• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: Sunarek je dobrej, sis to fakt spletla s tim Hamankem, ten teda nic moc
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: zavařovat určitě potřeba je, pokud tam není cukr.

    vylít vývar ze zeleniny a místo toho do toho dávat kojeneckou vodu je blbost, přijdeš o cenné látky, které se do vody vylouhovaly. Dusit v co nejmenším množství vody (u 6m+ a zvlášť v Praze, kde má kohoutková voda parametry kojenecké, není absolutně žádný důvod používat kojeneckou), pak rozmixovat i s tekutinou.

    Spousta receptů, které mám z Betynky, počítá s použitím masového vývaru jako základu pro vaření zeleniny (další maso se tam už nepoužívá), takže většinou uvařím větší kus masa, ten si naporcuju na jednotlivé porce a zamrazím, a bokem si zamrazím vývar a pak střídám jídla s masem a jídla jen s vývarem nebo úplně bez masa.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZRK: zmrazit jde cokoli bez problému, pokud nemáš problém s místem v mrazáku, jdi do toho, je to rozhodně menší voser než zavařování :). Rýži jsem uvařila hodně do měkka a rozmixovala s tím. Po vychladnutí to ještě trochu zhoustne, takže je potřeba dělat to spíš řidší. Ale není problém doředit skleničku potom, před konzumací, není potřeba to nějak speciálně řešit. Brambory do zeleniny nepočítám.
    Zavařovat je to potřeba, pokud tam právě není ten cukr jako konzervant. Navíc, nevím, čím to je, ale když sklenička obsahuje neslazená jablka, kazí se jako divá i při vyvařených skleničkách, víčkách a následné další sterilizaci. Teda, měsíc/dva to vydrží určitě :). Ale do jara ne. Stejně se kazí věci s bramborama, dýní a lilkem. Pro druhé mrně už jablka zavařovat nebudu, nemám na to nervy :).
    ZRK
    ZRK --- ---
    A jinak k tomu slazení. Rozhodla jsem se si pořídit Stevii a prý kojenci také smí. Tudíž kdyby cokoli, hodím tam lísteček a hotovo:P
    Ať už do kyselého ovoce nebo do pití...
    ZRK
    ZRK --- ---
    TRISSIE: Ty v plastu dobrý, ale sklenička tedy obsahuje na můj vkus moc položek a vcelku málo ovoce.


    IORETH: Takže tedy v zásadě 10%masa v poměru k zelenině, povařím to v obyč vodě a při mixování už dodám převařenou kojeneckou. Brambory se nepočítají do zeleniny jako takové?
    K té rýži - používáte ji ve formě moučky nějaké nebo prostě uvaříte rýži a pomixujete s ostatním?

    A ještě se zeptám - mrazit nebo zavařovat? Já mám tedy v plánu zamrazovat. Určitě aspoň masozeleninu, ovoce jsem chtěla plnit do sklenic a bylo mi řečeno, že to se pak ani zavařovat nemusí, prý stačí ještě horké nalít až po okraj a pak postavit dnem vzhůru nebo co...

    Heh, pořád si ještě nejsem vším jista a tak jsem opět nakoupila hotové a ještě sonduju...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: no tomu bych klidně věřila, ten sladil i tehdy
    a sunárek tvrdí, že nesladí http://www.sunar.cz/produkty/prikrmy/ovocne-prikrmy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: mně se furt plete Sunar a Sunárek a Hamé a Hamánek, tak to možná byl ten Hamánek, protože Sunárky ovocné v plastu kupuju a ty jsou 100% ovoce.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: tak to se hodně pohoršil... v pravěku, když bys synek malej (teď je v první třídě, tož asi takovej pravěk) se Sunárek prsil, jak nic nedosolujou a naopak nedoslazujou
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IORETH: podle mě ty s rýžovou moukou (alespoň teda ty, které kupuju já) nešetří na ovoci, ale zajišťují trochu hustší konzistenci - soudím tak podle toho, že té rýžové mouky tam bývá kolem 1%; zbylých 99% je ovoce a jsou to ty přesnídávky, kde je část ovoce ve formě džusu (jako třeba Babylove jablko-třešeň, kde je třešňová šťáva).

    Na ovoci šetří tuším Sunar, a ten to vycpává cukrem. Jednou a nikdy více.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZRK: přesnídávky s rýžovou moukou jsou pančované, šetří na ovoci :). Kyselost se trochu stáhne delším vařením, případně se dá přidat trochu hroznové nebo hruškové šťávy anebo banánu. To s banánem jsem ale nezkoušela zavařovat, tož nevím, co to udělá. Akorát nedoslazované věci s jablky se hrozně kazí. Vyvařuju sklenice i víčka (ty s plísní rovnou vyhazuju), zavařuju jako divá a stejně mi pár flašek do půl roka zplesniví.
    Masa se dává tak deset procent, zbytek zelenina ředěná vodou, případně zelenina říznutá bramborama nebo rýží, doředěná vodou na potřebnou konzistenci. Poměry jsou od oka, já dávala aspoň šedesát procent zeleniny, zbytek voda a plnidla (rýže, brambory). S nudlema jsem zavařovat nezkoušela, ale semolinové by měly udržet tvat :). A vždycky tam muselo být aspoň trochu rajčatového protlaku, jinak to syn nejedl :). Dělala jsem různá komba mrkev + cuketa + tykev + květák + brokolice + rajčata (protlak, ne syrová) + petržel/pastiňák + červená řepa + lilek + hrášek... vždycky pár druhů dohromady, podle oka. Skoro všude byla mrkev :). Kořenila jsem hlavně petrželí, pažitkou, oregánem a mírně i pepřem (synek to rád). Místo masa jsem často dávala červenou čočku.
    ZRK
    ZRK --- ---
    TRISSIE: Alergie v rodině z obou stran, krom máminy alergie na sluníčko, nemáme nikdo... Tak já to zkusím:)

    Dál mě zajímá - jak to děláte, aby ovocné přesnídávky nebyly moc kyselé na dítě..? Když se nepřislazuje. A bude mu stačit jen 100%ovoce? Ve spoustě přesnídávek je přidaná aspoň rýžová moučka na zasycení...

    A u masozeleninových příkrmů mají být jaké poměry?

    Jdu se dnes pouštět totiž do samovýroby. Nějaký tip na recepty?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: jak to má s alergiemi?
    převařené je méně alergenní, takže pokud to je problém (alergická zátěž v rodině nebo dokonce už na nějakou potravinu reagoval špatně), zavedla bych nejdřív převařené, a když OK, tak klidně jen rozhňahňané.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Chci se zeptat, jak je to s čerstvým ovocem u půlročního dítěte (nekojen tudíž přikrmován už od toho 4.m). Mám tu třeba skvělé měkké meruňky, tak mě zajímá, zda mu to můžu jen tak rozhňahňat nebo musím převářet?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    pro pobavení
    Laciné smažené knedlíky pro děti? 'Naprosto šílené' | Dobrá chuť | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/lacina-jidla-jako-smazene-knedliky-naprosto-silene-f8p-/dobra-chut.asp?c=A120613_103734_dobra-chut_glu
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: noo, já jsem to pro malé dítě nepotřebovala mít vyloženě v konzistenci omáčky. Za 10 let nejezení masa jsem skoro zapomněla, že omáčky existují :)), ale určitě bych ředila vodou. Resp. pro zjemnění chuti se dají dát ovesné vločky (kupuju takové drcené, taže se rychle rozvaří a nezůstanou tam kusy, navíc se to stejně rozmixuje) a ty pak naředit do ideální konzistence vodou. Stejně to dělám i s krémovými polévkami.
    A když dělám rajskou omáčku, tak tam sypu trochu sojového nebo rýžového zajíce, když ho zrovna doma mám. Patřím k těm šílencům, co se snaží mléčným výrobkům spíš vyhýbat. :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    LILY: jj, já to napsala tak nějak divně, pardon. Čím to ředíš? Nějakou alternativou mléka/smetany nebo vodou?
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: však já tam mouku taky nedávám.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LILY: já jsem zmlsaná, moc mi nejedou moučné omáčky :). Synek to dlouho nemohl, dostával to ředěné vodou. Dneska už může a chutná mu to tak, že scény začne dělat až v druhé půlce porce :)
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: dělávala jsem to dítku stejně, jen bez té smetany. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SINSEMILLA: těstoviny mrznou a rozmrazují se velmi dobře, jak rozmixované, tak vcelku.
    Já mívám pro sebe v mrazáku jednoporce slepičího vývaru k obědu, a malé krabičky s uvařenými polévkovými těstovinami - fakt mě nebaví vařit pro sebe půl hrstičky zavářky do polívky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam