• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ZUZKAOU: No, těžko v jakémkoliv mém příspěvku zde najdeš, že by naprosté vyloučení živočišných produktů byl ideální stav, ke kterému by bylo třeba se vrátit. Vcelku souhlasím, že člověk živočichy jedl, jen nesouhlasím s mírou. Nicméně, pokud jde o současnost - ta potřeba vyvěrá zejména z omezených zdrojů naší planety. Pokud by všichni lidé na Zemi jedli maso jako lidé na Západě, naše planeta by na to nestačila. Takže ideální stav je ten, při kterém nejenže nebude docházet k dalšímu zhoršování životního prostředí, ale bude se dokonce zlepšovat. Což při doporučení 6x denně maso, není schůdné :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: ne v dostatečném množství a rozhodně ne DHA. EPA by byla i v mořských řasách, ale proč nesníst řasu A škebli, když jsou navíc vedle sebe...

Nejíst maso je volba, popřípadě nedostatek zdrojů, ale rozhodně to není ideální původní stav, kte kterému je potřeba se vrátit. Natož nejíst žádné živočišné produkty.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ZUZKAOU: Všežravost je právě relativní pojem. Proto rozlišuji pojmy převážně býložravý a býložravý. Gorila je převážně býložravá. Stejně tak člověk není čistě býložravý, to prostě nejde tvrdit už kvůli tomu, že lidé zkrátka maso jedí (ať už musí nebo ne). Prehistorický člověk byl převážně býložravý s větším zastoupením živočišných složek než u gorily, praktikujícím všežravcem se stal až druhotně na základě adaptace na náročnější životní podmínky. Je pravděpodobné, že ti lidé, kteří byli lépe uzpůsobení jezení a trávení živočišné potravy, spíše prošli užším evolučním hrdlem v období neogénu, a tudíž současný člověk je i fyziognomicky spíše všežravec než převážně býložravec. Stále však dokáže plnohodnotně přežít na rostlinné stravě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Plus teda nějaké ty větší hlodavce žijící na afrických nejspíše savanách se člověk naučí ulovit i bez neokortextu. Kdo se to nenaučí, vyhyne.

Ostatně zvládá to většina primátů.

http://www.jstor.org/discover/10.2307/1307249?uid=3737856&uid=2&uid=4&sid=21102275090291
    Nutritional management of Old World primates with special consideration for vitamin D - CRISSEY - 2008 - International Zoo Yearbook - Wiley Online Library
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1748-1090.1998.tb02894.x/abstract

(fultexty se mi nechce dohledávat)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ZUZKAOU: reagoval jsem především na to, že člověk se vyvinul při pobřeží. Čím je to podloženo, pominu-li dedukci, že rozvoj mozku byl zapříčeněn Omega3 a tudíž musel jíst mořské potvory? Omega3 se jinde nenachází? Vejce? Ořechy?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Nicméně jsem netvrdil, že prehistorický člověk před vynálezem ohně jedl čistě vegetariánsky, jen to, že maso rozhodně nebyl základ jeho jídelníčku, rozhodně ne tak, jak tomu bylo v následujících etapách jeho vývoje, kdy bylo maso jakožto vynikající energetická zásobárna nutné k přežití. Daleko víc se jeho jídelníček blížil jídelníčku právě zmíněných goril, s větším zastoupením plodů a menším zastoupením nízkoenergetické stravy bohaté na celulózu. Je pravděpodobně, že díky větší zručnosti dokázal získat větší množství živočišné potravy než gorily.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: je tedy stejně odvážná, jako ta o převážně rostlinné stravě, kde prostě nejsou zasyrova stravitelné dostatečné bílkoviny.

Nejpravděpodobnější je jaksi ta všežravost.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IORETH: červy a mršiny jsem zmiňoval rovněž. K ostatním - už jsi někdy zašlapával myš? Kolikrát ročně hnízdí ptáci? Jedl jsi syrového zajíce/veverku? Blíž realitě je Zuzkaou, s rybami, obojživelníky a plži. Jí zmiňovaná hypotéza je nicméně docela odvážná vzhledem k tomu, kde byly dosud nalezeny lidské fosílie a jaký habitat sdílejí naši nejbližší příbuzní.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: zase rychlejc :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    PATISLAV: Velmi správně jsi naznačil hmyz, já doplním ostatní drobné bezobratlé, červy, larvy, ryby, drobné suchozemské obratlovce, co stačí zašlápnout (myši apod.), vybrat z hnízd (vejce + ptáčata) nebo sejmout kamenem (zajíc, veverka). Plus ty mršiny, zejména jejich játra, krev a obsah býložravých žaludků (což bychom tedy mohli považovat za rostlinný zdroj:). Ta živočišná základna staře paleolitického sběrače byla poměrně široká.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: vodní živočichové - ostatně některé hypotézy předpokládají, že rozvoj neocortextu zapříčinila právě strava vysoká na omega3 z mořských voblud a že tedy se homo vyvinul především na pobřežích.

ryby, plži, žáby, hmyz, hadi a tak (zdravíme paleojedlíky ;-) ) - ostatně australští domorodci na podobné dietě uměli přežít velmi spokojeně, když se zrovna pohybovali pouštními oblastmi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PATISLAV: Zajímavý je, jak z fleku víš, že maso 6x denně je špatné, ale už neřešíš, kolik se toho masa doporučuje dávat.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A pořád jsem ještě nedostal jména těch pediatrů, co doporučují maso 6x týdně. Moc rád bych to s nima konzultoval.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Ježek? :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAPINA: to jsou kteří, kromě těch, co jsem vyjmenoval?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PATISLAV: Ale noták, ty kořisti, maso není jen mamut :o) Naprostá většina všežravců nic neloví, sbírá drobné živočichy, kteří neutečou.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    CORNELA: opravdu? mně řekli, že radioterapie je pro organismus minimální zásah. v papíru je napsáno "na úrovni rentgenu". když jsem začala klást nepříjemné otázky, chtěli mi dát Diazepam :') ale to už odmítám řešit. to bych už byla na psychiatrii - dodnes tam platím za nejvíc problematického pacienta. ale jak říkám, tohle bylo už před (není potřeba mi vypočítávat riziko leukemie, rakoviny střev, rakoviny močového měchýře apod. už to všechno vím od Vojty - ve fakultce ti řeknou, že je to jak lentilka - mám tam vytipováno zepár ultra píčusů, s prominutím - nenaděláš nic)
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ZUZKAOU: Chapu diky
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    CORNELA: prosím tě, vysvětli mi, jak to tedy dělají všechny ty děti vegetariánů po celém světě, kterých jsou stamiliony, že neumírají? Jedí maso potají?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZUZKAOU: Ano, laktovegetariáni (bez ovo). Reagovala jsem na TAPINA, kde mluví o tom, že bez masa se lze živit, ale je to pracné. Ano, zpočátku třeba je to pracné, pro někoho, kdo se s tím setkává poprvé. Ale jak říkám, stačí si osvojit jiné návyky a jde to přirozeně a bez problémů. Ale každý začátek je obtížný.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAPINA: tak se dohaduj, a zkus do těch dohadů zapojit některá fakta - například naprostou nevhodnost lidského chrupu k jezení syrového masa (schválně si to někdy zkus, bez mlýnku na maso) nebo absenci přirozených zbraní, kterými by člověk skolil kořist. Tzn. aktivním masožravcem se mohl stát až důsledkem evoluce mozku a následného vynálezu zbraní a ohně, což se rozhodně nedá označit za přirozený stav. Do té doby mohl jíst nanejvýš hmyz, červy a mršiny (a ty jen tehdy, nepředběhli-li ho agilnější predátoři). Což je ostatně zhruba to, s čím se v přírodě setká i to prase. Zajímavou otázkou k zamyšlení pak je, jak často a v jakém množství asi tento typ potravy měl člověk k dispozici. Rostlinná strava bezpochyby tvořila základ jídelníčku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam