• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    SINSEMILLA: já mám právě pocit, že jsem se to dočetla díky odkazu o stravování malých dětí, který někdo dával do tohoto auditka, ale už to bude hodně dlouho..
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    LILY:
    LILY: jéé, tak to jsou obě dobré zprávy, díky moc! nevěděla jsem, že ty dusičnany jsou jen otázka mrkve a prvních šesti měsíců, to mi to dost ulehčí..
    LILY
    LILY --- ---
    Jinak pórek po rozmixování vlákna nedělá, pokud není málo uvařený nebo dřevnatý
    LILY
    LILY --- ---
    SINSEMILLA: bio je tuším důležité akorát u mrkve a to jen prvních šest měsíců života, než se naučí zpracovávat dusičnany. V Praze a některých jiných městech se dá květák a brokolice pořídit na farmářských trzích a prodejci ti mhohdy řeknou, čím hnojí a jeslti to můžou miminka.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    sháněla jsem dnes ve třech bioobchodech brokolici nebo květák a nic.. pořád mají jen tu dýni hokkaido, kterou malej jí už týden s řepou.. chtěla jsem mu to zase nějak obzvláštnit a narazila akorát na pórek - jde pórek taky klasicky uvařit a rozmixovat, jako jinou zeleninu nebo tam zůstanou ta vlákna? polívka se mi zatím nechce dělat, protože synova spolupráce je taková všelijaká, tak se bojím, že bych ho akorát polila...
    IORETH
    IORETH --- ---
    VERONIKA22: ehm, taky nedělám dva chody ani pro nás, jen opravdu výjimečně :). Pokud chci, aby se polévkou opravdu zasytil, nadrobím do ní rohlík, chleba nebo kukukřupky. I moje relativně klidné dítko má sotva trpělivost na jeden chod, pokud ten druhý nejsou lákavé zbytky z mého talíře :-)
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: jé, děkuju!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LILY: já jsem vycházela z tohodle receptu z Apetitu, ale upravila jsem si jí dle sebe, nedávala jsem tu slaninu, šalvěj, bílé fazolky ani kapustu,
    za to jsem tam dala nakrájenou cuketu, zelené fazolky a kuřecí vývar

    Zimní minestrone - ApetitOnline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/1373-zimni-minestrone.html

    Zimní minestrone
    Ingredience:
    2 lžíce olivového oleje
    1 cibule, oloupaná a nakrájená
    100 g (anglické) slaniny, nakrájené
    2 velké mrkve, pokrájené
    2 řapíky celeru, nasekané
    1 středně velká brambora
    2 stroužky česneku
    400 g konzervovaných rajčat
    1 l zeleninového vývaru
    2 lžičky sekaných šalvějových lístků
    několik listů kapusty, nakrájených
    400 g konzervovaných bílých fazolí
    sůl, pepř a petrželka na dochucení

    Příprava jídla:
    1. Olivový olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli a slaninu. Smažte asi pět minut, až slanina začne zlátnout. Vsypte očištěné a pokrájené mrkve, celer, bramboru a oloupaný nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a asi pět minut smažte.
    2. Přidejte rajčata, zalijte vývarem, vsypte šalvěj (máte-li sušenou, rozemněte ji) a uveďte do varu. Promíchejte, snižte plamen a vařte asi půl hodiny; po patnácti minutách přidejte pokrájenou kapustu. Nakonec vmíchejte scezené propláchnuté fazolky a petrželku, osolte a opepřete podle chuti. Polévku podávejte s krutonky nebo pečivem.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    QUAACA: kuju!:)
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: já bych moc prosila o recept na rajskou minestrone :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    PAVLINKA: naše tonička teda způsobně nejí vůbec :)
    ráda se v jídle patlá nebo si ho rovnou vyndavá z pusy a hněte v dlani a pak tou ručičkou matlá kam dosáhne... to je asi tím, že je ta fotka malá, moc čistá na ní taky není ;)
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    QUAACA: to tonicku pred focenim umyla nebo tak zpusobne ji?.))
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ad.QUAACA: - akorát to nebude nic moc pro děti. četla jsem, že houby zařadit až tak kolem 5.-6.roku, že často vyvolávají alergie
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MEDOULKA:

    Dršťková polévka (z hlívy nebo kotrče)

    500 g hlívy/kotrče, 50 g sádla, česnek, mletý pepř, 30 g mouky, majoránka, paprika, sůl, 15 g tuku, 2 cibule

    Na sádle podusíme cibuli, přidáme hlívu/kotrč nakrájenou/ý na nudličky. Dáme do hrnce s vařící vodou, přidáme česnek utřený se solí, okořeníme pepřem a zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme a podáváme.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    QUAACA: prosim recept na kotrčovo drstkovou!:)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TORUVIEL: já taky ráda dělám polívky :)

    dělám hodně vývary (není nic jednoduššího, než dát vařit do vody kuřecí křídla, krky nebo hovězí oháňku - to je velkej luxus) a k tomu spoustu různé zeleniny. někdy dělám s játrovými knedlíčky, někdy s krupicovými, s nudlemi (domácí jsou nejlepší), s vajíčkem, s pohankou.
    pak mám ráda husté "zimní" polévky - gulášovku, fazolačku, hodně dělám v sezóně bramboračku s houbama, v zimě falešnou dršťkovou z kotrče, květákovou, brokolicovou, rajskou klasickou či rajskou minestrone, čočkovou klasickou i čočkovou indickou, česnečku, cibulačku.. prostě polívky jsou super!
    dávám je jako samostatné jídlo - většinou večeři. a hotové bujony používám pouze bezglutamanové (když nemám svůj hotový vývar).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LUBAR: Celozrnné knedle jsou úplně jednoduché, 1 hrnek celozrnné mouky (nebo i namíchat 2 druhy mouky, třeba pohankovou a jinou), přimíchat sodu bikarbonu (špetku), promíchat. Přidá se olej (asi 2 lžíce) a voda, aby vzniklo těsto vhodné k tvarování kuliček (když se lepí, tvarovat na pomoučeném talíři). Ještě jsem neřekla, že do toho těsta je možno samozřejmě přidat třeba česnek, čili, pepř, podle toho na jaké knedlíčky je zrovna chuť :-) No a asi 5 minut před dovařením polévky je tam přidáme.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CASTROL: To jsem taky slyšela, ovšem nevím jak to třeba dělali ve středověku, kdy jinou mouku chudí lidé tuším neměli.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Nám chutnají, tedy i muži, a to on je celkem klasický strávník (maso, knedlíky...). Masox jsem nikdy nepoužila, asi je to taky o tom, na jakou "polévkovou" chuť je člověk zvyklý. Bohatě stačí, když se vyvaří chuť zeleniny, případně ráda přidávám česnek, pepř, čerstvou majoránku, nebo to čili. Hodně si hraju s kořením, tak jsou ty polévky pak celkem výrazné. Občas používám nějaký bio zeleninový bujón z albertu (složení pouze sůl, dehydratovaná zelenina, škrob, olej), ale to jen pokud dávám méně zeleniny. Žádný zázrak myslím, ale nám chutnají, jsou poměrně husté, trochu něco jiného než "jídelnové" polévky jak už jsem říkala. Dříve, už od dětství, jsem tyto polévky nesnášela, než jsem si je začala vařit sama podle sebe.
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: večer v klidu... :) Mišák před desátou spát nechodí a tou dobou bych uklízení stejně už nedala. Takže máme doma většinu času bordel :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam