• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Nic o tom nevim, o tohle se nezajímám, ale napadlo mě, že třeba pokud člověk jí nevhodnou stravu, může být pro tělo obtížnější to pH udržovat na té požadované úrovni, což by mohlo být bráno jako to "překyselení". Tedy nejde o to, že by pH krve kolísalo v tom rozmezí, ale že musí kompenzovat následky nevhodné stravy. To je jen takovej nápad, klidně mi to vyvraťte.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tedy abych to upřesnila, pH zdravého těla jaksi není v rozmezí 6 - 7,5. Co to jako má být, pH těla? Tělo má pH v každém kousku jiné, v žaludku je silně kyselé, o pár cm dál v tenkém střevě je silně zásadité, a jestli se bavíme o krvi, tak ta má pH 7,34 - 7,43 a jakákoliv změna o víc než 0,1 kamkoli způsobí, že se člověk veze záchrankou v komatu. A to si pište, že organismus, který manipuluje přirozeně se silnými kyselinami a zásadami a přesto si nemůže dovolit byť minimální výkyv, má hodně dobré mechanismy na to, aby mu ten výkyv nehrozil, fakt se to nerozhodí nevhodnou stravou. Kočkám vadí alkalizace moči, lidi jsou všežravci, těm ne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LISTICKA: Že to je kravina, jako celý ten odkyselovací humbuk.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Co si myslíte o této tabulce?
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LISTICKA: ja nejsem striktni makrobiotik, takze obcas banan decko dostane. muj alternativni doktor ale o bananech tvrdi, ze jsou velkym zdrojem plisni...
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    GIO: makrobiotici maji tak rozmanity jidelnicek, ze bys koukala.
    a ted me napada, ze sem muzu hodit odkaz na stranky nasi oblibene jidelny, kdyz si obcas vzpomenes, podivej se co se tam vari ;)
    homepage
    http://www.gajamb.cz/
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    GIO: jj, s těma příkrmama je to teď zase jinak.
    Ad makrobiotika - to dost řeší tchyně. Ono to má asi opodstatnění u nemocných lidí, držela tuhle dietu po chemoterapiii, aby se dala do kupy a třeba rajčata a papriku vůbec nemohla pozřít. Tělo to odmítalo. Ale naopak pro zdravého člověka může být rajče velmi dobré. Stejně tak paprika. akorát je lepší oboje trochu povařit.
    Ono se to nesmí zas tak přehánět.
    Třeba ten banán je prý taky zlo - prý je to moc sladký, vážou se na něj nějaký "zlý" bakterie či co. A veškeré tropické ovoce je zlo, protože ochlazuje organismus...
    No a nemá se jíst maso a mléčný výrobky.
    Já to dělám tak, že maso jím občas (spíš nějaký kvalitnější, ne salámy atd.) a mléčný výrobky z kravího mlíka taky teď moc ne, ani na to nemám chuť. kdyžtak kozí. Ale v těhotenství jsem zbodla jeden velkej jogurt Holandia denně, protože jsem to asi potřebovala :-)
    GIO
    GIO --- ---
    LISTICKA: a co vlastne z hlediska makrobiotiky maji lidi jist? teda ne ze bych si to neumela zjistit zejo,a le sahlost typu ani rajce a paprika v rezimu, kdy uz tak toho lidi dost neji, uz me trosku pobavila.)

moje dite v ranem prikrmovacim veku brambory odmitalo, takze telo si asi u nekterych jedincu rekne, kazdopadne dneska uz mu jedou.

prikrmy od ukonceneho ctvrteho mesice se naopak dneska doporucuji, paralelne se to resilo v jedne z vedlejsich diskuzi o detech.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    FILOMENA: No jo, tak z hlediska makrobiotiky jsou například brambory úplně špatně, vlastně by je neměli moc jíst ani dospělí, stejně jako rajčata a papriky.
    Co banán například?
    Jinak rýžovou kaši zkusím, tu mi doporučila doktorka.
    BONIE: odstříkávání nefunguje, ani odsávačka. Snažím se hodně pít atd., krmím po 2,5h, ale už mu to asi úplně nestačí a řve. Už ten 3.měsíc byl náročnější, ale ještě to šlo. Teď už mu to přestává stačit. On je taky dost macek, při narození měl 4 kila, teď už má skoro 7. Bude vysokej.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    kazdeho vec. ja tim, ze mam na vyber X jinych priloh, tak se bez brambor klidne obejdu. a tim spis je nebudu davat kojenci jako prvni nemlecnou vec, kterou pozre.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FILOMENA: Psa odpravíš i rozinkama, to není až tak směrodatné.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KRKA: nas pes napr. po bramborach blije jak sakal. a takoveho osmaka degu tim jistojiste odpravis..
    KRKA
    KRKA --- ---
    LISTICKA: v Sama doma povidala nejaka vyzivova poradkyne, ze brambory nejsou pro deti absolutne vhodne.. ze je spatne travi nebo co. Kazdopadne ja je diteti davala, protoze jsem o tom nevedela :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    TAPINA: musí být zralý, bez jedniného naťuknutí, dobře skladovaný, oloupat spíš silnější šlupky, hned po oloupání vařit, dávat do vroucí vody. já taky brambory dávám, ale tak max 1x tydně. většina českých domácností používá brambory denně.

BONIE: jo to máš pravdu, že z tohoto pohledu to není nic moc, ale zase jako občasná varianta myslím uplně ok. určitě to nelze dávat do skupiny s např. tropickým ovocem, to má ještě navíc tu nevýhodu, že ochlazuje tělo, proto taky roste tam, kde ochlazovat potřebují. batáty, topinambury jdou vypěstovat i u nás. hned jak dám dokupy zahrádku, pokusím se o to ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Brambory jsou i ve skleničkách od 4. měsíce, tak počítám, že až tak vadit nebudou. V dobře zralém a dobře uvařeném bramboru je solaninu minimum (a ještě ho snad vychytává kmín při vaření, to nevím, co je na tom pravdy). Brambory dávám, vařím s kmínem (v sítku, abych ho pak vytáhla ven) a neřeším :o)
    BONIE
    BONIE --- ---
    FILOMENA: no ten batát doporučuje i Fořt, ae mě přišlo, že je lepší dát "náš" brambor než batát třeba z Guatemaly.. nenašla jsem teda nic lokalního.. nevím no
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LISTICKA: souhlasim s Bonie, vydrzet jeste alespon mesic na materskem mleku. myslim, ze se asi nic nezkazi tim, kdyz se zacne prvni nemlecnou ryzovou kasi (pokud kojis), jestli mas pocit, ze je dite hladove. misto brambor doporucuji batat, je sladoucky a neobsahuje solanin, jako klasicke brambory..
    BONIE
    BONIE --- ---
    LISTICKA: 4 měsíc mi přijde brzo.. já jsem plně kojila do konce sedmého.. myslím, že min do konce šestého je nejvhodnější jen mlíko.. zkus třeba po kojení odstříkávat, tím si zvýšit produkci mléka a nemusíš řešit ještě ani sunary ani příkrmy..
    já jsem začínala s mrkví a dýní hokaido.. pak myslím kaše.. rýžová, sinlac..
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Od jakého věku děti přikrmujete? Dala jsem synovi mixovanou bramboru se špenátem, jen na ochutnání, přijde mi ve 4 měsících na to ještě trochu malej. Ale vyloženě se na to vrhal. Zbodnul třetinu tý malý skleničky a pak to ještě zapil mlíkem z obou prsou (sunary apod. ale striktně odmítá).
    A jaké potraviny vám připadají nejvhodnější pro začátek? Pediatrička mi říkala, že dobrý je listový salát, mrkev, dýně, brambora (ale někdo prý brambory zase doporučuje až od 2 let) - to vše povařit 10 min.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    TAPINA: jj, u nás jsou na rezidua antibiotik přísný normy, můžou se použít jen v případě nutnosti akutní léčby. Jsou tam pak dlouhé ochranné lhůty. A to podávání antibiotik se ale týkalo spíš prasat. Ovšem chovatelé se dnes snaží používat spíš jiné prostředky, protože bakterie způsobůjící průjmy jsou často už stejně rezistentní. Preventivní podávání antibiotik je tabu v celé EU, stejně jako podávání hormonů. A maso ze zemí, kde to možné je, se k nám vozit nesmí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam