• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Můj manžel je pylový alergik, takže v podstatě alergickou anamnézu taky máme, ale tenhle nový systém jsem dodržela. Během těch dvou měsíců ochutnal Jirka všechny druhy zeleniny, co mě napadly, i ten bílek, všechny druhy masa, co běžně kupujeme. A od šestého měsíce jsme pak najeli na "množstevní" příkrmy, to už zase dávám docela jednotvárné. Neměl žádné problémy po ničem.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZEMINO: No právě že ne. Nejnovější názor je u všech dětí (a zejména u těch kojených) zavést (tzn. dát dva dny po sobě jednu lžičku, ne víc) co nejvíc potravin v imunitním okně mezi 4 - 6. měsícem. Imunitní okno je stav, kdy mateřské protilátky už neprocházejí střevní sliznicí, takže už se imunitní systém dítěte už musí začít starat sám o sebe, ale zase je ten imunitní systém ještě nevyzrálý a neumí zareagovat příliš silně. Takže když potom později ta potravina přijde už ve stabilním příkrmu, spadá do kategorie "věcí, co už tady byly a neškodily".
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: já jsem to zase tehdy slyšela úplně všude. Studii nemám, neb hledání studií mě nikdy nelákalo. :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TAPINA: tak pokud mě pamět neklame,tak většinou kojené děti začínají opravdu až kolem toho 6.měsice s přikrmy.. děti na UM začínají s přikrmy od 4.měsíce .. takže na tím pádem na webu kojeni.net mi to přijde v pohodě
    a v dnešní době alergií to pomalé zavádění je snad na místě.. u nás to teda nebylo pomalé,byť chlap je alergik (ne ale na jidlo),malý futroval naprosto vše a ve velkém množství od začátku,dát mu 2lžičky na začátku na ochutnání,tak by mě asi zabil :)
    na druhou stranu mojí kamarádky holčička nebylo schopna/ochotna přijmout jídlo dřív než po 8.měsíci

prostě je to kus od kusu..

a já před 3lety taky dávala jen žloutek místo masa.. ne celé vejce. Za 5 let to bude zase všechno jinak!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NEMYNA: Na druhé straně na kojeni.net razí to pravidlo do 6 měsíců nepřikrmovat vůbec a pak zavádět všechno hrozně pomalu, což už je dneska překonaná teorie.
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    TRISSIE: ja to mam po ruce,) prave zname prikrmy z kojeni. net
    odstavec: Co nedávat či nedělat?

• Vaječný bílek dávejte až po roce věku.......
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TRISSIE: Mně to teda taky říkala pediatra, studii se mi googlit nechce.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: a máš k tomu nějakou studii, nebo něco? Protože něco takového slyším prvně.
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: protože je těžce stravitelný.
    TRISSIE: většinou právě cca do toho roka doporučují jednou týdně žloutek.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Já už asi taky budu dávat vejce celý, zatím jsem dávala jen žloutek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: já bílek zaváděla na doporučení doktorky někdy cca v 7. měsíci? jednou za týden vejce místo masa do příkrmu. Ale při těch množstvích to vycházelo na 1/2 - 1/3 vajíčka na porci, to je prd bílkovin :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    TAPINA: bilej jsem zavedla driv nez v roce teda
    MIC
    MIC --- ---
    TORUVIEL: jo takový rozumný přístup hodláme taky... hlavně s příchodem jarní sezóny začneme rozšiřovat sortiment.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Taky kvůli velkému množství bílkovin. Ale to by ho asi muselo být hodně, aby to něco ovlivnilo, to je pravda.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MIC: Není ani tak zásadní, kdy co konkrétně zavádět, jako celkově stravovat to dítě zdravě imo ( to bych podtrhla). Nevhodné jsou pro děti akorát snad houby (se uvádí až tak od 10ti let, ale to je asi zbytečně moc), krom níže zmíněných uzenin (které s prominutím nejsou vhodné ani pro dospělé). Bílek se hůře tráví, tak od 1 roku. Dcera jí od 1 roku téměř vše, samozřejmě s minimem soli atd.
    Jestli chceš nějakou tabulku, tak třeba tato http://www.kojeni.net/prikrmy.php
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: proč bílek?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIC: To je těžký, každá tabulka tvrdí něco jiného. Já se držím toho, že do roka nemá dítě dostávat tvaroh, bílek a sůl a do tří let uzeniny a zbytek postupně zavádím podle toho, co zrovna doma je, co se dá rozumně připravit a co dítěti chutná. Chutná mu podle všeho úplně všechno a hlavně HODNĚ :D
    MIC
    MIC --- ---
    Díky všem za odpověď. Nějaká tabulka nebo zdroj kde je rozepsáno co kdy dávat? (teda krom toho co je na nástěnce od Nestle)
    Chápu že je to těžce individuální, já v roce už držel v jedný ruce rohlík a v druhý párek, ale tak nějaké přiměřené guidelines :-)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    TAPINA: nejsem vedec, tak mi to vysvetloval prof. Radvansky v ramci studia vyzivy.

varem se napr. nici lysin, takze urcite bude vyvar mene hodnotny. jeho vyhodou je zase celkem snadna stravitelnost, takze na rychlou regeneraci po zatezi idealni.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: vzhledem k energetické vydatnosti vývaru (která je velmi nízká, asi 6kcal na 100ml) je jasné, že těch bílkovin v něm moc nebude...
    taky jsem si myslela, jak je čistej vývar super zdroj bílkovin (zvlášť při kojení), ale byla jsem vyvedena z omylu.
    vývar z drůbežího masa, energie v kj, kalorie | KalorickéTabulky.cz
    http://www.kaloricketabulky.cz/vyvar-z-drubeziho-masa/
    Redukce (svařený vývar) bude na bílkoviny bohatší, ale totéž co flákota to fakt nebude ani tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam