• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    FILOMENA: Asi to budeš vědět - od kdy můžu dát dítěti rozvařenou rýži natural? A můžu od 4 měsíců už dávat pohanku, proso atd.? Zatím má mimino na noc rýžovou kaši.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    FILOMENA: jo, to jídlo vypadá dobře. Nejsem makrobiotik, ale občas do takových zařízení zavítám. Teda spíš chodila jsem, než jsem šla na mateřskou. Když si chce člověk zajít na zdravý a cenově přijatelný jídlo, tak má v českých hospodách docela problém.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    GIO: jeste se mi nestalo, abych se neoblizovala, kdyz tam jdu na obed. a to uz jsem tam jedla nespocetnekrat. honza lodzin (chef) dela pravidelne kurzy vareni (taky jsem ho absolvovala) a mel by dostat minimalne rad zlate varecky. vystupoval jiz Xkrat v poradu "sama doma". ne ze bych to sledovala, ale tusim ze na jeho strankach jsou odkazy..
    GIO
    GIO --- ---
    FILOMENA: diky, je to zajimave, je videt, ze i lecktery makrobiotik /kolem mne) o tom moc nevi, protoze toho moc neji a moh by.)
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    Ráda bych vám představila Institut pro bezbolestné porody - nyní chystáme i spoustu přednášek - strava pro těhotné a děti je součastí členské sekce:
    Institut pro bezbolestné porody | Bezbolestný porod; Učíme maminky, jak to udělat, aby prožily porod jako nejkrásnější zážitek ve svém životě a umožnily tak svým dětem se začít rozvíjet hned od začátku.
    http://www.bezbolestnyporod.cz/
    Můžete nás sledovat i na facebooku:
    http://www.facebook.com/bezbolestnyporod
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ECLECTICA: Neviděla Byl jednou jeden život, to je jasný :o)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAPINA: tak například mé bývalé kolegyni (pravda, do školy chodila v US) jsem v jejích pětatřiceti letech nesmírně rozšířila obzory, když jsem ji zpravila o existenci krevních destiček a jejich funkci.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LISTICKA: No, lidi mají obecně o fungování vlastního těla dost zoufalý přehled.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    TAPINA: mně to právě přijde jako magorárna, ale zjišťuju, že dost lidí tomu věří. Je to proto, že nemají základní znalosti z fyziologie? Studovali humanitní obor nebo průmyslovku? Fakt nevím.
    Myslím, že nevhodně zvolenými potravinami může člověk tělo zbytečně zatěžovat. Ale takové ty teorie, že rakovina je z překyselení, ty mě nějak vytáčejí, nemůžu si pomoct. A to jsem celkem kliďas :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Čili, nic objevného...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Mám na mysli spíš to, že nevhodnou stravou může docházet k drobným změnám, které se časem nasčítají a to může vést ke zhoršení fungování těla. Ale jestli je to nevhodnou životosprávou ve smyslu níže uvedené tabulky, to fakt netuším. Spíše hádám, že bude-li člověk mít dobrou životosprávu, ta bude automaticky zahrnovat široké spektrum potravin a tudíž nebude problém s jednostranností jídelníčku (a tudíž nebude hrozit ani žádné "překyselení", jestli něco takového existuje).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: Není to pro něho obtížnější. Stejně jako není nikdy obtížné udržet srdce v chodu, pokud není člověk na smrt nemocný. Základní životní funkce se udržují samovolně. Ta kompenzace probíhá vydýcháváním do vzduchu a vylučováním do moči, nic, co by tělo běžně nedělalo a nezvládalo.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Nic o tom nevim, o tohle se nezajímám, ale napadlo mě, že třeba pokud člověk jí nevhodnou stravu, může být pro tělo obtížnější to pH udržovat na té požadované úrovni, což by mohlo být bráno jako to "překyselení". Tedy nejde o to, že by pH krve kolísalo v tom rozmezí, ale že musí kompenzovat následky nevhodné stravy. To je jen takovej nápad, klidně mi to vyvraťte.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tedy abych to upřesnila, pH zdravého těla jaksi není v rozmezí 6 - 7,5. Co to jako má být, pH těla? Tělo má pH v každém kousku jiné, v žaludku je silně kyselé, o pár cm dál v tenkém střevě je silně zásadité, a jestli se bavíme o krvi, tak ta má pH 7,34 - 7,43 a jakákoliv změna o víc než 0,1 kamkoli způsobí, že se člověk veze záchrankou v komatu. A to si pište, že organismus, který manipuluje přirozeně se silnými kyselinami a zásadami a přesto si nemůže dovolit byť minimální výkyv, má hodně dobré mechanismy na to, aby mu ten výkyv nehrozil, fakt se to nerozhodí nevhodnou stravou. Kočkám vadí alkalizace moči, lidi jsou všežravci, těm ne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LISTICKA: Že to je kravina, jako celý ten odkyselovací humbuk.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Co si myslíte o této tabulce?
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LISTICKA: ja nejsem striktni makrobiotik, takze obcas banan decko dostane. muj alternativni doktor ale o bananech tvrdi, ze jsou velkym zdrojem plisni...
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    GIO: makrobiotici maji tak rozmanity jidelnicek, ze bys koukala.
    a ted me napada, ze sem muzu hodit odkaz na stranky nasi oblibene jidelny, kdyz si obcas vzpomenes, podivej se co se tam vari ;)
    homepage
    http://www.gajamb.cz/
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    GIO: jj, s těma příkrmama je to teď zase jinak.
    Ad makrobiotika - to dost řeší tchyně. Ono to má asi opodstatnění u nemocných lidí, držela tuhle dietu po chemoterapiii, aby se dala do kupy a třeba rajčata a papriku vůbec nemohla pozřít. Tělo to odmítalo. Ale naopak pro zdravého člověka může být rajče velmi dobré. Stejně tak paprika. akorát je lepší oboje trochu povařit.
    Ono se to nesmí zas tak přehánět.
    Třeba ten banán je prý taky zlo - prý je to moc sladký, vážou se na něj nějaký "zlý" bakterie či co. A veškeré tropické ovoce je zlo, protože ochlazuje organismus...
    No a nemá se jíst maso a mléčný výrobky.
    Já to dělám tak, že maso jím občas (spíš nějaký kvalitnější, ne salámy atd.) a mléčný výrobky z kravího mlíka taky teď moc ne, ani na to nemám chuť. kdyžtak kozí. Ale v těhotenství jsem zbodla jeden velkej jogurt Holandia denně, protože jsem to asi potřebovala :-)
    GIO
    GIO --- ---
    LISTICKA: a co vlastne z hlediska makrobiotiky maji lidi jist? teda ne ze bych si to neumela zjistit zejo,a le sahlost typu ani rajce a paprika v rezimu, kdy uz tak toho lidi dost neji, uz me trosku pobavila.)

    moje dite v ranem prikrmovacim veku brambory odmitalo, takze telo si asi u nekterych jedincu rekne, kazdopadne dneska uz mu jedou.

    prikrmy od ukonceneho ctvrteho mesice se naopak dneska doporucuji, paralelne se to resilo v jedne z vedlejsich diskuzi o detech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam