• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SINSEMILLA: mám tenhle recept, když tam nebudeš dávat ten kokos a z ovoce dáš třeba banány, tak by mohlo být :)

    Nepečený dort od Líby

    2 balíčky piškotů
    2 zakysané smetany
    2 smetany ke šlehání
    cukr dle chuti
    ovoce
    kokos

    Do dortový formy se dá potravinová folie, ta se obsype kokosem a vyplní se připravenou hmotou
    z piškotů, ušlehaný šlehačky, zakysaných smetan a cukru.
    Nejdříve se dá asi tak půlka, na to ovoce, pak druhá půlka a nahoře se dozdobí ovocem.
    Dá se vychladit a může se podávat.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    nemáte prosím někdo recepis na dort k prvním narozkám? malej miluje jogurty, z ovoce jí banány, jablka, mandarinky. předem díky
    ADD
    ADD --- ---
    XX8: Jde ještě použít alternativní recept na tyčinky - stejné množství Hery, tvarohu a hladké mouky. Použití naslano i nasladko. U sladkých prstů si umím představit nehet dodatečně nalepený z kousku bílé marcipánové hmoty - to je sice taky mandle, ale člověk se jí většinou nedusí. :-) Nebo namalovat trochou citronové polevy. Naslano (s prsty posypanými solí a třeba i kmínem) jde nehet udělat z plátku tvrdého sýra, pokud by si člověk dal práci s vykrájením (já bych to asi vystříhala nůžtičkami :-))) - po nalepení na kečup by to mělo držet.
    Nikdy jsem tedy tohle morbidní pečivo nedělala, jen tu viděla fotky a tohle mě k tomu napadá...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XX8: no já myslím,že většina dětí by ji zvládla,Maty je expert na "vyzvracení" čehokoliv,co by musel více kousat!ale jistota je jistota
    XX8
    XX8 --- ---
    ZEMINO: jo, diky...a s tou mandli mas vlastne pravdu. Nejak mi nedoslo, ze mandle je taky orech;-) Takze i nic. Nakonec budu rada za ty tycinky...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XX8: tenhle recept byl v auditku cukrárna ..nejde mi ale nahodit odkaz,bylo to tam ze sýrového těsta.. pekla jsem je,ale u malého se nechytli,protože než jsem mu sundala tu mandli,tak se jí začal dusit,tak to pak už odmítal jíst
    jinak to z listového těsta,jak psala Balaena dělám taky,malého baví u toho pomáhat,tak vykrajujem tvary + sůl,drcený kmín
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    IBERIA: jojo, Chocensky je nejlepsi (a nema to nic spolecnyho s tim, ze jsem jim skoro odkojeny;) A ty sladky varianty maj taky neco do sebe, treba kakaovy chutna skoro jako stary dobry termix (myslim tem pred lety, ne to co za nej vydavaj dneska). K tomu vyborny smetanovy jogurty ve slozeni smetana + jogurtova kultura, zadny skrob, xantan, ecka a dalsi slizy... proste super mlikarna;).
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    ZEMINO:
    SHINIGAMI:
    QUAACA:
    Všem díky
    IORETH: Děkuji, třeba Choceň?
    XX8
    XX8 --- ---
    BALAENA: to je dobry recept, jedina chutovka, co znam...jeste neco jineho v rukavu by nebylo? A diky za to linecke;-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    XX8: bylo to klasické linecké těsto, jen netradičně tvarované.
    a naslano - co rozválet lístkové těsto, na plechu rozřezat rádýlkem na cca centimetr široké a 5 cm dlouhé proužky, lehce posolit a posypat kmínem (dávám drcený, neopadává pak tolik)? pak už jen upéct
    XX8
    XX8 --- ---
    nejsem si jista, jestli ten recept jsem cetla tady...prstiky z testa, jako obcerstveni na detskou (pripadne halloweenskou) oslavu. Misto nehtiku se dala oloupana mandle. Nemate to prosim nekdo? Nejak to nemuzu najit. Nebo mate tip na slane obcerstveni pro deti 2-5 let?
    IORETH
    IORETH --- ---
    IBERIA: používáme cottage a některá pomazánková másla. Plus sem tam nějakou pomazánku z tvarohou.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    IBERIA: my děláme měkký tvaroh + zakysaná smetana + pažitka nebo pórek nebo rajče, paprika, jarní cibulka
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    IBERIA: zerve, pomazankove maslo (delaj i sladky:), tvarohovy pomazanky...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    IBERIA: jj,používám i polotučný .. s trochou mléka + česnek,pažitka,mrkev ..nebo ho dělám na sladko s troškou medu
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    ZEMINO: jakože normální plnotučný tvaroh ve vaničce?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    IBERIA: vyšlehaný tvaroh? + do něho,co ti dítě jí.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Jaké jsou alternativy lučiny, prosím? Lučina mi přijde pro dítě na chleba vhodná, ale z těch ostatních mazadel nevím (krom taveňáku, ten nee).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARKYSHA: díky, dobře vědět!
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TRISSIE: podle našeho pediatra ano
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dneska jsem nakupovala nějaké mléčné výrobky od Mléka z farmy a i když to u nás ještě není aktuální - nevíte, jestli je jejich Selský jogurt vhodný jako mléčný příkrm pro kojence?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    GIO: jak jsem psala lze nahradit to oříšk.máslo ale to už je fuk.)
    GIO
    GIO --- ---
    uz mam no,a le problem je i s oriskama.)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    koukam teda že už je to starší příspěvek tak už to máš asi slepený:))
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    GIO:
    Krém tmavý
    2 lžíce celozrn.špaldové mouky, 200ml vody, 150g oříškového másla(v případě zájmu rozepíšu recept) nebo slunečnicového tuku, 150g sladěniy, 3 kapky soj. omáčky tamari
    Mouku s vodou sváříme asi 5min, aby se dobře provařila.Pak přidáme sladěnku, tuk, soj.omáčku a ještě vaříme asi 3 min. Poté vyšleháme dohladkého krému.

    dá se kombinovat ještě s kávou=kávový krém (špaldový)
    karobem, oříšky, kokosem a skořicí
    pro příp. zájemce rozepíšu

    krém lze připravit i světlý..místo špaldové mouky, kukuřičná, voda v poměru k mouce 4:1, místo tamari špetka soli

    čerpám z Lužný, je tam vícero vánočního cukroví, zkoušela jsem loni a mnam.)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDOULKA: abych nezapomněla. to formičkové se nenechává odležet, plní se hned po zadělání
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    BALAENA: perfekt, dekuju!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDOULKA: ok. z bezlepkové mouky (osvědčilo se mi "nastavovat" směsi čistou rýžovou nebo jahelnou, jakmile by to bylo převážně kukuřičné, bude to po chuti škrobovaté, ta mouka holt taková je) vcelku drželo linecké: 375 mouka, 195 moučk. cukr, 250 žlutý tuk, v orig. receptu je šťáva z 1/2 citrónu a kůra ze 1/4, ale to jsem většinou radši nedávala kvůli ekzému. těsto nechat odležet, vykrájet, upéct, slepit marmeládou.
    anebo formičkové dvoubarevné: 400 mouka, 230 moučk. cukr, 1,5 vanilk. cukr, 250 g 100% tuku (Omega, Ceres). zpracovat. v originále se polovina těsta obarví 2 lžícemi kakaa. to se dá nahradit karobem, ale je to jiná chuť. anebo nechat celé bílé, jen to holt nebude dvoubarevné. vymastit formičky, plnit těstem (v případě dvoubarevnosti porůznu vesele skládat), upéct, vyklápět zatepla. někdo obaluje v cukru, my necháváme většinou holé
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    BALAENA: staci jeden, co te prvni tukne do oka.. ma mouku a bilky a rozjety atop, takze cokoladu a orisky radsi nedam, aby se zas zahojila. mliko ok.
    LILY
    LILY --- ---
    BALAENA: hmm, já myslela, že vymýšlíte náhradu za heru a nějakou tu stelu či co..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam