• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    KRKA
    KRKA --- ---
    TORUVIEL: takhle male dite muze tofu? Ja jsem videla v nejakem poradu, ze male deti nesmi nic sojoveho, ze pry soja zpusobuje neco s hormony nebo co, moc jsem to nepobrala, ale kazdopadne ziju v tom, ze to nesmi tak mu to nedavam :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Mám taky 14ti měsíční dítě, a jelikož se stravujeme vegetariánsky, tak se snažím o větší pestrost. Takže hodně vařím i luštěniny, třeba hrachová kaše hodně boduje u dcery. S mléčnými výrobky to nepřeháním, ona sice pije ráda mléko, to jí dávám 2x denně, ale jinak jogurt či mléčnou kaši má tak 2x, 3x do týdne. Hodně jí domácí přesnídávky v kombinaci ovoce(švestky, jabka, hrušky)-jáhly. Oběd klasika, různé kombinace zelenina-luštěnina-vejce-tofu. Večeře buď co zbylo od oběda nebo ta již zmíněná hrachová kaše s cibulkou/mléčná kaše s ovocem/rozinkama atd. Hrachová kaše je večer na přípravu poměrně jednoduchá, přes den se to namáčí a pak jen samo vaří a je to.
    KRKA
    KRKA --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: 14m to je jeste mala podle me :-) mymu prckovi je 18m a kasi davam porad a nenapadlo me to nejak menit.. ja bych spis misto odpoledniho peciva (ktere ma i ke snidani) davala ten jogurt, pudink, lipanka.. prece jenom ma mit denne alespon 3 mlecne vyrobky (myslim teda:-).. muj malej ji porad to same a myslim si, ze mu to vyhovuje, deti moc zmeny nemusi
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    LILY: myslím, že jí to nevadí - dost jsem dělala různé nominy (ale s mlíkem teda většinou), ale teď došly a trochu v zájmu šetření jsem najela na krupičku a vločky (s rýží mám problém, že se dělá příliš dlouho na to jak bych jí dělala málo, takže jen když je uvařená rýže od oběda třeba, podobně jáhly) - z čeho ještě můžu kaši dělat?dobrý jsou tvoje tipy na dochucení - taky zkusím. a lepší k snídani je to kvůli tomu, že jsou energetické?

XMARGE: no já vlastně furt nevím jak s těma mléčnejma výrobkama - kolik jich potřebuje a tak (nějaký čísla jsou na netu - prý 0,5l mlíka za den - to rozhodně nevypije tak se snažím právě dát do kaše a pak nějaký ten jogurt, tvaroh, sýr) - ale kamarádka zase omezuje mlíko v zimě pro malou (2roky) na minimum prý kvůli zahleňování - v tom případě už bych ale skoro vůbec nevěděla co v zimě dávat, protože zeleniny taky moc není a já nejsem příliš příznvcem té dovážené z dalekých "skleníků"

RACHEL: je jí 14m a my většinou večeříme studenou večeři, takže pečivo a nějaké sýry, šunky, pomazánky apod. (většinově ne úplně vhodné věci pro prtě jako jsou plesnivé sýry a uzené a tak) - to co píšeš bývá k obědu - nějak nezvládám vařit dvakrát denně:-)

díky za reakce - možná zkusím fakt změnit snídaňový stereotyp s pečivem a mlékem a dávat kaše ráno. nebo nemáte případně tip na nějakou knížku pro inspiraci o vaření těmhle prťatům? já mám ten samý problém i s jídlem pro nás - v hlavě nosím jen pár desítek základních "receptů" ale s tím se dá vyžít dost těžko, ale tam se stereotypnost snažím bořit s kuchařkou v ruce :-)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: a kolik jí je? a co máte k večeři vy? tak jí dejte, co máte vy - zeleninovou polévku, špagety s rajčatovou omáčkou, rizoto,...
    LILY
    LILY --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: pokud jí to nevadí, dávej kaši furt. Říká se, že lidi by v každém věku měli konzumovat kaši, akorát teda lepší je to ráno na snídani. Já jsem kaši na snídani jedla několik let, než se mi přejedla (resp. než jsem otěhotněla, pak mi nějak přestala chutnat spousta věcí).
    Mému dítěti budou zanedlouho tři roky a kaši jí na snídaní pořád. Jen obměňuju věci, co do ní dávám (jako základ dávám jáhlovou nominu a vodu, sladím buď přírodním cukrem nebo javorovým nebo jiným sirupem, přidávám porůznu hrozinky, datle, fíky, ořechy, slunečnicová semínka, výjimečně i nějakou marmeládu apod. a vždycky dávám trochu másla)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Ve dne, kdy bude mít jogurt ke svačině, můžeš k večeři dát pečivo s něčím a nebo masozeleninu (jako oběd). A ke snídani můžeš někdy zkusit kaši a nebo nějaké cereálie (vhodné pro děti, čímž nemyslím to, co doporučují v reklamách, spíš něco ze zdravé výživy - zatím neřeším, tak nemám úplně přehled, ale švagrová něco občas dává) s mlékem.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    nemáte prosím nějaké tipy na večeře pro batole?malá jí k snídani pečivo s něčím(máslo, marmeláda, cottage, žervé apod.) k dopo svačině ovoce, obědy s námi a k odpo svačině buďto pečivo se sýrem a nějaká zelenina, nebo jogurt a křupky a k večeři má furt kaše. příjde mi to ale hrozně stereotypní už, ale nemám vůbec šajn jak to změnit (případně inspiraci ke změně i ve snídani, svačině?)předem díky
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    RACHEL: Mně takhle Přemek zvracel po vařeným žloutku (v 7 měsících). Co jsem hledala na netu v diskuzích, tak to není ojedinělé.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    k těm rybám, Matýsek dvakrát po lososovi zvracel a to fest, byl mu asi rok. doktorka řekla, že s tím máme počkat až do dvou let. ale asi se to musí vyzkoušet.
    IORETH
    IORETH --- ---
    NEMYNA: My jsme začali s lososem a tuňákem kolem roku a půl, když jsme zjistili, kde ho v Praze koupit relativně čerstvej. Osobně bych se toho nebála, zvlášť, když ho můžete mít "rovnou z moře".
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    tak se snažím být striktní, že když ne tohle, tak nic jiného nebude. no a ted dal půl misky zeleninového rizota k obědu, ráno tvaroháček. tak snad se srovná.
    MAKU
    MAKU --- ---
    TORUVIEL: jj, takhle naprosto souhlasím a taky to tak dělám :-) Já jen, že v té původní verzi jsem to slýchávala jako "radu" kamarádek s normálně jedícími dětmi. Ono to často mívá ještě takový ten dovětek v duchu, že dítě co má hlad sní i to, co mu nechutná. (Ano, asi časem pud sebezáchovy zapracuje, otázka, za jak dlouho...) A ten výběr jídel co dítě akceptuje, se někdy hledá obtížně a dlouho - dát dítěti občas alternativu na výběr mi nepřijde úplně od věci.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    RACHEL: Moje dítě (2,5 roku) je teď na sunaru a ovoci... Občas si něčeho od nás uzobne, ale že by to jedla... ale vydapdá dobře, energicky, vesele. Tak to zatím neřeším.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MAKU: Ale tak zkušenost s odmítáním jídla dítětem bohužel mám, ale o to přece nejde ne?
    Za hlavní považuju to, nedávat jic jiného, oblíbeného, pokud odmítne jíst tohle jídlo. Prostě dostane až další jídlo za pár hodin (do té doby jistě nezemře). Přičemž si budu pamatovat do příště, že tohle jídlo dítěti nejelo, tak udělám něco jiného třeba.
    Pokud jde o nějaké celkové odmítání zeleniny (v rámci nějakého batolecího vzdoru, tam se dá předpokládat, že to dříve či později přejde a není žádoucí se tomu hned podvolit a skákat jak batole píská), tak tam samozřejmě nejde ustoupit, ale budu se snažit ji podávat v jiných formách, které by dítěti mohly více chutnat, třeba v omáčkách. Prostě nelze hned předpokládat, že bude dítě ten nejhorší případ a ihned ustupovat. Třeba si to časem sedne.
    A pak jsou tu i extrémy, kdy dítě odmítá jíst nějakou potravinu celé dětství (což jsem byla třeba já, hystericky jsem odmítala maso a přesto žiju).
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    NEMYNA: já dávám normálně lososa od roku. Dětská doktorka mi řekla, že na výjimky typu houby, uzeniny a uzený sýry, už dítě od jednoho roku může všechno co my (jen málo soli a minimum koření).
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    Zacal jste nekdo s morskou rybou driv jak ve 2 letech? podle doporuceni jidelnicku z kojeni.cz jsou morske ryby az od dvou let. Ziju ve Spanelsku a ryby jime casto, tak bych s nima chtela zacit driv...mate nekdo zkusenost se zavedenim driv nebo vite proc se ma zacinat tak pozde? Je to snad protoze se nedostanou cerstve morske ryby v cz?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RACHEL: no Maty taky té zelenině nedá,čerstvou zeleninu sní snad jen rajče,když byl mladší,tak omylem při hře pozřel papriku a okurek,ale toť vše.tak dělám mixované polívky,s opečeným chlebem,na ten zabírá! :) a moc neřeším,ovoce teda ale jí ve velkém,jogrut miluje jak bílý tak lipanky.Při obědu mu dám vybrat si přilohu.Když nechce maso,hlavu netrhám..v létě se najedl steaků.Jogurt ale místo obědu nedávám,posunu max svačinu na dřívější hodinu
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MAKU: souhlasím, moje dítě taky nejí ukázkově. byla období, že jsem byla ráda za to, že jedla aspoň piškoty.
    MAKU
    MAKU --- ---
    TORUVIEL: tohle mne vždycky rozesměje :-) Kdo má zkušenost s dítětem, co raději vydrží hladovět pekelně dlouho, než by snědlo něco, co mu nechutná, by si tohle nikdy tvrdit netroufl ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam