• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZRK: Nezavařuju, akorát mám v mrazáku třeba nějaké přebytky omáček apod., což se hodí, když někdy nestihnu uvařit.
    GIO
    GIO --- ---
    ZRK: uz nezavaruju nic, jelikoz ji vsecno, tak mu kazdy den neco uvarim a kdyz zbyde, dam to max na jeden den do lednice..
    ZRK
    ZRK --- ---
    Zavařujete někdo masozeleninu? Já do zásoby používám Via kelímky. Ale začíná to být lehce nepraktické. Když jich nadělám několik do zásoby a Max se rozhodne, že tohle jíst nebude, tak mi to pak leží v mrazáku a blokuje kelímky na další teda...
    BTW dneska mu nakonec vařím takovou svíčkovou jakoby. Tak doufám, že nepohrdne, mlsoun! :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZRK: Vařím to co sobě, Báře dám většinou před koncem vaření kousek stranou a sobě to dosolím a dokořením. Vařím většinou takové zeleninovo-luštěninové směsi, zeleninové omáčky, luštěninové kaše atd., co mě zrovna napadne (inspiruju se dost indickou kuchyní, která mi chutná a umím ji vařit líp, než českou).
    GIO
    GIO --- ---
    (od roka)
    GIO
    GIO --- ---
    ZRK: hele ja diteti varim vpodstate normalne co sobe vetsinou, pokud to neni uzeny, jen mu to nekorenim a nesolim a moc nezahustuju(to ani sobe, delam hodne takova zeleninova jidla s masem, a to se zahustuje samo).kazdopadne zrovna hovezi srdce bych prckovi moc nedavala, obecne by meli spis lehci druhy masa, sice srdce je "libove", ale mozna je v nem bilkovin az moc.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: no jo no, oni si někdy hrozně vymýšlí...
    kdybys věděla, kolik krupice jsme s mužem sežrali, než nám došlo, že Pavel se rozhodl, že už není žádný mimino, aby jedl večer kaši, a že chce "dospělý jídlo"!
    Takže teď jak trotl vymýšlím dvě různá baby-friendly jídla na každý den, aby teda milostpán mohl obědvat i večeřet s námi.

ZRK: recepty jsem čerpala tak do toho roku, pak jsem se koukala do "Vaříme dětem" od Jozy Břízové (nalezeno u matky v knihovně), a teď akorát upravuju dospělá jídla. Ale invence by se mi taky hodila.
    ZRK
    ZRK --- ---
    TORUVIEL: Smetanový omáčky mě ještě vůbec nenapadlo vařit...já nějak nemám fantazii v tom dětském jídle, přitom to taková věda asi není :)
    Čerpáte někde z netu recepty?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZRK: U nás (Bára 16m) frčí smetanové omáčky (dle fantazie, uvařím libovolnou zeleninu, umixuju se smetanou/jogurtem) s těstovinami, luštěninami. Tímto způsobem do ní dostanu zeleniny nejvíce, sní vše a oblizuje se až za ušima. Ale ona už Baruš jí nemixované jídlo docela dlouho, takže nemá problém ani s tím, ačkoliv když je to trochu kompaktnější, tak to sní spíš.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Poslední dobou je dítě živo jen z ovoce, trochy jogurtu, dost teda frčí pečivo a ráno a večer jede UM. Jinak žádná sláva teda...
    ZRK
    ZRK --- ---
    XMARGE: Ok, zkusím přidat víc chutí, ty bylinky hlavně. Česnek a cibuli bych asi taky trochu mohla. Tím my dospělí doma nešetříme. Jsem zvědavá, jaký budu mít úspěch zítra s dalším pokusem teda :)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZRK: U nás je to samé - má období, kdy nerozumí sám sobě, natož abych mu rozumněla já:o) Zkus přidat koření - nemyslím hned sůl a pepř, spíš víc bylinek - kopr, petržel, bazalka, česnek a cibule (orestovaný). Já začínám zjišťovat, že dítě má asi stejný chutě jako já, protože nad čím se ošklíbám, nechce moc ani on, čeho bych se užrala, tak na to ochotně otvírá pusu..
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TRISSIE: přesně, přitom ta mléčná kaše mě osobně chutná mnohem víc, než nějaká namixovaná brokolice. nechápu:o)
    ZRK
    ZRK --- ---
    XMARGE: koupila jsem teď hrášek a kukuřici, ve skleničkách mi to sní, tak jsem zvědavá, co na to řekne v jídle ode mě:) Dneska jsem uvařila hovězí srdce, koupila bio protlak a teda zkusím zítra zbastlit něco podobnýho těm skleničkám. Jsem na to zvědavá. Asi budu muset zkoušet konzistence a teda i svoje nervy, protože Max je teď v období, kdy mu nějak nerozumím, vlastně asi ani on sám si nerozumí. Takže kolikrát bojkotuje i něco, co by normálně jedl rád...
    Zatím nějak nekořením. Jediný, co mělo koření, byla rajská a tu mi s těstovinama taky nesnědl celou porci teda. Tak třičtvrtě a nadvakrát, pacholek.

TRISSIE: mám pocit, že jak je v tom rajče, tak to sní spíš...takže zkusím teď přidávat ty protlaky, uvidíme. Ale ze skleniček mi jí i normoš zeleninu, případně něco se špenátem. Doma mi na to háže bobek povětšinou.

Dřív mi docela baštil "odpad z vývaru" - mrkev, pastyňák, celer, maso, vývar, zmixováno dohromady. Teď mi to leží v mražáku, neb to nechce. Možná to tedy nějak doochutit, případně do toho taky zkusit přidat ten protlak...no uvidim. Dost jídla teď asi přijde vniveč, než přijdu zas na to, jak na něj...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISTY: já začínala třeba na 1 odměrce kaše v 200ml mlíka (podle návodu mělo být 6-7 odměrek), takže fakt prakticky mlíko... a trvalo to asi 14 dní, než to bylo úplně v pohodě. Taky totiž dělal na začátku scény, a to v tý době už krásně baštil obědovou masozeleninu, tak mi to přišlo jako děsná podpásovka od něj :-)
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TRISSIE: ha, výbrorně, tak to zítra koupím ty spešl savičky a udělám to napřed dost řídký...díky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISTY: klidně, jsou kašové savičky, já tak na kaši učila postupným zahušťováním mlíka, než si zvyknul na tu texturu. Vždycky jsem měla trošičku v misce, na ochutnání ze lžičky, a potom dostal flašku s mlíkokaší, co byla postupně hustší a hustší :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: kolem roku u nás letěly krémové věci s kousky. Teda, to jsem zrovna hodně blila (a nejvíc ze smradu vařené kořenové zeleniny), takže jsme hodně jeli na skleničkách, ale třeba nějaká varianta na boloňskou omáčku (rajčata, mrkev, klidně třeba hrášek, rozmixovat) a do toho těstovinovou rýži? Ta se mi jako příloha v tomhle věku skvěle osvědčila.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    tak jsem zkusila dat tu nemlecnou kašu, ale mrska ji vecer nechce jist, pritom zeleninovou k obedu dava v pohode. zkousela jsem to lzickou, pred kojenim. slo by to dat treba i z flasky? z flasky mliko umi pit dobre.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZRK: maso krájím na kousky, zeleninu mačkám vidličkou - většinou je z toho taková hrubší kaše s kouskama... dneska jsem třeba udělala batátu, rozmačkala šťouchadlem, do toho hodila kukuřici a hrášek a králíka z neděle, trochu másla. Těstoviny by ti nejedl? A ochucuješ už jídlo trochu? bylinky a tak? začala bych klidně i trochu solit. Já dítěti (15m) občas něco lehce osolím, u babiček jí jídlo jako my, jen méně kořeněný (ale těstoviny se třeba vaří najednou v osolený vodě).
    Mně aktuálně začíná bojkotovat bílý jogurt, takže budu muset nakoupit ovocný přesnídávky (protože mačkat mu do jogurtu furt banán mě nebaví) a kaši sní bez ovoce jen krupicovou...
    ZRK
    ZRK --- ---
    Jdu zase s blbým dotazem... :)
    Jak vaříte pro roční děti? Max (14m) mi poslední dobou jí tak nějak všelijak. Jak mu maso se zeleninou namixuju, tak už se mu to nezdá. Když mu to dám na větší kousky, sní pouze maso, zeleninu nechá... Lžící sám ještě jíst neumí. Když mu větší kousky na lžíci dám já, plive si je do ruky a zkoumá. Kupovaný mi sní, ale neustále kupovat skleničky se mi nechce. Tak snad část mixovat, část krájet na hooodně malý kousíčky? Nějaké recepty?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mražení do sáčků se zdařilo a vypadá to slibně, zabere to mnohem míň místa a bude se to rychleji rozmrazovat, protože je to placka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam