• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LUBAR: ufff nejsem jediná na světě kdo dobrovolně vaří polívku tak 5x do roka? takže jen od tchýně furt poslouchám, že polívčička je základ světa a kdo chce žít bez pořádnej slep.vývarů tak nemůže být zdravý........:o(

ZEMINO: díky to by mě vůbec nenapadlo - dát něco už před spánkem
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    ZEMINO: Maxík se s tím, že ve školce je polívka i hlavní jídlo popasoval v pohodě, jen ze začátku s tím bojovaly paní učitelky, že on nezná dva chody. Až když jsem jim vysvětlila, že tak je to u nás normální, tak zakroutily očima, a teda přestaly prudit :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: já když dělám polivku (není to každý den),tak malý dostane polivku před spánkem a po spánku dostane druhé.. uvidime,co bude říkat,až začne jíst někdy ve školce obě jídla najednou .. každopádně je schopný si jít přidat polivku..bohužel,když takle jí,tak je to tím,že ho beru na spánek do kočárku,protože jedu do práce,kde si ho po spánku vyzvedne táta,a jelikož vstáváme ráno po osmé hodině,tak představa že ve 12 by měl mít v sobě snidani,sváču a oběd i s polivkou,tak nevim jak bych to do něho dostala..takže to řešíme takhle
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: já dva chody dělám i pro nás extrémně výjimečně - na Vánoce :) a pak tak dvakrát do roka, takže já nikdy :))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    IORETH: prosim tě když je řeč o těch polívkách - tak bych se chtěla obecně zeptat kdy jste začli dávat dva chody k obědu? já když si představim tu trpělivost kterou by mělo mít dítě aby snědlo polívku a pak ještě nějakou porci pokrájeného oběda tak si vybavim snad 2 a víc leté dítě. zatim jsem ráda, že mi dítě v židličce vydrží sedět do 10min a víc fakt nejde zvládnout...... natož aby otevřelo pusu tak 20x polívku a pak ještě 20x na oběd. to asi chce nějaké hodně hodné a trpělivé dítě které rádo dlabe co?
    předem díky :o)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: když my dospělí jíme prdlajs ze všech druhů zelenin co existuje a je mi líto abych to tak naučila i dítě ( no stejně jednou naučím :o(
    takže když se mi dospělí odbejváme obyč nezdravým obědem tak dítěti vařim něco zvlášť třeba brambory, maso a nějaké druhy zeleniny.....
    ono s náma stejně nejí u stolu - neboť obědvá až když se odpoledne vzbudí.
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: Mišák zatím v roce a půl nesolené šlichty konzumuje. Občas mu tam kmín, ptržel nebo majoránku dám, ale ne vždy si vzpomenu. :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZEMINO: díky - myslela jsem si taky, že to tak nějak udělám.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    SINSEMILLA: já, co jsem se spřátelila s kuskusem, myslím, že to budou první těstoviny, který malej dostane...

ADD: u nás došlo k tomu, že jsme si my dospělí dost rozšířili repertoár, zejména pokud jde o zeleninu a její druhy a možnosti zpracování. Pribiňáky a tak se u nás nikdy moc nejedly, vlastně jsme jedli dost stereotypně.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: po pravdě,nám jí Mates ty šlichty občas i ve dvou letech :) je pravda,že už jí spíš s náma,takže občas dostane solené trochu a s různým kořením..ale když vařim v tom papináku,tak vlastěn ani nemám sůl kam sypat..do páry se nejspíš nedostane a jídlo neochutí :) když ale dělám bulgur se zeleninou,tak dám trochu bujon kostky.
    každopádně myslim,že se přes den dostane ke slaným,sladkým,kořeněným jídlům dost,tak jednou za čas "šlichta" nevadí :)
    ADD: mám to podobně,nedám Matesovi kakaového pribináka,protože když ho enbude jíst,tak já ho po něm nedojím.. sice je pravda,že on zrovna kakaové věci nejí.. ale kromě "šlichtiček" dostava jídla,co sním i já :)
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Nechápu, že Ti dítě jí neco, co sama nemáš ráda. U nás to chvíli fungovalo s prvními skleničkami, ale jen co se syn trochu rozkoukal, začal jíst jen to, co jíme my. Do té míry, že pribiňák jedl od otce a babičky, ale ne ode mne, protože já ho nerada. A vlastně by mi to přišlo i divný, dávat dítěti něco, co sama nemám ráda - prostě vybírám jídla, která s chutí sníme všichni. Jiná věc je, pokud by si o danou věc dítě samo říkalo a zároveň nebyla vysloveně škodlivá, to je jasné.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    hele a v kolika měsících vám děti začaly odmítat neslané nekořeněné "šlichty"?
    začali jste to pak trochu přisolovat nebo ne? dáváte koření? bazalku, petržel, kmín atd?
    a co se pak dětem vaří?
    LILY
    LILY --- ---
    SINSEMILLA: písmenka mívali v albertu. Já teda kupuju kukuřičné těstoviny ve zdravé výživě, aby neměl pšenice moc, protože mu dáváme i pečivo a tak.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ZEMINO: já mám rýžovar, tak tam dám o odměrku víc vody, aby byla rýže trochu rozvařenější, přidám ji do zeleninové směsi a pak to rozmixuju, takže tam kousky moc nejsou..
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    I ryzove nudle jsou super.
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    diky!.)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: písmenka by měli mít v každém "věttším" obchodě .. my už ted ale "fičíme" na větších těstovinách,co jdou vzít do ruky .. jinak ale když máš prcka,tak třeba i vlasové nudle..nebo normální jen je polam ..

pamatuju,ale že když jsem zkoušela dávat malému rýži vcelku (trochu pomletou) tak mi to zvracel..já si tehdá myselal,že to bylo díky brokolice,ale ty malé kousky mu prostě nedělali dobře

já bcch taky papinákneměla,nekoupit mi ho "tchýně" a ted ho fakt ocenuju..ani mi to nepřijde divné paplat se každý den s jídlem.. než se osprchuju mám uvařeno a můžem jít ven
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SINSEMILLA: polévkové těstoviny mají v tescu, globusu a vůbec skoro všude. jen ti nikdo neslíbí, že když tam přijdeš, nebudou mít zrovna jen nudle a ne i písmenka nebo hvězdičky
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    LUBAR: přesně to jsem si říkala, že brambory zařadim až bude víc schopen polykat kusy.. já jsem taky zjistila, že jsem mu ty šlichtičky nejdřív dělala moc tuhý, teď, co mu je dělá tekutější, baští mnohem líp..

ZEMINO: a ty písmenkový těstoviny mají třeba v tescu a tak? nakupuju totiž u nás v malých obchodech a ty to nevedou.. my papinňák nemáme a celkově mi to přijde dost patlačka a dělat to každý den se mi tedy nechce..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: já teda nemrazila jídlo nikdy
    když vařím jídlo tak v papináku,tak je to rychlovka do 15minut..nebo bulgur,čočku na panvi ..to samé -takže stíhám uvařit i ráno před odchodem ven
    v tomhle vedru uvařim třeba jen zeleninu vcelku a těstoviny,dám do krabičky a může jíst i studené..
    SINSEMILLA: já mám cuketu v ledničce a odkrojuju podle potřeby
    SINSEMILLA: když se mi takhle "mazaly" brambory ve skleničce,kterou jsem uvařila třeba den nebo dva předem,tak jsem ji vyhodila radši ..
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    SINSEMILLA: já brambory začala mrazit až ve chvíli, kdy byl syn ochotnej prát se aspoň trošku s kouskama, na to mi zase přišly skvělý... rozmixovaný brambory mi totiž jinak přijdou dost jako blevajs,natož když se zmrazí...
    IORETH
    IORETH --- ---
    PAVLINKA: vařenej v polívce jsem začala dávat v době, kdy začal s polívkama... cca kolem devátého měsíce. Jako součást zeleninového nebo masového vývaru. Do jiného jídla jsem ho začala přidávat v době, kdy mi začal odmítat neochucené šlichty a trval na nějaké chuti :). Cca po roce. Na oleji orestovaný pórek nebo cibule, nějaká další zelenina nebo rajčatový protlak a k tomu rýže, těstoviny nebo brambory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam