• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Nám chutnají, tedy i muži, a to on je celkem klasický strávník (maso, knedlíky...). Masox jsem nikdy nepoužila, asi je to taky o tom, na jakou "polévkovou" chuť je člověk zvyklý. Bohatě stačí, když se vyvaří chuť zeleniny, případně ráda přidávám česnek, pepř, čerstvou majoránku, nebo to čili. Hodně si hraju s kořením, tak jsou ty polévky pak celkem výrazné. Občas používám nějaký bio zeleninový bujón z albertu (složení pouze sůl, dehydratovaná zelenina, škrob, olej), ale to jen pokud dávám méně zeleniny. Žádný zázrak myslím, ale nám chutnají, jsou poměrně husté, trochu něco jiného než "jídelnové" polévky jak už jsem říkala. Dříve, už od dětství, jsem tyto polévky nesnášela, než jsem si je začala vařit sama podle sebe.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    VERONIKA22: já jsem třeba dost polévkový typ, nedám na ně dopustit... nejsem ani tak na vývary, jako na zeleninové smetanové polévky.. namátkou: brokolicový krém, dýňový, pórková polévka, květáková, chřestová.. anebo polévky čistě zeleninové bez smetany a tam je potřeba dát koření - nové, bobkový list, pepř, nějakou bylinku (tymián, bazalka).. u těch zeleninových je důležitá ta voňavá kořenová zelenina.. a co se týče bujónu, dělám megahrnec a dávám tak lžíci alnatura bujónu z dm, kterej to chuťově myslím nezachrání
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: asi tak před osmi lety jsem na tom s vařením polévek byla stejně - taky jsem měla pocit, že bez podravky, masoxu nebo něčeho podobného se fakt nedá obejít. Pak jsem měla období, kdy mi polívky nechutnaly bez zakysané smetany :)) a dneska už jsem pokročila a umím dobrou polívku i jen ze zeleniny, koření a soli. Je to hlavně věc experimentování a pak, a to je možná ještě důležitější, upravení si své vlastní chuti, uvědomit si, že podravka a spol udělá ze všeho stejnou chuť, že důležitý je naučit se vnímat ty jednotlivý chuti.
    Mně se osvědčuje dělat polívku z mála druhů zeleniny, většinou tak tři, zrovna podle toho, nač mám chuť. Je to pak pokaždé jiné,není to jen furt stejná míchano-zeleninová voda.
    Já dělám často polívku po ránu a to jí chystám tak, že si nakrájím nadrobno cibulku, nějakou tu zeleninu, osmahnu na oleji nebo másle se špetkou soli a s nějakou zelenou trávou (libeček, petržel, šalvěj, pažitka, prostě co zrovna urvu), zaleju horkou vodou a za pět minut, jen co se ta voda trochu tou zeleninou ochutí, můžu podávat. Občas tam dám trochu červené čočky (je taky tak za pět minut hotová, ale to nesmím předtím solit), jindy kuskus nebo vločky a tak.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: já se tada masoxům obloukem vyhýbám, protože jsem už před lety zjistila, že masox může polévku zkazit, pokud je člověk zvyklý dělat polévky jemné. Veškerá snaha o vytříbenou chuť je pak v pr..., protože to prostě chutná jako obyčejný masox.
    Pokud chceš mít dobou polévku, tak základ je buď použít vícero druhů zeleniny, nebo jeden či dva druhy, ale nějaké chutné (brambory, pórek, celer, brokolice, květák). A první, co uděláš, je, že zeleninu osmažíš s kořením (kmín, pepř) a trochou soli na oleji, takže pustí chuť a vůni. Pak teprve zaliješ vodou.. Taky mě napadá, že může pomoci krájet zeleninu na drobno, krom toho je to pak hotové max. za 15 minut.
    Ohledně masa nemohu sloužit, protože s ním nevařím,a le obecně se říká, že má-li mít polévka chuť, dá se vařit maso do studené vody,má-li mít chuť maso, naliješ na něj vařící.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TORUVIEL: a jak ty polívky chutnají? já postupem let pochopila, že bez masoxu či vývaru to nejde ( pokud teda nemluvim o rajský, hráškový...). a pokud ani tu zeleninu nevařím víc jak půl hodiny tak je to prostě jen osolená voda s něčím co tam plave a fakt si na tom nepochutnám. tak buď jsem totální blbec na uvaření polívky nebo nechápu nějaké tajemství ingrediencí :o(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Polívka je mé oblíbené jídlo, i na jednoduchost přípravy. Žádný vývar ze slepice nepraktikuju, není to třeba. Dělám různé variace bramboračky (různé druhy zeleniny), hrstkové polévky, pro zpestření a když se mi chce se chvilku patlám s celozrnnými knedlíčky (česnek, mouka, olej, domácí čili papričky- ty do všeho, protože oba s mužem ho máme rádi a používáme ve velké míře i tam, kde se zdánlivě nehodí :o). Polévky jsou rychlé a dělám je husté, žádná osolená glutamanová voda a v tom pár mini kousků zeleniny jako to bývalo ve školních jídelnách :-) Taková polévka vydá i za druhé jídlo, alespoň pro mě, a aspoň mám pocit, že jím zdravě (ta spousta zeleniny a celozrnná mouka a tak :-)
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    hlásím, že naše dítě už 2 dny odmítá být krmeno. Nejdřív jsem nechápala, proč odmítá jídlo, ale pak se ukázalo že neodmítá jídlo, ale krmení. chce se krmit výhradně sám a nejlépe zároveň s námi při obědě. zkusila jsem mu dneska výjimečně nerozmixovat zeleninu a maso na šlichtu, aby u toho tak nenaprasil...takže máme hrášek a mrkev po celém obýváku. najedenej není, ale spokojenej děsně :) přidám odkaz na nepovinné dokumentární video: http://www.youtube.com/watch?v=1O_dtc6iGU4

    asi bude dostávat už jen větší suché těstoviny a nebo chleba se sýrem (ten moc nerozpatlá). nějaké další nápady, jak ho nechat najíst samotného a nemuset po každém jídle hodinu uklízet?
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    LILY: tak pomazánka mě taky moc zajímá...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    QUAACA: taky chci!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LILY: tak dej recept! ;)
    LILY
    LILY --- ---
    LUBAR: jj, pomazánka z pečené zeleniny je vždycky jeden z největších hitů, když se rozhodnu dělat v rámci nějakého slavení chlebíčky či jednohubky.
    MALKE
    MALKE --- ---
    LUBAR: Máš bod - on zvyk uvařit všechno do mrtva je smrtící nejen pro zeleninu. Letos jsem učinila objev století, když jsem poprvé od školní jídelny pozřela zelenou fazolku a zjistila, že správně upravená je chutná! Růžičková kapusta se umístila na druhém místě s hodnocením "poživatelná", což je oproti původnímu stavu taky zásadní pokrok:c)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: a zkusila jsi zeleninu nevařit, ale jen chviličku osmahnout? Anebo - co je ještě lepší upéct? Na oleji s provensálským kořením a kapkou citronu, u nás doma se po tom můžeme utlouct.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: tak ty zdravá jídla pojmenujte nějak nezdravě.. ve finále zjistite,že to není tak hrozné,pokud se to nejmenuje svým názvem..a jak vám to zachutná,tak začnete používat i ty názvy :)

    chlap když se mě takhle zeptal,co to bylo v té misce v ledničce?,tak jsem se ho zeptala,jeslti mu to chutnalo,prý jo bylo to dobré,tak jsem mu řekla,že je to celerový salát se sojanezou,tak mrkal,protože už jsem mu ho několikrát nabízela a on odmítl,aniž by ochutnal :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: když my jsme šílení strávníci. co jen trochu zavání zdravou stravou tak nám nechutná. manžel jí jen tak 20 jídel a žádné jiné kombinování mu nechutná.
    a mně pro změnu nechutná skoro žádná vařená zelenina.

    tim odbýváním myslim - třeba ohřátí párků. když mám v úmyslu strávit v kuchyni 60min tak určitě vařim něco normálně slušného/chutně zdravého. odbývání znamená - že jen dojdu do kuchyně a vyndám něco z mrazáku - to prsknu na pánvičku, do trouby či do horké vody.....nastavim minutku a pak už jen nandám na talíř.
    LILY
    LILY --- ---
    Taky vařím k jídlu buď polívku nebo něco méně tekutého.
    Polévky dělám docela vydatné a nedokážu si moc představit, že bych po plném talíři polévky ještě měla chuť na něco dalšího uvařeného. Sladkosti apod. do toho samozřejmě nepočítám. :))

    VERONIKA22: a poslechni, proč se odbýváte nezdravým obědem? Nedokážu si moc představit, že bych dobrovolně vařila něco nezdravého. Myslela jsem, že na taková jídla se chodí do restaurací a pofidérních fast foodů. Kdybych nedávala do našeho jídla pálivé koření, tak ho s klidem dávám i dítěti.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: já teda polivky osobně miluju,vývar pro mě není polívka,a radši pořádnou polivku než druhé jídlo,ale pro sebe si hrnec polivky už neuvařim a dvě porce mě nebavi vařit.. Mates si vystači s rajskou,vločkovou,vyvarem,bramboračkou,nějakou zeleninovou a to je razdva uvařené
    a polívku před spánkem vařim většinou,když Mates snídá jen 200ml UM a na svačinu nic moc nechce,ne každý den..
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    SINSEMILLA: zkus pasirovat, nemixovat
    LILY: maj i v buille, ani nejsou drahe, kolem 22Kc normal pytel. vrtulky, spagetle i placate spagetle, rourky.. tmavozeleny obal, u zdrave stravy - moc chutné!
    VERONIKA22: nejsi:) mame bud polivku nebo druhé. obojí jen kdyz jsou zbytky a neni jich dost:))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LUBAR: ufff nejsem jediná na světě kdo dobrovolně vaří polívku tak 5x do roka? takže jen od tchýně furt poslouchám, že polívčička je základ světa a kdo chce žít bez pořádnej slep.vývarů tak nemůže být zdravý........:o(


    ZEMINO: díky to by mě vůbec nenapadlo - dát něco už před spánkem
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    LUBAR: jako nebojím se,že by to nesnědl :) zatím je to zdatný jedlík,ikdyž vše se muže změnit,že? :)
    každopádně v očích paních? učitelek jsi musela klesnout :)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    ZEMINO: Maxík se s tím, že ve školce je polívka i hlavní jídlo popasoval v pohodě, jen ze začátku s tím bojovaly paní učitelky, že on nezná dva chody. Až když jsem jim vysvětlila, že tak je to u nás normální, tak zakroutily očima, a teda přestaly prudit :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: já když dělám polivku (není to každý den),tak malý dostane polivku před spánkem a po spánku dostane druhé.. uvidime,co bude říkat,až začne jíst někdy ve školce obě jídla najednou .. každopádně je schopný si jít přidat polivku..bohužel,když takle jí,tak je to tím,že ho beru na spánek do kočárku,protože jedu do práce,kde si ho po spánku vyzvedne táta,a jelikož vstáváme ráno po osmé hodině,tak představa že ve 12 by měl mít v sobě snidani,sváču a oběd i s polivkou,tak nevim jak bych to do něho dostala..takže to řešíme takhle
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: já dva chody dělám i pro nás extrémně výjimečně - na Vánoce :) a pak tak dvakrát do roka, takže já nikdy :))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    IORETH: prosim tě když je řeč o těch polívkách - tak bych se chtěla obecně zeptat kdy jste začli dávat dva chody k obědu? já když si představim tu trpělivost kterou by mělo mít dítě aby snědlo polívku a pak ještě nějakou porci pokrájeného oběda tak si vybavim snad 2 a víc leté dítě. zatim jsem ráda, že mi dítě v židličce vydrží sedět do 10min a víc fakt nejde zvládnout...... natož aby otevřelo pusu tak 20x polívku a pak ještě 20x na oběd. to asi chce nějaké hodně hodné a trpělivé dítě které rádo dlabe co?
    předem díky :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam