• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    s tou solí, kdy jste začaly vařit přílohy společně pro celou rodinu (takže se solí - ono rýže nebo brambory na talíři moc dosolit nejdou)?

    Ne že bych to u 8m dítěte považovala za aktuální, ale onehdá jsem o tom přemýšlela...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ELIZHANNAH: děti mají nejspíš dost soli,jak začnou jíst pečivo,sýry apod ..takže "umyslně" solit jídlo malému jsem nesolila nikdy,pokud jsem vařila pro něho-takže rok a půl..jak začal jíst s námi,tak už osolené dostával,ale solím mín a dochucujem na talíři
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ORIKA: a od jakého věku vlastně malý děti můžou sůl či koření?
    KRKA
    KRKA --- ---
    IORETH: jojo ty kupuju taky, nahodou sem koupila ty hipp a byla sem v soku prave... proto vsem detem co znam tak chutnaj ze jo :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    VERONIKA22: čtu složení na všem, i když jsou mladýmu už 3 roky...jako prckovi jsem mu kupovala babylove, hipp je "známej" tím, že má sůl/koření skoro ve všem, i když je to určený pro malý děti
    IORETH
    IORETH --- ---
    KRKA: Já jsem kupovala Babylove - o čtvrtinu levnější, bio a bez rizikových přísad (mladej nesměl kravskou bílkovinu).
    KRKA
    KRKA --- ---
    IORETH: ano :) uz v zivote nekoupim a ted sem to objevila v Hami od 8. mesice, takze taky s nima koncim
    IORETH
    IORETH --- ---
    KRKA: Hipp, že?
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: ja teda slozeni ctu.. ted sem byla hodne zklamana, kdyz sem v prikrmech od 7. mesice objevila sul
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: já složení nečtu a výrobcům důvěřuju, ale když si to dítě vyndavá z pusy to už je fakt moc. a ani já jsem to nedojedla.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: já jsem už dávno před těhotenstvím žasla, když jsem si v práci jednou prohlížela "skleničky", že pepř jsem viděla skoro ve všech, i těch od pár měsíců.
    Na druhou stranu, třeba v Číně lidi nepálivé jídlo nepovažují za jídlo, a dost pravděpodobně tam jí pálivé i děti.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    bacha na toto jídlo


    tak jsem si říkala proč se dvouletý mrňous u včerejšího kupovaného oběda tvářil jak kdyby jedl feferonky a furt si to vyndaval z pusy a četla jsem složení a pozor je tam PEPŘ!
    A řekla bych že né zrovna málo - protože to jídlo pak dost pálilo i mě a to pepř do jídla používám a nevadí mi.
    ale toto jídlo fakt pálí!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAKU, jj, na to poukazovala tuším KRKA taky.
    MAKU
    MAKU --- ---
    TRISSIE: jasně, ale špenátu mržení jako způsob uchovávání nevadí, to jsem tím chtěla říci. V té diskuzi níže mi přišlo, že se to motalo všechno dohromady (uchovávání potravin / ohřívání).


    Ještě mě teda k tomu špenátu napadá, že v prodávaných příkrmech ve sklenkách (a tedy kontrolovaných ohledně těch rizikových látek) se také vlastně ohřívá opakovaně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAKU: mražení s opakovaným ohříváním souvisí primárně tak, že zamrazený špenát dítěti asi nezkrmíš, takže ho musíš znova ohřát :-)

    v tom, co jsem linkovala já, to opakované ohřívání nedoporučuje jakási MUDr., ale jak říkáš, kdyby to byl až takový problém, tak by tu instrukci lifrovali matkám doktoři stejně, jako jim zakazují používat kohoutkovou vodu na přípravu UM u nejmenších dětí (kde jde taky o limity dusičnanů a dusitanů).
    MAKU
    MAKU --- ---
    MAKU: ehm...že dusičnany se mění na dusitany to mělo být :-)
    MAKU
    MAKU --- ---
    K tomu ohřívání špenátu - jedná se o opakované ohřívání špenátu, s mražením to nijak nesouvisí. KAždopádně já před delší dobou (x let) někde četla, že se již uvařený špenát nemá opakovaně ohřívat k dalšímu jídlu, protože obsahuje dusičnany a ty se prý opakovaným ohříváním mění na dusičnany a ty jsou škodlivé (nebo tak nějak ta teorie zněla, nejsem v chemii zběhlá). Když jsem začla syna přikrmovat, tak jsem se tuto informaci znovu pokusila vygooglit a opravdu jsme na tuto teorii narazila, ovšem byl to dost divný zdroj (nějaká internetová verze časopisu pro ženy nebo tak), takže jsem se pídila dál. Nakonec jsem našla i nějaký dotaz na toto téma - přesně na toto se jakási matka ptala nějaké výživové pordkyně a ta na to reagovala tak, že nic podobného ještě neslyšela a že jí to připadá jako nesmysl, protože dusičnany obsahuje vešekrá zelenina a při této logice by se pak nesmělo opakovaně ohřívat nic zeleninového. Zdroj teda také nebyl nic moc, ale aspoň pod tím byla podepsaná konkrétní osoba. Každopádně jsem k tomu nic víc nenašla, takže i v případě, že je na té teorii kousek pravdy, zase tak zásadní problém to asi nebude, já si tím přestala dělat hlavu.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    IORETH: v Dtestu se kuře od Vocílky umístilo na 6místě z 11 - přesné důvody v čem je špatné nevím ( jen jestli to někoho zajímá )
    IORETH
    IORETH --- ---
    PSICHE23: ne, obyčejné, značka Vocílka. Já kupuju obyč maso jen několikrát do roka, kvůli muži... jinak máme v mražáku svoje. Ale z toho se nedá dělat "na prudko". Většinou se u toho rozčílím a říkám si, že nikdy víc a muž mě zase ukecá :-)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    TRISSIE: hm tak tesco tu zatim nemáme, tak se podívám v té bille

    IORETH: počkej a to bylo taky bio?
    hnus..ja ty kuřata vůbec nějak nemusim, smrdí to
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam