• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMYNA: Ano, běžně, dcera (20m) pije mléko rýžové, mandlové, makové, téměř každý den.
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    zkousely jste nekdo davat detem mlika z mandli, liskovych orechu, obilnin...atd.
    Od kdy? Moc jsem nenasla od kdy se muzou zavadet.
    Mladej (17m) nejak nedava UM, tak hledam alternativy
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Ono sýry z nepasterizovaného mlíka se dají sehnat v podstatě jen takové ty tvrdší alpské déle zrající, riziko bych viděla u čerstvých (tam je i riziko boreliózy atp.) - takové se ale z nepasterizovaného mlíka nedělají, pokud to nedělá někdo doma a blbě. Setkala jsem se s tím jen jednou u neoficiálně vyráběného čerstvého sýru z jednoho jihočeského statku a ten jsem si, ač netěhotná, fakt nedala, hnusů v tom může přežít požehnaně. Nejsem schopná momentálně odkázat na relevantní zdroj, ale při dlouhém zrání (1 měsíc a déle) sýrová kultura všechno ostatní vymlátí (tvrdila to Švýcarská sýrařská příručka, co jsem měla jako tahák na alpu Robiei).
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    jj napr niva je hoodne slanej sýr ..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já většinou v něčem rozpouštím nivu (v polévce, v omáčce), takže to není tak moc poznat.
    Vzpomínám, jak jsem jednou servírovala na sváteční oběd kuře s nivovo-pórkovou omáčkou, akorát jsem neřekla, co to je. A tchán s tchýní dlabali, až se jim za ušima dělaly boule, a tchýně mluvila o tom, jak jí niva hrozně nechutná a jak by ji nikdy nesnědla :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Taky si myslím, že u plísňových sýrů není hranice, kdy by ho děti směly, ale spíš hranice, kdy ho budou ochotné pozřít :o) To je jedna z chutí, ke kterým se musí dospět.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: já jsem nabídla ochutnat dítěti hermelín když jsem ho sama jedla, ale vyplivla ho obratem, že jí to nechutná (byl jí asi rok a půl). od tý doby je čím dál vybíravější, tak by si do něj dobrovolně ani sama nekousla.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    CERNAAMODRA:
    TRISSIE: taky jsem skoncila u toho, ze vadi plisne, ale nejak si porad nemuzu spojit potravinarskou s tim, ze by nejak ublizila plodu... ja tohle moc neresim, jedla jsem, na co byla chut a vyhnula se rizikovemu aka syrovemu, ale po prvnim trimestru jsem uz syry jedla vsechny... ja totiz tehdy prestala mit totalne chut na maso (spis jsem k nemu zacala mit odpor a ja jsem masozravec...), ale prisla hrozna na syry... a kdyz "si telo rekne", tak by bylo prece proti sobe O:-)
    ale diky... pokusim se jeste popatrat, docela mne to zajima...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    což mě napadá, odkdy vlastně smí plísňové sýry děti?
    nebo teda, odkdy jste jim je dávaly?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: já pro jistotu všechny tyhle jedla jen tepelně upravené (první těhotenství jsem naprosto ujížděla na kotletách zapečených hermelínem, mňam), ale hlavní riziko u nich by mohly/měly být plísně, a ty se tepelnou úpravou stejně nezničí (narozdíl od té listerie)
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    HABRENKA: Mě v prvním trimestru překvapila kamarádka, když na party všem nabízela hermelín a upozornila mě, že já jako těhotná bych ho neměla. Na otázku proč? mi bylo řečeno, že kdyby ten sýr byl z nepasterovaného mléka a kdyby v tom byla listerie tak by to mohlo být nebezpečné. pak ještě dodala, že nepasterované sýry se v běžném suprmárketu koupit nedají. Takže jsem z toho nebyla moc chytrá.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    jen tak pro zajimavost... pred dvema lety jsme velmi vehementne resili, co tehotenstvi a plisnove syry? modre i typu brie...? oboji spatne? nazory i lekaru se dost lisily, tak by mne zajimalo, co na to "verejnost" :-)...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BOREC: ještě mě napadlo, samozřejmě se vyhnout věcem se syrovými vejci (to platí i o ochutnávání těsta při pečení), a taky dávat pozor na to, aby nejedla příliš často a ve velkém množství věci, v nichž je vysoký obsah vitamínu A (typicky játra).

Co se týká kofeinu (ten nen jen v kávě, že...), tak dávka do 300mg denně (dva slabší šálky kávy) je považovaná za bezpečnou. S alkoholem v malém množství (tedy třeba půl skleničky vína jednou dvakrát za týden) většina gynekologů taky nemá problém, ale existují studie, které tohle umírněné pití dávají do souvislosti s ledasčím, včetně ADHD a snížení intelektu dětí průměrně asi o 5 bodů IQ (a na každou tuhle studii existuje taky jedna, co to vyvrací, takže si člověk musí udělat vlastní názor).

Daleko větší pozor je potřeba si dávat na léky, a to zvlášť v prvním trimestru. Ovšem, na to, aby na léku bylo uvedeno, že je v těhotenství bezpečný, je potřeba dost drahé testování, takže principiálně je dobré rozdělit léky do tří skupin: 1) v příbalovém letáku je uvedeno, že je v těhotenství bezpečný (těch je minimum). 2) v příbalovém letáku je uvedeno, že je nutné se poradit s lékařem (nemá atest, ale praxe neprokázala žádný teratogenní účinek). 3) v příbalovém letáku je uvedeno, že je teratogenní a zákaz užívání v těhotenství - ten jediný fakt určitě a nikdy nebrat, pokud to není na přímý příkaz lékaře, který ví o těhotenství a dokáže srozumitelně vysvětlit, proč je vyšší riziko neléčeného stavu než léku a že opravdu neexistuje žádná jiná alternativa.
    Jo a k lékům ze skupiny b) je dobré si vyhledat účinnou látku na stránkách FDA, protože spousta věcí už má atesty v Americe, ale ne v ČR.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    CORNELA: předtím jsem hypothyreosu neměla, štítná žláza mi fungovala dobře - dělalo se to jako předběžné opatření, pač tam byl zánět + uzel (který měl být nezhoubný) a doktorka říkala, že to se mnou nechce řešit v těhotenství, s čímž jsem naprosto souhlasila. odpadla by až do několika let (teda s tou změnou diagnózu možná ještě dřív, to ale na ultrazvuku ani na odběru nebylo vidět). jestli na to může mít vliv zánět to nevím - chápu, že je to v krku, ale to je tak jediná souvislost. tak zkusit to můžu. navíc se mi zdá, že když nepiju mlíko, tak se to výrazně zlepšilo. takže jestli někoho zahleňuje, tak mě určitě. akorát mě zajímalo, na co se přesně se ještě testuje. měla jsem se na to zeptat - líná huba - holé neštěstí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo a ovocné čaje spíš bez ibišku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BOREC: no většina bylinek má kontraindikace - chce to projít internety vždycky u toho, když chceš něco vypít - najdeš to ke všemu - stačí zadat jméno a těhotenství. V angličtině pak je většinou i vysvětleno proč to není dobrý nápad, české bylinářské stránky často jen říkají ano, nebo ne.

Na běžné pití meduňku, heřmánek, zelený oves a ovocené čaje, zejména s podílem lesních bobulí. Nebo ten roibos.

Krátkodobě (tj. tak dva týdny jeden hrnek a pak alespoň týden pauza) - kopřivu a pampeliškový či lopuchový kořen.
    V druhé půlce těhotenství maliník a jahodové listí. V prvním trimestru případně kontryhel

Jinak teda problematické jsou i zelené bylinky do jídla ve vyšším množství.

tohle vypadá jako celkem pěknej přehled
    http://www.ijpsr.com/V3I9/12%20Vol.%203%20(9),%20Sept.%202012,IJPSR-643,Paper%2012.pdf
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No, tady se právě dost liší náhled humánních lékařů a veterinářů, kolik nákaz je od kočky. Humánníkům obvykle stačí, že člověk kočku má. Veterinář si nákazu přímo od kočky (bez mezipřenosu přes maso nebo zeleninu neb neumyté ruce po rýpání v hlíně) moc neumí představit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No možný to prostě je. Já jsem si toho vědoma, že když třískám do řízků, tak mi to lítá do pusy. Neříkám, že zrovna v každé kapce číhá toxoplasma, ale těch případů, kdy lidi bydlí v bytě, nejí nemytou zeleninu, nejí tataráky, akorát v létě u babičky pohladili kočku (takže to musí být určitě od ní) není málo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: To ona se právě trefí častěji, než by se zdálo, když při tom člověk třeba mluví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam