• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    IORETH
    IORETH --- ---
    VERONIKA22: dá se hodit i do vývaru, pokud máš třeba hovězí. Potřebuje akorát dýl vařit, jinak je to normální zelenina... Občas ji nastrouhám a uvařím místo zelí (na másle, s fenyklem a kmínem), nebo nastruhám, podusím na spoustě másla, hojně osolím, přidám římský kmín a kapku rýžového octa, rozmixuju a namažu na chleba. Taky dělám "růžovou svíčkovou", kde kromě cibule není na mase žádná jiná zelenina, zato řepy víc než dost: klasické libovolné "maso na šťávě" právě s cibulí a řepou, po uvaření maso vyndám, zeleninu rozmixuju a rozředím smetanou na omáčku.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    VERONIKA22: tak to soupni do papinaku do paracku...

    Jeste k te repe, nevim jestli to tu padlo, ale to ze je tak sladoucka, za to muze pribuznost s repou cukrovkou a obsazena sacharoza (klasicky zly bily cukr).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    hmm tak koukám, že to hlavně pečete a žádné vaření :o(
    tak to nevim k čemu to hodim. neboť my v troubě děláme max. buchty jinak všechno v vařim.
    no hraje tam roli ten čas. nejsem milovník vaření a tak raději i tu zeleninu dělám na sporáku - uplyne 8min a jde se jíst :o)
    IORETH
    IORETH --- ---
    VERONIKA22: nakrájím řepu na měsíčky, potřu olejem, mírně posolím, dám do pekáče, mírně podliju, přikryju alobalem a peču na 200°C asi hodinu a půl. Průběžně mírně podlejvám, aby se úplně nevařila, ale ani nepřipalovala. Pak alobal sundám a nechám cca čtvrt hodiny doopéct. Je to dobré, je to sladké, je to jako med :). Nebo ji hážu k libovolnému masu, které hodlám péct dýl, třeba vepřovému.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    VERONIKA22: vetsinou ji peceme spolu s dalsi zeleninou vedle masa (rozpict kureci stehna a kdyz jsou tak v pulce tak prisypat zeleninu na kousky, co se kolem vejde. minus je ze docela dlouho trva nez se upece) pripadne pridavame k dusenymu masu (postup podobny jen misto kurete hovezi a misto trouby papinak:). Btw pokud je dite vetsi a prozradis mu, ze z toho pak bude mit oranzovy curani, tak to nadseni jeste vzroste;)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    potřebovala bych poradit ohledně vaření:
    1) vůbec doma nevaříme červenou řepu ( jíme jen naloženou v octu ) a všude slyším jak to dětem v jídle chutná a líbí se jim ta barva. Tak bych potřebovala poradit do čeho ji dáváte vy?jen tak k bramborům a kuř. masu? uvařenou ve slané vodě na kousky? mě to totiž vůbec neláká k jídlu tak se na to chystám poprvé.

    2) vůbec doma nepoužíme zakysanou smetanu ( kromě vaření kulajdy ) a dnes mi opět docvaklo, že se dětem přidává do jídla. tak bych to ráda někam přidala. ale opět mě to samotnou moc neláká, a tak netušim do čeho to mám kydnout?

    řepa i smetana by se měla přidávat do něčeho co se může jíst rukama ( takže žádná polévka :o(

    předem všem díky :o)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    AYUNTAMIENTO: no tak to je nejlepší, když to takhle zmizí.. díky za recept!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: popř. s kokosem a hrubým cukrem. senzace!!!!
    jinak ještě babička nudle smíchaný s oslazeným tvarohem a rozinkama zapejká v remosce. booože to je dobrota!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MEDOULKA: teda tohle jídlo jsem neměla tak 15 let! to musím někdy udělat :) u nás doma se dělaly nudle s ořechama, ale s mákem bych si sama dala :)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    nudle s makem z mamina taliře u nas velka obliba, právě:) tak jsem si jen řikala, abych ji třeba nezfetovala, hehe:))
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    SINSEMILLA: no byla tak luxusní, že i když jí bylo opravdu hoooodně, nemusím už řešit jestli se dá zamrazit... VYSUBLIMOVALA!
    kdybys chtěla recept http://chicalocakim.blogspot.com/2011/10/dyne-s-lilkem-na-chleba.html
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QASHQAI: ale opatrně, mák stojí v hitparádě alergenů taky celkem vysoko
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    IORETH: Super, úplně jsem na mák zapomněla, musím to taky udělat Maáří, když má tu alergii a krom banánu a nějaké zeleniny vápník odjinud nedostane...Asi zkusím nudle s mákem, to by ji mohlo chutnat.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MEDOULKA: u nás od necelého roka a čtvrt, jako doplňkový zdroj vápníku. Mletej, vařenej a pečenej s rozinkama :)
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MEDOULKA: mák je zlo, zrovna včera jsem ho musela po vykadění osprchovat, protože ty černý tečky prostě nejdou utřít nikdy všechny odevšaď :)

    Jinak kluk má občas (tak třeba jednou za měsíc nebo i méně často) domácí makovej koláč. Začali jsme myslím někdy po roce, možná rok a čtvrt.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    co mrňátka a mák? od kdy dáváte?
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    AYUNTAMIENTO: mňam ta musí být dobrá...
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    když už se to tu řeší, dá se zamrazit pomazánka?? složení: sojové boby, lilek, dýně, ol. olej, nějaký koření, citr. šťáva
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    uvidim, která jídla mi manžel schválí abych zamrazila i jemu a podle toho něco uvařim. ten náš mrňous by zatím asi nepoznal co je to oslizlé tak toho se úplně nebojim. hlavně, že to bude nějaké jídlo, které snad sní :o)
    tak pak budu moudřejší tak to všechno s těmi rozmrazenými jídly dopadne :o)
    MALKE
    MALKE --- ---
    VERONIKA22: Špagety ok, brambory bych naopak nemrazila - zkoušela jsem to v zelné polívce a je to poživatelné, ale dobré, dobré to teda není. Jsou takové oslizlé. Ty špagety jsou taky samozřejmě čerstvé lepší, ale tolik to s nima nezamávalo. (I když, pravda, jsem vždycky mrazila jenom jiné tvary - nemyslím, že by to bylo zásadní, ale pořádek muší bét, tak to říkám.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam