• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: na másle s kmínem (zde doporučuju mletý) a s bramborami můžeš udělat i lososový filet, tam je kostí jen pár, jsou na předvídatelných místech a dobře se vyndávají, nejsou moc drobné
    a dětičkám se to růžové maso většinou líbí
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: no asi máš pravdu, je fakt, že se i z těch rizot dají dělat různé varianty, pak jsem ještě zapomněla na ryby, nějaké dětské filé na másle s kmínem a bramborem, to už jsem jí jednou dělala a byl úspěch :)
    spíš asi budu muset začít vařit častějc, vařím tak 3-4x týdně teplé jídlo, sama se někdy odbydu chlebem k obědu.

    ale stejně chci vědět tipy na to co vaříte vy ostatní, pro inspiraci! ;-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: no, tak až na bod b (vzhledem ke kořenění) mi to nepřijde tak tragický. samozřejmě nebudeš těstoviny zapékat s uzeným, ale s brokolicí nebo se směsí zeleniny, přimícháš kousky kuřecího předem orestované na pánvi, rizoto a maso na kmíně je v pohodě (jen málo solit, dosolíš si na talíři), těstoviny na mnoho způsobů - i mezi tím se některé způsoby najdou, brokolice, květák, polévky stačí hlídat, co tam dáváš, to je v pohodě. nesmažíš, to je fajn, péct bys klidně mohla častěji, pod pokličkou a nenechat vysušit, aby bylo maso měkké (nakonec proč nemít společné brambory, ty k nim něco ostrého a malé necháš upéct kousek masa, to jen strčíš do trouby a minimum další práce navíc). pomazánky z vhodných surovin jsou naopak velice žádoucí.

    prostě když budeš málo solit a kořenit, fakt se toho většina použít dá (že to u nás nešlo, bylo něco jiného, pro dítě s finančně náročnější potravinovou alergií fakt vaříš extra, pokud rodinu nechceš zruinovat úplně)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já když tak přemýšlím, co doma vaříme:

    a) zapečený jídla (francouzské brambory, těstoviny s uzeným a houbami, lasagne)
    b) guláše a chilli con carne (pořádně ostrý)
    c) rizoto (italský, parmezán a lišky a sušená rajčata)
    d) maso na kmíně či houbách
    e) kuskus nebo quinou s restovanou zeleninou
    f) těstoviny na mnoho způsobů (boloňské s mletým masem a rajčatovou omáčkou,
    s kuřecím či krůtím masem se smetanovou omáčkou nebo sýrovou, s pestem apod.)
    g) brokolici, květák
    h) spoustu polévek (vývary, rajskou, gulášovku, bramboračku, fazolačku, čočkovou, dýňovou, květákovou, brokolicový krém, zelňačku, ... )
    ch) smaženýho minimum (řízky, karbanátky, květákové placičky)
    i) pečeného kuřete taky minimum
    a typicky česká jídla jako knedlo zelo nebo omáčky, plněné papriky, ptáčky - nevařím vůbec, to dostáváme občas od rodičů
    pak ještě děláme hodně pomazánek (vajíčkovou, rybičkovou, pažitkovou, z jarní cibulky, cizrnovou) a slaných koláčů a štrůdlů

    no a z toho je pro dítě použitelná tak půlka jídel.. takže asi to budu dělat tak, že když budu mít něco, co může i ona, tak jí to dám a jinak budu mít stále navařeno do zásoby
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: a co vaříš konkrétně za jídla? dej tip!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: ano jakmile padly první narozeniny tak jsem přestala vařit dítěti zvlášť - ale je to dané i tím, že mám nejedlíka a už mě naprosto sr.... vařit se s něčím zvlášť a pak si to neslané sníst.
    koření a ostré věci skoro nepoužívám - takže dětský oběd ukrojený z dospělého vypadá tak - že je to slané a má tam hromadu té přílohy co my ( těstoviny, brambory atd. ), maso a jen krapítek omočené v omáčce aby to nebylo suché.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZEMINO: no právě, u nás jdou polívku (vývary, květáková, krémy) nebo těstoviny, možná maso s rýží, bramborová kaše s kuřetem.. .ale pak už nevím :)
    kamarádka říkala, že vaří pro všechny dohromady od roku dítěte
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: stejná jídla jsou u nás tak akorát maso s bram.kaší nebo něco na způsob kuře na smetaně.. jinak pořád vařím jídla zvlášt pro malého..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    DOTAZ: jaká jídla vaříte pro sebe + pro děti dohromady?

    my doma jíme dost ostrá jídla, hodně česneku, cibule, feferonky apod.,tak se mi moc nedaří vařit pro nás dohromady a zatím dítěti dávám její jídlo (+ ochutnat něco z našeho talíře) ale tak říkala jsem si, že už to začnu pomalu dělat dohromady (dítě 15 měs)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: to je pravda.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: imho jde hlavně o to, že houby jsou hůř stravitelný, takže bych je moc nedávala dětem s citlivým zažíváním. ale pokud ji pak nebude trápit bříško, asi se mnoho neděje...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: a co lišky? toni je včera měla u babičky rozmixované v krémové polévce ... a dobrý :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LILY: u žampiónů je jediná výjimka, ty se prý můžou už kolem roku věku. těžko říct, čím si ji zasloužily. snad že jsou jako jediný houby pro dospělého snadno stravitelné i zasyrova?

    jinak lesní houby jsem dala poprvé snad kolem dvou? dvou a půl?
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    a jeste se zeptam, kdyz jsme u te cizrny, dela nekdo Felafel?:) nevim, zdali to dobre pisu.
    LILY
    LILY --- ---
    IBERIA: já se s tím nepářu, hodím všechno včetně čočky do jednoho hrnce a používám zeleninu, co zrovna doma mám. A buď do toho přihodím těstoviny nebo rýži. Zatím mu to chutná. :)
    MONJIE: já strkám hokaido podle chuti do všeho možného. Dnes jsme ji zrovna měli v rizotu.
    MEDOULKA: ty už dáváš dítku žampiony? Já jsem někde (možná zrovna tady) četla, že houby snad až od tří let nebo tak nějak, tak mu je zatím nestrkám.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    MONJIE: davam ji do michane zeleniny ( s cuketou, zampionama .. aneb ratatouile co dum dal, nebo do pečení ).

    kdyz nam zbyde michana zelenina nebo cocka nebo fazole apod., delam k véče pomazanky. Rozšmelcovat, přidat tvaroh, cesnek nebo cizrnu.. nebo ani to ne - je to dobre i tak:)
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    ä poradite co z dyne? mimo polevky?
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    IBERIA: k tomu, co tu bylo vypsáno za sebe pripojuju jeste omacky a polivky - nejcasteji s dyni a nebo s korenovou zeleninou aka "svickova". K tomu prilohu a kousik masa a malá si čvachtá:)) Diky cocce neni treba zahustovat.
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    IORETH: jaky delate salaty?:) s cockou?
    IORETH
    IORETH --- ---
    IBERIA: s cibulkou, s bramborama, do polívky, občas smíchám s rýží jako přílohu, anebo jako ingredience do studených salátů s těstovinami.

    MONJIE: nakrájím cibuli na malé kostičky, nasypu do maqlé skleničky a přeliju lžící medu. Za hodin už se dá šťáva odebírat, za půl dne je hotovej. Med se dá přidávat, dokud to pouští šťávu.
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    a jeste se chci zeptat zdali pouzivate echynaceovy sirup treba od Mullera:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam