jako ty bezlepkove myslis?
obiloviny /prilohy/ ...
ryze, ryze natural, ryzove nudle, kukuricne testoviny, kukuricna polenta (teba i opecena nebo nakrajena na kostky zamichana s nejakou tepelne upravenou zeleninou), jahly (ty casto uvarene smicham s uvarenou ryzi a s teto hmoty tvorim koule, placky...ty pak treba obalim v sezamu a opecu v oleji, nebo zabalim do ryzoveho papiru a opecu (podobne jako delaj asiati jarni zavitky), stejne tak micham ryzi s pohankou + treba nejaka bylinka, houby...ted jsem objevila amarantove testoviny (jsou teda z casti ryzove), mam domaci pekarnu tak sem tam upecu bezlekovy chleba (zatim kupuju jiz pripravenou bezlepkovou mouku, nemam moc vyzkousene mnozstvi a pomer muk kukuricna/ryzova/amarantova...obcas brambory (mam vyborny zdroj domacich, ale stejne jsou u nas opravdu jen jednou za cas)
zelenina
vetsinou dusena (navrstvim na studenou panev na studeny olej cibuly, pak jednotlive druhy zeleniny jak rostou od zeme k nebi tak v obracenem poradi (tzn. napr. mrkev az nahoru) cele to nahore posolim, posipu treba korenim a dam na ohen pdo poklicku. podlevam zeleninovym vyvarem), kdyz je stavy dost tak trochu zahustim kukuricnym skrobem)
deti miluji spenat, tak ten delam klasicky, podusim na cibulce, dochutim
bilkoviny
...mame radi tempeh (napr. opeceny na cibulce, zakapnuty sojovkou), robi maso (rostlinna bilkovina)
...varim i z normalniho masa (kanci, danci, jelikoz mame zdroj, v rodine myslivce), ryby vseho druhu, nekdy kruti, kralika (tisic zpusobu upravy, dost casto klasika, jen nezahustuju omacky psenicnou moukou, ale kukuricnou nebo skrobem...
a lusteniny
ruzne gulase (ve smyslu, ze na cibulku nasypu koreni (sladka paprika, kmin, tymian, maha koreni, masala...atd.) naleju uvarenou lusteninu i s trochou vody co v ni po uvareni zbyla, ochutim napr.sojovkou, zahustim. nebo delam ruzna rizota, kam cast lustenin dam...
nebo udelam rovnou placky obilovina+ lustenina+ koreni
na ochuceni taky rada pouzivam stavu ze zazvoru
jime taky houby, hlivu, zampiony i ty z lesa
ruzne salaty...
treba uvarim celou zeleninu(mrkev, celer, cervena repa...), kterou pak nastrouham nebo podusim porek a to pak smicham s cersvou zeleninou (treba ledovym salatem) a spojim to napr. sojanezou, horcici + treba prave kopr...nebo milujem pickles (kvasena zelenina, delame doma v krasnem malem kvasaku) ta se da taky michat dohromady s jinak upravenou zeleninou..
...zaklad meho vareni je v makrobiotice, ale varim i s zivocisnyma potravinama, pouzivam vejce. mlecne vyrobky minimalne. ale napr. na testoviny s omackou v nejakem jiznim stylu si radi nasypem parmazan. mleko ryzove, smetanu provamel (sojova)
jak to tu pisu, tak me napadaj dalsi a dalsi veci. asi je to na delsi vypraveni. hlady opravu netrpime...
kdybych mela cas, tak klidne vytvorim blog, kde napisu postup vseho co vytvorim. snad na to jednou dojde, ted to ale opravdu neni mozne ;)