
* kousek řasy kombu
Vařit pod tlakem asi hodinu (dáme 7x tolik vody), propasírovat. Občas lze mírně přisladit obilným sladem nebo uvařenou a propasírovanou mrkví. (Toto mléko je možné dětem podávat až do 2-3 let dítěte, nebo třeba i déle).
# Obilné mléko (Strnadelová) - tak to dělám já :)
* 60 dkg rýže natural
* 20 dkg jáhel (kukuřičné krupice)
* 15 dkg fazolí adzuki – předem namočit
* 5 dkg olejnatých semen (např. sezam)
* kousek řasy wakame
Do tlakového hrnce vše postupně navrstvíme (nejdříve semínka, řasu, adzuki, rýži a jáhly) a přilijeme 8x tolik vody. Vaříme pod tlakem minimálně hodinu. Pak promícháme a za tepla uzavřeme do skleniček, víčkem dolů. Můžeme skladovat pár dní v lednici. Před použitím ohřejeme, přidáme lžičku ječmenného sladu, rozmixujeme, popř. přecedíme přes plátno. Od 1 roku k rýži můžeme přidávat i oves a kroupy. Semínka používáme také slunečnicová, dýňová, lněná a mandle.
Makrobiotické recepty - Detail receptu
http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=395