ZRK: přesnídávky s rýžovou moukou jsou pančované, šetří na ovoci :). Kyselost se trochu stáhne delším vařením, případně se dá přidat trochu hroznové nebo hruškové šťávy anebo banánu. To s banánem jsem ale nezkoušela zavařovat, tož nevím, co to udělá. Akorát nedoslazované věci s jablky se hrozně kazí. Vyvařuju sklenice i víčka (ty s plísní rovnou vyhazuju), zavařuju jako divá a stejně mi pár flašek do půl roka zplesniví.
Masa se dává tak deset procent, zbytek zelenina ředěná vodou, případně zelenina říznutá bramborama nebo rýží, doředěná vodou na potřebnou konzistenci. Poměry jsou od oka, já dávala aspoň šedesát procent zeleniny, zbytek voda a plnidla (rýže, brambory). S nudlema jsem zavařovat nezkoušela, ale semolinové by měly udržet tvat :). A vždycky tam muselo být aspoň trochu rajčatového protlaku, jinak to syn nejedl :). Dělala jsem různá komba mrkev + cuketa + tykev + květák + brokolice + rajčata (protlak, ne syrová) + petržel/pastiňák + červená řepa + lilek + hrášek... vždycky pár druhů dohromady, podle oka. Skoro všude byla mrkev :). Kořenila jsem hlavně petrželí, pažitkou, oregánem a mírně i pepřem (synek to rád). Místo masa jsem často dávala červenou čočku.