• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: no asi máš pravdu, je fakt, že se i z těch rizot dají dělat různé varianty, pak jsem ještě zapomněla na ryby, nějaké dětské filé na másle s kmínem a bramborem, to už jsem jí jednou dělala a byl úspěch :)
    spíš asi budu muset začít vařit častějc, vařím tak 3-4x týdně teplé jídlo, sama se někdy odbydu chlebem k obědu.

    ale stejně chci vědět tipy na to co vaříte vy ostatní, pro inspiraci! ;-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: no, tak až na bod b (vzhledem ke kořenění) mi to nepřijde tak tragický. samozřejmě nebudeš těstoviny zapékat s uzeným, ale s brokolicí nebo se směsí zeleniny, přimícháš kousky kuřecího předem orestované na pánvi, rizoto a maso na kmíně je v pohodě (jen málo solit, dosolíš si na talíři), těstoviny na mnoho způsobů - i mezi tím se některé způsoby najdou, brokolice, květák, polévky stačí hlídat, co tam dáváš, to je v pohodě. nesmažíš, to je fajn, péct bys klidně mohla častěji, pod pokličkou a nenechat vysušit, aby bylo maso měkké (nakonec proč nemít společné brambory, ty k nim něco ostrého a malé necháš upéct kousek masa, to jen strčíš do trouby a minimum další práce navíc). pomazánky z vhodných surovin jsou naopak velice žádoucí.

    prostě když budeš málo solit a kořenit, fakt se toho většina použít dá (že to u nás nešlo, bylo něco jiného, pro dítě s finančně náročnější potravinovou alergií fakt vaříš extra, pokud rodinu nechceš zruinovat úplně)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já když tak přemýšlím, co doma vaříme:

    a) zapečený jídla (francouzské brambory, těstoviny s uzeným a houbami, lasagne)
    b) guláše a chilli con carne (pořádně ostrý)
    c) rizoto (italský, parmezán a lišky a sušená rajčata)
    d) maso na kmíně či houbách
    e) kuskus nebo quinou s restovanou zeleninou
    f) těstoviny na mnoho způsobů (boloňské s mletým masem a rajčatovou omáčkou,
    s kuřecím či krůtím masem se smetanovou omáčkou nebo sýrovou, s pestem apod.)
    g) brokolici, květák
    h) spoustu polévek (vývary, rajskou, gulášovku, bramboračku, fazolačku, čočkovou, dýňovou, květákovou, brokolicový krém, zelňačku, ... )
    ch) smaženýho minimum (řízky, karbanátky, květákové placičky)
    i) pečeného kuřete taky minimum
    a typicky česká jídla jako knedlo zelo nebo omáčky, plněné papriky, ptáčky - nevařím vůbec, to dostáváme občas od rodičů
    pak ještě děláme hodně pomazánek (vajíčkovou, rybičkovou, pažitkovou, z jarní cibulky, cizrnovou) a slaných koláčů a štrůdlů

    no a z toho je pro dítě použitelná tak půlka jídel.. takže asi to budu dělat tak, že když budu mít něco, co může i ona, tak jí to dám a jinak budu mít stále navařeno do zásoby
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: a co vaříš konkrétně za jídla? dej tip!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: ano jakmile padly první narozeniny tak jsem přestala vařit dítěti zvlášť - ale je to dané i tím, že mám nejedlíka a už mě naprosto sr.... vařit se s něčím zvlášť a pak si to neslané sníst.
    koření a ostré věci skoro nepoužívám - takže dětský oběd ukrojený z dospělého vypadá tak - že je to slané a má tam hromadu té přílohy co my ( těstoviny, brambory atd. ), maso a jen krapítek omočené v omáčce aby to nebylo suché.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZEMINO: no právě, u nás jdou polívku (vývary, květáková, krémy) nebo těstoviny, možná maso s rýží, bramborová kaše s kuřetem.. .ale pak už nevím :)
    kamarádka říkala, že vaří pro všechny dohromady od roku dítěte
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: stejná jídla jsou u nás tak akorát maso s bram.kaší nebo něco na způsob kuře na smetaně.. jinak pořád vařím jídla zvlášt pro malého..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    DOTAZ: jaká jídla vaříte pro sebe + pro děti dohromady?

    my doma jíme dost ostrá jídla, hodně česneku, cibule, feferonky apod.,tak se mi moc nedaří vařit pro nás dohromady a zatím dítěti dávám její jídlo (+ ochutnat něco z našeho talíře) ale tak říkala jsem si, že už to začnu pomalu dělat dohromady (dítě 15 měs)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: to je pravda.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: imho jde hlavně o to, že houby jsou hůř stravitelný, takže bych je moc nedávala dětem s citlivým zažíváním. ale pokud ji pak nebude trápit bříško, asi se mnoho neděje...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: a co lišky? toni je včera měla u babičky rozmixované v krémové polévce ... a dobrý :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LILY: u žampiónů je jediná výjimka, ty se prý můžou už kolem roku věku. těžko říct, čím si ji zasloužily. snad že jsou jako jediný houby pro dospělého snadno stravitelné i zasyrova?

    jinak lesní houby jsem dala poprvé snad kolem dvou? dvou a půl?
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    a jeste se zeptam, kdyz jsme u te cizrny, dela nekdo Felafel?:) nevim, zdali to dobre pisu.
    LILY
    LILY --- ---
    IBERIA: já se s tím nepářu, hodím všechno včetně čočky do jednoho hrnce a používám zeleninu, co zrovna doma mám. A buď do toho přihodím těstoviny nebo rýži. Zatím mu to chutná. :)
    MONJIE: já strkám hokaido podle chuti do všeho možného. Dnes jsme ji zrovna měli v rizotu.
    MEDOULKA: ty už dáváš dítku žampiony? Já jsem někde (možná zrovna tady) četla, že houby snad až od tří let nebo tak nějak, tak mu je zatím nestrkám.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    MONJIE: davam ji do michane zeleniny ( s cuketou, zampionama .. aneb ratatouile co dum dal, nebo do pečení ).

    kdyz nam zbyde michana zelenina nebo cocka nebo fazole apod., delam k véče pomazanky. Rozšmelcovat, přidat tvaroh, cesnek nebo cizrnu.. nebo ani to ne - je to dobre i tak:)
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    ä poradite co z dyne? mimo polevky?
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    IBERIA: k tomu, co tu bylo vypsáno za sebe pripojuju jeste omacky a polivky - nejcasteji s dyni a nebo s korenovou zeleninou aka "svickova". K tomu prilohu a kousik masa a malá si čvachtá:)) Diky cocce neni treba zahustovat.
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    IORETH: jaky delate salaty?:) s cockou?
    IORETH
    IORETH --- ---
    IBERIA: s cibulkou, s bramborama, do polívky, občas smíchám s rýží jako přílohu, anebo jako ingredience do studených salátů s těstovinami.

    MONJIE: nakrájím cibuli na malé kostičky, nasypu do maqlé skleničky a přeliju lžící medu. Za hodin už se dá šťáva odebírat, za půl dne je hotovej. Med se dá přidávat, dokud to pouští šťávu.
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    a jeste se chci zeptat zdali pouzivate echynaceovy sirup treba od Mullera:)
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    IBERIA: JENOM jako polevku s rajcetem, bramborem, obcas kousek sunky:D nebo cockovy salat, nic jineho me nenapada:)
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    jAK DELATE ten cibulovo medovy sirup na kasel? dekuji:)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    na jaké způsoby připravujete dětem jídla s červenou čočkou, mně už nějak dochází inspirace?
    LILY
    LILY --- ---
    MEDOULKA: neboj, semínka jsou na máku jediné, co není psychoaktivní. Ale jsme jedna z mál azemí v Evropě, kde je mák k dostání v potravnách, jinde je k sehnání jen v malém množství v lékárnách. :)
    A říkala makrobio kamarádka, že nejlépe se živiny z máku využijí, když se opraží, umele a pak uvaří.
    MEDOULKA: nebo stodal. Já těm polykomponentním homeopatickým přípravkům teda moc nevěřím, ale spousta lidí si to chválí, že to účinkuje. Já mám pro dítě thymomel - obyčejný sirup s třemi druhy bylinel (jitrocel, mateřídouška, tymián).
    IORETH
    IORETH --- ---
    RENFRI: pokud to zkoukl veterinář, je to imho skvělá volba. Nutričně vzato :)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    Mam tu krasne libove jeleni maso, je nejaky duvod ho nedat jako prikrm? Na netu jsem nic neobjevila, vsude pisou libove hovezi, kralik, kruta... prijde mi, ze se s dostupnosti tohohle masa spis nepocita, nez ze by v necem byl problem, nevite nekdo?
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    IORETH: cibuli taky frčíme, díky:)
    LANTHAL: diky
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MEDOULKA: jitrocelový sirup? zrovna mám doma tenhle, ač jsem si ho kupovala pro sebe normálně v lékárně, a neměla ani jeden z tvých požadavků, tak je kupodivu bio a kinder friendly taky :)

    http://www.manitera.cz/chripka/kasel/vlhky-kasel/phyteneo-jitrocelovy-sirup-bio-od-1-roku-250-ml
    IORETH
    IORETH --- ---
    MEDOULKA: cibule zalitá medem... nebo černá ředkev posypaná cukrem, to na nás taky babička zkoušela :)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    zkoumal jste nekdo sirupy na kasel, mam na mysli nejaky "eko bio kinder friendly"? zazvor, lotos, cibule.. to vše aplikuju, ale zacal sse objevovat suchy chrchlák, tak bych se rada pripravila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam