• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: ano sousedka má podobné - pije dokud nevidí dno :oD
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: no jo, Mišák taky vypije tak dvě deci vody denně.
    Když jsem zkoušela přidat sirup, žádný moc rozdíl jsem neviděla.
    Zato kámoš má dítě, před kterým musí tekutiny schovávat, prý vypije za den přes tři litry a vypil by i víc, kdyby mu to dovolili.. :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: jak ve vedlejší diskuzi psal MEDVED007 - člověk podá dítěti k pití naprosto cokoliv jen aby nebylo dehydrované. vody mi za den vypije tak 150-200ml a vody se šťávou vypije 250-300ml. mluvim o šťávách a sirupech. perlivé limonády mi přes práh nesmí.
    díky za připomenutí hození nastrouhané zeleniny na máslo - to už jsem dlouho nedělala
    LILY
    LILY --- ---
    ORIKA: mno jo.. Když má mládě období, že nejí, tak se utěšuju tím, že jsem tu na nyxu mnohokráte četla o dětech dlouhodobě živých na kyselých okurkách. :)) Ale mírné ohřátí mlíka v kastrůlku na plotně by vskutku nemělo být ničemu na škodu.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: to co popisuješ, je z mého laického pohledu na tčm oslabená slezina. Tj. v dětství to člověku prochází, páč má obvykle ještě velkou zásobu energie, v dospělosti se holt nerovnováha musí někde projevit.
    A vy už dáváte limonádu? Vždyť je ještě mladší, než to moje mládě a já takové věci neplánuju do doby, než to po mě sám začne nějakým nesnesitelným způsobem požadovat.
    Podle mě je voda v pohodě, Mišák nepije nic jiného, než vodu, případně sem tam pár loků šťávy (obvykle vyrábím kombinaci jablko, červená řepa, mrkev). Myslím, že nedostatek teplých nápojů se dá docela dobře kompenzovat tepelnou úpravou stravy.

VERONIKA22: já moc na ztrátu vitamínů varem nehraju, mám raději ten čínskomedicínský koncept (tj. čím dýl jídlo vařím, tím víc je v tom čchi), ale chutnou čistě zeleninovou polívku (bez dochucovadel, krom soli) za 10-15 minut uvařit zvládnu. Základ je na chvíli zeleninu pokrájet na menší kousky nebo nastrouhat a hodit nejdřív na tuk (dávám směs másla a oleje), pak teprve zalít vodou a povařit.
    IORETH
    IORETH --- ---
    VERONIKA22: nebo udělej polívku z mrkve, petržele nebo červené řepy, těm hodinový var nevadí a ostatní zeleninu přidej až ke konci - hrášek, brokolici, květák, kedluben, ředkev... Střední dobu potřebuje kapusta, brambory, celer. A úplně nakonec tam můžeš vrazit klíčky munga a zelený bylinky, ty stačí ohřát :).
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: ohřívačku mám (někde zahrabanou :)), jen mi vždycky přišlo, že to v ní trvá docela dlouho a synátor moc nemá náladu na svoje mlíko čekat :)
    IORETH: to je přesně ono, ari musí mít mlíko teplý :)
    LILY: nj, naše dítko ovšem odmítá jak ovoce tak zeleninu, z jídla ji velice systematicky odstraňuje, takže v tomto směru do něj vitamíny nedostanu, jedině v jogurtu nebo přesnídávce
    MAKU: no, doma ji máme, používá ji tedy především muž, ale co si budeme namlouvat, ohřátí jídla/mlíka v ní je pohodlnější a rychlejší :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak mám jeden zdravotní dotaz - ke správnému fungování žaludku a zdravému zažívání je nutné několikrát za den vypít teplý čaj? nebo může žaludek fungovat jen o studené vodě?

já si totiž pamatuju, že v dětsví polovinu mého pitného režimu tvořili limonády a druhou polovinu teplý sladký čaj a žaludek jsem měla fit a neskutečně dobře fungující ( celou trávicí soustavu ) ale jakmile jsem se v pubertě rozhodla, že na nic nemám čas a nebudu čekat až mi čaj vystydne a pila jsem pouze limonády či vody z lahve - která mi stála u stolu tak šlo zažívání do pryč a dneska znám řezání v žaludku, nafouklost a jiné nefungující zažívání.

no a můj mrňous zatim dělá to, že čaj mu nechutná a cokoliv je teplého tak řve, že jí to pálí. takže je živa pouze z teplého mlíka ráno a po zbytek dne limonády a voda. a já se bojim aby její zažívání nebylo nefunkční už od mateřský školky?

nebo funkčnost zažívání není daná pravidelnou teplou stravou ale prostě věkem kdy to jde samo od sebe do pryč?

MAKU
    MAKU --- ---
    ORIKA: jestli nejsi odpůrce mikrovlnek a normálně ji na ohřívání používáš, tak se neboj ani mléka. Škodlivost mikrovlnky (ve smyslu že to ničí vitamíny víc než jiný ohřev nebo že to něco zdraví škodlivého dělá s jídlem) nebyla nikdy prokázána.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    DRIZZT: ano to už mě v historii taky napadlo - když já jsem takový krkoun, že nemám to srdce/peněženku na to abych obyč polívku dělala z dvojnásobku zeleniny.
    ano v době mých 10min polívek jsem kupovala kostky s vývarem ale už nechci tak jsem vzdala snahu o polívky s vitamíny a vařim jí "hodiny"
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    VERONIKA22: Tak jestli chceš, aby polévka nějak chutnala a zároveň zelenina měla vitamíny, dělá te to tak (pokud vím), že uděláš zeneninový vývar, tu vyvařenou zeleninu vyhodíš a nasypeš tam čerstvou zeleninu na malinkaté koutičky, aby to za 10 minut změklo. Někteří se uchylují k vývarům v kostce/sulcu a prostě přidají zeleninu. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    trochu odbočim ale snad je to podobné a navážu na LILY, že i vitamíny jsou jinde.
    já jsem pro změnu nikdy nechápala jak se má vařit dobrá zeleninová polívka - když jí přece nesmim vařit déle než 8min ( pak začnou některé vitamíny mizet ). takže jsem mnoho let vařila polívku 8-10min - zelenina tu vodu ani nestihla ochutit.
    no a pak jsem se na to prostě vybodla, že na vitamíny kašlu jsou i jinde a toto jídlo uvařim pořádně.
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: někde nedoporučují dokonce do tří. A tudle jsem koukala na film Kundun a tam mu říkali, že dalajlama nesmí jíst maso, protože musí být bystré mysli. :)

ORIKA: některé vitamíny se nad 60°C ničí, jiným var naopak prospívá. A hlavně vitamínů je spousta i v jiných potravinách..
    IORETH
    IORETH --- ---
    ORIKA: Mléko, které kupujeme v krabici, už bylo ohřáté na 95°C (UHT), mléko prodávané jako pasterizované bylo ohřáté na cca 65°C (nepamatuju si to přesně). Čili ohřátím krabicáku člověk nic nezkazí, to už za nás provedli ve výrobě :). U pasterizovaného mléka bychom ohřátím odstranili zbylé bakterie mléčného kvašení, takže bychom z mléka už nevyrobili domácí jogurt, ale důležité látky si mléko zachová i po převaření. Osobně mladýmu mlíko ohřívám v mikrovlnce cca na deset-patnáct vteřin, to z ledničky ho prej "sudí" :).
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Já dávám plnotučné mléko od roka, ohřívám ho tak, že ho naliju do lahvičky a dám do plecháčku s vodou. Existují i speciální ohříváčky do zásuvky, ale to je hrozně pomalé (máme to na cestování).

BONIE: Já to mám podobně, syn sice sní cokoli, ale na ovoce a zeleninu pak špatně reaguje, takže to jen obvčas zkouším, ale není to pravidelná součást jídelníčku. Teď v 10,5 měsících mi bylo doktorkou vyčiněno, že nedávám maso, tak jsem to zkusila a byl to okamžitý úspěch, syn se oblizoval a nic mu pak nebylo. Kdybych měla zdroj domácího masa, dávala bych mu ho nadšeněji, ale bohužel nemám.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BONIE: nevím, proto se ptám :) narazila jsem na různé články/diskuse, kde se různily názory s tím, že ohříváním se ničí vitamíny bez ohledu na to, zda se ohřívá v mikrovlnce nebo na plotně, tak mě to prostě zmátlo
    BONIE
    BONIE --- ---
    ORIKA: no tak rpoč by nebylo? já o tak s mlíkem normálně dělám a vypadá v poho :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BONIE: a když to mlíko ohřeju normálně na plotně tak to bude v poho?
    BONIE
    BONIE --- ---
    ORIKA: já neohřívám v mikrovlnce nic.. myslím, že to není zdravé ani pro dospělého člověka..
    BONIE
    BONIE --- ---
    no synovi je 10 měsíců a maso jsem mu ještě nedávala.. 7 a něco měsíců jsem ho výhradně kojila, teď už má i jiné jídlo, jen je trochu problém to do něj dostat, ale maso zatím nedávám.. doktorka samozřejmě doporučuje už od 6 měsíce dávat 6x týdně maso (7 den žloutek) ale ve spoustě jiné literatury maso nedoporučují do roka..
    asi vyzkouším co jak mu pojede a podle toho se zařídím..
    MALKE
    MALKE --- ---
    BONIE: Jestli se ptáš kvůli výživě, tak můj syn maso prakticky nejí. Krom toho, kdy je nenápadně obaleno kolem špaget, ve finále tak jednou týdně, dvacet gramů max. Nejí ani vajíčka v jakémkoliv vaječném skupenství (tedy v bábovce mu nevadí, ale propagovaný žloutek 1x týdně bych do něj dostala jen přes mrtvolu jednoho z nás). Je zdráv a vesel, testy na všechno má v pořádku. Nicméně pokud to hodláš provozovat cíleně, nechala bych ho nabrat, jestli mu nic nechybí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam